Săptămâna 19 de sarcină

Acum, că ai ajuns în săptămâna 19 de sarcină, eşti aproape de jumătatea drumului ar fi cazul să începi să îţi plănuieşti şi viaţă de după apariţia lui bebe.

Camera lui, şi toate accesoriile necesare sunt importante. Trebuie să te gândeşti cu atenţie şi dacă la început va sta cu voi în cameră, sau dacă va sta în camera lui. Iar mobilierul, mai ales dacă îl vrei făcut pe comandă, este momentul să îl alegi. Bucură-te de fiecare moment şi nu te stresa când ţi se spune că pătuţul va fi livrat în două luni.

În săptămâna 19 de sarcină, ritmul de creştere al bebeluşului tău începe să prindă viteza, ceea ce înseamnă că micuţul va începe să producă un fel de materii fecale primare cunoscute şi sub denumirea de meconiu. Nu este cazul să te impacientezi: este perfect normal, atât timp cât cantităţile nu depăşesc limita admisă. În cazul în care acest lucru se întâmpla, bebeluşul ar putea fi în pericol, deoarece acesta este un semn că dezvoltarea micuţului este defectuoasă. Dacă această substanţă ajunge în lichidul amniotic, pot apărea complicaţii la nivelul plămânilor.

Nu exista o metodă de a afla dacă cel mic este bine din acest punct de vedere, aşa că va trebui să aştepţi până când se va naşte, iar medicii îi vor face o serie de teste pentru a vedea dacă meconiul a pătruns în corpul lui. Într-o notă pozitivă, o să te bucuri să afli că, în săptămâna 19 de sarcină, creierul celui mic se dezovolta atât de bine, încât încep să se formeze ariile corticale senzitive pentru văz, auz, gust, miros şi atingere. În cazul în care ai aflat deja că urmează să ai o fetiţă, trebuie să ştii că ea deja are aproape şase milioane de ovule în ovarele ei, dar o treime dintre ele vor dispărea până în momentul în care se va naşte.

Creierul se dezvoltă şi creşte şi capul copilului. Se formează celulele nervoase, responsabile de activitatea sistemului muscular. Copilul se poate mişca în voie şi îşi coordonează foarte bine mişcările. În aceeaşi perioadă sunt determinate proporţiile şi dimensiunea corpului, cum ar fi dimensiunea femurului şi a tibiei.

Se dezvoltă şi aparatul respirator, bronhiolele. Cu toate că bebeluşul ţine pleoapele închise, el poate distinge luminozitatea. Treptat creştera în dimensiuni a copilului se diminuează, dar oganismul continuă furnizarea de ţesut adipos, necesar pentru menţinerea temperaturii potrivite în interiorul placentei.

Uterul continuă să crească, în acest moment cântăreşte aproximativ 320 g şi este amplasat la doar 1,3 cm sub ombilic. Cu timpul, din cauza creşterii uterului pot apărea dureri în zona abdomenului, dar acestea nu sunt periculoase. Glandele mamare se pregătesc pentru alăptare şi pot secreta colostru. Nu trebuie să întreprindeţi nimic în acest sens, este nevoie doar să ştergeţi sfârcurile cu un şerveţel moale şi umed. O altă manifestare în această perioadă ar putea fi scăderea hemoglobinei, de aceea femeile pot simţi în această perioadă slăbiciune, ameţeli, osboseală. Pulsul poate devini mai aglomerat şi puteţi simţi dificultăţi de repsirare, încercaţi în astfel de momente repsiraţia de câine- superficială.

Puteţi transpira mai mult, puteţi simţi iarăşi nevoia să mergeţi mai des la baie. Cu timpul mişcările pe care le simţiţi în burtică vor fi mai dese şi mai puternice.

Nota pentru Săptămâna 19 de sarcină: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 note, media: 4,50 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile