Săptămâna 27 de Sarcină


Săptămâna 27 de Sarcină

Săptămâna 27 de sarcină sau săptămâna 25 de la concepție marchează sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Copilașul are o greutate de aproximativ 1000 g și o dimensiune de aproximativ 36 cm. Lungimea lui este de 4 ori mai mare decât la 12 săptămâni, iar greutatea se va tripla în săptămânile ce urmează. Dacă alegi să se nască acum, copilul va fi în stare să supravieţuiască. Este o perioadă care practic vă asigură o naştere sănătoasă pentru că organismul bebeluşului funcţionează activ şi este în afara oricărei primejdii.

Săptămâna a-27-a de Sarcină

În săptămâna 27 de naștere, toate organele vitale ale copilaşului sunt formate, dar creierul și plămânii continuă să crească şi să se dezvolte. De asemenea, ficatul, rinichii, ochii și sistemul imunitar nu sunt încă complet mature. Deși nu este complet funcționabil, creierul este cu certitudine activ. Circumvoluțiunile caracteristice creierului încep să se formeze și țesutul nervos va continua să se dezvolte în săptămânile următoare. Numărul de neuroni este în continuă creștere, se formează sinapse și apar girusurile cerebrale (șanțuri care brazdează encefalul și care delimitează circumvoluțiuni).
Plămânii sunt și ei imaturi, însă capabili să funcționeze. Cu ajutor medical, un copil care se naște în această săptămână va fi capabil să trăiască sănătos. De asemenea, pe măsură ce plămânii copilașului tău se maturizează, copilul va sughița. Acest lucru este perfect normal în această perioadă și se va menține de-a lungul sarcinii. De obicei, un acces de sughiț ține de la câteva momente până la 30 de minute, nu este dureros și nu îl deranjează pe micuț, ba chiar este considerat sănătos. Iar tu vei simți de fiecare dată niște mișcări regulate la nivelul uterului, care îți vor fi reconfortante.
În săptămâna 27 de naștere, copilul își poate închide și deschide ochii, își poate suge degetul, doarme și stă treaz la intervale regulate. În săptămânile viitoare, bebelușul tău va putea răspunde la stimulii vizuali si auditivi. El poate distinge acum sunete și poate chiar să vă recunoască vocea, ție și partenerului tău. Pentru că în următoarele săptămâni auzul lui se va îmbunătăți, este bine să-ți faci timp sa vorbesti zilnic cu el sau sa-i pui muzică. Mai mult, unele studii au arătat că muzica influențează pozitiv dezvoltarea creierului copilului.
Cu toate că pielea sa este formată acum din 4 straturi, ea rămâne la fel de roz şi de ridată. Acest fapt are ca motiv aflarea continuă în lichid amniotic. În săptămânile următoare ale nașterii, se va acumula sub piele grăsime care îl va ajuta pe copil să-și păstreze temperatura și după naștere.

Simptomele resimțite de viitoarele mămici

În săptămâna 27 de naștere, în sângele mamei creşte rapid nivelul de colesterol. Cu toate că vobim despre o substanţă dăunătoare, în timpul sarcinii aceasta este chiar foarte utilă pentru că alimentează placenta. Dar din cauza colesterolului creşte şi masa corporală. Nu trebuie să vă fie frică de kilogramele în plus din timpul sarcinii, ele au legătură şi cu cantitatea de lichid amniotic din sânge şi după naştere se vor topi.
În săptămâna 27 puteţi simţi deseori contracţii, însă acestea sunt normale și sunt ca un fel de antrenament. Sunt uşoare şi nu durează mult timp. Dacă numărul de contracţii creşte, devin dureroase şi se elimină sânge, atunci trebuie să vă adresaţi de urgenţă medicului.
Perturbarea digestiei, balonarea, constipaţiile sunt obişnuite pentru această perioadă şi pot fi uneori dureroase. Acest tip de durere este uşor de recunoscut, însă dacă persisită, trebuie să vă adresaţi medicului pentru o soluţie. Durerea în zona rectală însoţită de constipaţii poate fi semnul dezvoltării hemoroizilor, dar dacă luaţi măsuri eficiente la timp, puteţi evita intervenţia chirugicală.
Pericole: schimbările legate de sistemul circulator pot provoca amorţeli sau înţepături la nivelul membrelor. Picioarele şi mâinile obosesc repede şi se umflă. Datorită creşterii greutăţii în uter şi a nivelului de fosfor, puteți avea parte de crampe şi spasme musculare.

Recomandări

1. Mănâncă sănătos, alege fructe și legume bogate în vitamine. Incearcă să nu consumi prea multe fibre deoarece pot provoca balonare și gaze intestinale!
2. Evită să stai în preajma fumătorilor și selecteză cu grijă locurile în care mergi!
3. Alege medicul cu care vei naște! Acesta trebuie să-ți fie alături pe tot parcursul sarcinii și să te ajute ori de câte ori este nevoie, atât cu medicații, cât și cu recomandări.
4. Este perioada potrivită să discuți cu medicul despre modul în care vei naște!
5. Informează medicul de orice schimbări ale stării tale de sănătate!
Baby Stem este alături de tine și de copilul tău și îți oferă cele mai utile sfaturi și informații. Unic partener Seracell în România, Baby Stem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.