Săptămâna 33 de Sarcină

În săptămâna 33 de sarcină sau la 31 de săptămâni de la concepție, bebelușul cântărește aproximativ 2 kg și măsoară aproximativ 44 cm. Chiar dacă se mișcă mai puțin, copilașul își lovește mămica cu intensitate mai mare, întrucât crește și devine tot mai puternic. De asemenea, are parte de propriile manifestări ale emoțiilor și visează. Corpul este mai bine proporționat.

 Săptămâna 33 de Sarcină

În săptămâna 33 de sarcină, copilașul se mișcă tot mai puțin și asta pentru că îi rămâne tot mai puțin loc în uter. Tocmai de aceea el doarme mai mult, iar mămica simte tot mai rar disconfortul mișcărilor bruște. Este perioada în care se formează legăturile neuronale și copilașul este tot mai interesat de tot ce se întâmplă în lumea exterioară.

La această vârstă, copilul se întoarce cu capul în jos, ceea ce înseamnă că ar putea deja să fie pregătit pentru a se naște. Craniul său este destul de pliabil pentru că oasele care îl formează nu au fuzionat încă, ceea ce îi va permite copilului să treacă mai ușor prin canalul relativ îngust dintre colul uterin și orificiul vaginal. Oasele se alipesc mai târziu, aproape de vârsta de adult, astfel că pot crește în paralel cu dezvoltarea creierului și a altor țesuturi în timpul copilăriei. Restul oaselor care formează scheletul sunt întărite, iar pielea copilului devine mai puțin roșie și mai puțin ridată pe măsură ce acumulează mai multă grăsime sub piele.

În săptămâna 33 de sarcină, aparatul ocular al bebelușului continuă să se dezvolte. Pupilele lui sunt acum bine dezvoltate pentru a se contracta, dilata și pentru a detecta lumina. Este un lucru foarte important pentru că la naștere ochiul copilului va fi protejat de lumina puternică. Ploapele îi sunt încă subțiri și ușor transparente. Fătul deschide și închide ochii în mod reflex, exersând pentru când se va naște.

În săptămâna 33, plămânii copilului sunt deja mult mai bine dezvoltați, dându-i mai multe șanse de supraviețuire dacă se naște săptămâna asta. Bebelușii născuți în această săptămână vor avea nevoie de îngrijiri suplimentare, dar aproape toți vor fi sănătoși. În săptămână și aparatul urinar își definitivează formarea în mare parte. Rinichii funcționează aproape ca cei ai unui adult, copilul produce mai multă urină pe care o elimină în cavitatea amniotică și intră în compoziția lichidului amniotic.

Tot în această perioadă este indicat examenul Doppler (permite studierea mișcărilor sângelui între diferitele cavități cardiace), cardiografia, precum și un test cu ultrasunete suplimentar. Nu le neglijați, acestea pot fi foarte importante în depistarea unor patologii de dezvoltare.

Simptomele resimțite de viitoarele mămici

În săptămâna 37 de sarcină, corpul tău începe să se pregătească pentru naștere. Burtica crește din ce în ce mai mare, mergi mai greu, obosești mai repede, ți-e greu să găsești o poziție comfortabilă în care să stai și, mai ales, să dormi. Dacă sarcina te prinde în plină  vară, va fi cu atât mai dificil pentru tine. Chiar dacă dormitul poate deveni frustrant în această perioadă, este foarte important să te odihnești cât mai bine. Mulți medici încurajează gravidele să se odihnească și la prânz o jumătate de ora, cel puțin.

În săptămâna 37 de sarcină, viitoarea mămică se poate confrunta cu umflarea picioarelor și a gleznelor, ca urmare a presiunii uterului mărit asupra venelor prin care sângele de la nivelul picioarelor este transportat înapoi către inimă. Totodată, edemul la nivelul picioarelor, brațelor și mâinilor poate apăsa asupra nervilor, iar mămica va simți o senzație de amorțeală și furnicături. Sindromul de canal carpian este o condiție frecventă în sarcina care apare atunci când retenția de lichide comprimă nervul median la nivelul încheieturii mâinii sau a canalului carpian. Durere, senzație de furnicături și amorțeală la nivelul degetelor, precum și slăbiciune musculară a mâinii sunt câteva dintre posibilele simptome. În plus, retenția de lichide și dilatarea vaselor de sânge ar putea cauza tumefierea feței și a pleoapelor, în special când te trezești dimineața. Este indicat să bei cât mai multă apă.

Recomandări

  1. Informează-te cât mai bine în ceea ce privește perioada travaliului, pentru a nu fi luată prin surprindere!
  2. Odihnește-te mereu pe partea stângă, pentru a putea reduce toate eventualele umflături!
  3. Dacă te confrunți cu amorțeală sau furnicături în degete și articulații, nu te speria, este o reacție normală a organismului!
  4. În această perioadă poți fi extrem de vulnerabilă, atât fizic, cât și psihic. Așa că relaxează-te, mănâncă sănătos, odihnește-te și râzi cu poftă!
  5. Este momentul potrivit să te hotărăști unde vrei să naști. Dacă iți dorești să naști acasă, ar trebui să începi să te pregătești și să alegi camera potrivită.
  6. Probabil că deja ai primit și cumpărat o mulțime de lucuri și hăinuțe pentru bebeluș. Poți începe să speli hainuțele și lenjeria de pat. Înainte de a intra în contact cu pielea bebelușului, trebuie să îndepărtezi orice iritanți de pe materiale. Cei mai delicați detergenți sunt cei făcuți special pentru bebeluși și cei care au scris pe ambalaj hypoallergenic sau pentru piele sensibilă.
  7. Informează medicul de orice schimbări ale stării tale de sănătate!

BabyStem aduce în România experiența și calitatea germană a serviciilor de stocare și mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Unic partener Seracell în România, BabyStem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.