Săptămâna 20 de Sarcină


Săptămâna 20 de Sarcină

În acest moment al sarcinii ar trebui să vă simțiți foarte fericită, tocmai ați ajuns la jumătatea drumului! Este un moment bun pentru a începe cursuri de naștere, pentru a vă pregăti de travaliu și pentru a pune orice întrebare, încât să calmați orice anxietate. În plus, vă veți întâlni cu alte mame cu aceleași preocupări și veți crea, eventual, prietenii atât pentru dumneavoastră cât și pentru bebeluș.
Află de la specialiștii Baby Stem cum se dezvoltă bebelușul tău în săptămâna 20 de sarcină.

Bebelușul tău în săptămâna 20 de sarcină

Copilaşul este foarte activ în interiorul uterului. Are tot mai multe lucruri de făcut: îşi suge degeţelul, se mişcă tot mai mult, face tumbe, cască periodic şi se joacă cu cordonul ombilical. Tot acum, se formează cele patru straturi ale pielii și se intensifică activitatea glandelor sudoripare.
În săptămâna a 20-a putem considera că bebeluşul este format complet, fireşte că este încă în dezvoltare continuă şi creştere (ajungând să măsoare acum aproximativ 25 cm) şi să cântărească 300-400 g.

Ești curioasă ce sex are copilul tău?

Dacă nu ai aflat încă, acum ai șansa să afli ce sex are bebelușul tău! Deși organele genitale externe la fetușii de sex masculin și feminin sunt încă în plin proces de dezvoltare, veți putea afla sexul copilului dumneavoastră prin efectuarea morfologiei celui de-al doilea trimestru, programată, de obicei, oricând între 18 și 20 de săptămâni. Această ecografie de sarcină poate fi edificatoare în privința sexului copilului pentru medicul dumneavoastră. Dacă sunteți însărcinată cu o fetiță, uterul se formează pe deplin în această săptămână, iar canalul vaginal își începe dezvoltarea. Ea are și primele ovule în micile ovare, care sunt pentru toata viața și ajung la aproximativ șapte milioane de ovule! Până la naștere, multe dintre acestea vor dispărea și va rămâne cu aproximativ două milioane (mai mult decât ar putea vreodată să ovuleze într-o viață). Dacă fătul tău este un băiat, testiculele sale au început să coboare spre scrot săptămâna aceasta, deși sunt încă în abdomen, așteptând ca scrotul să se termine, astfel încât să aibă un loc unde să meargă în următoarele săptămâni.

Corpul mamei în săptămâna 20 de sarcină

Doctorul dumneavoastră vă va monitoriza acum creșterea uterului prin măsurarea înălțimii lui cu degetele la următorul control. Uterul dumneavoastră este acum pe aceeași axă cu buricul, deasupra acestuia. De acum încolo, partea superioară a uterului se va dezvolta în direcția coloanei, cu o cavitate de un centimetru pe săptămână.
Se înmulţesc petele de culoare de pe abdomenul mămicii, acestea devin mai roşiatice şi sunt produsul dezvoltării intense ale uterului. Putem considera săptămâna a 20-a ca pe cea care marchează jumătatea de drum parcursă până la naşterea copilului.
Este practic vorba despre luna a 5-a de sarcină. Burtica crește tot mai mult în dimensiuni, iar talia se contopeşte cu aceasta şi dispare total. Tocmai de aceea este recomandat ca în această perioadă să utilizați cremele anti-vergeturi, care îmbunătăţesc elasticitatea pielii. În mod obişuit, acestea trebuie masate pe piele o data sau de două ori pe zi, cu mişcări uşoare.
În aceeaşi perioadă pot apărea contracţiile false, care nu trebuie să vă neliniştească, întrucât este vorba doar despre un fel de antrenament al organismului.
Multe dintre mămici încep să simtă tot mai acut, începând cu săptămâna 20 de sarcină, dureri de spate și ale coloanei şi acestea sunt cauzate de dezvoltarea și creșterea copilului în uter. Acesta pune mai multă presiune pe coloană, tocmai de aceea este indicat să încercaţi să renunţaţi complet la tocuri şi să nu ridicaţi greutăţi pentru a nu pune şi mai multă presiune pe coloană. Dacă durerile în partea de jos a abdomenului sunt însoţite şi de secreţii maronii, cel mai bine este să vă adresaţi medicului curant, pentru că aparent poate fi un risc de avort.
Încercaţi exerciţiile uşoare de gimnastică pentru a vă menţine un tonus bun, alimentaţi-vă corect, adresaţi cât mai multe întrebări medicului curant, pentru că un părinte informat este un părinte responsabil şi grijuliu. Continuaţi să comunicaţi cu bebeluşul prin vorbe, mângâieri, poveşti şi multă dragoste. El le simte pe toate şi vă va răspunde cu mulţumire.
Este important să fiți atentă la orice schimbare a stării de sănătate și să o comunicați medicului dumneavoastră. Știm că, așa cum sănătatea dumneavoastră este importantă, la fel este și sănătatea bebelușului pe care îl purtați în pântece. Este momentul perfect în care puteți începe să vă gândiți la posibilitatea recoltării a celulelor stem la naștere.
O clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România, a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.ro.