Sarcina cu gemeni: îngrijire, riscuri, bucurie la dublu

Sarcina cu gemeni sau sarcina gemelară este întotdeauna o surpriză pentru viitorii părinți. Pentru că reprezintă un risc mai mare, gravida care poartă gemeni va fi supravegheată mai îndeaproape de către medicul ginecolog care îi urmărește sarcina. Sarcina cu gemeni necesită o îngrijire atentă, odihnă mai multă și chiar încetarea lucrului mai devreme decât în cazul unei sarcini obișnuite. 

Femeile care poarta în pântec o sarcină cu gemeni sunt mai susceptibile să dezvolte hipertensiune arterială sau să nască prematur. Anemia este, de asemenea, mult mai des prezentă la femeile cu sarcină gemelară, dar și riscul defectelor congenitale la nou-născuții gemeni sunt crescute, printre care defecte de tub neural, defecte gastrointestinale sau anomalii cardiace.

Îngrijirea gravidei în sarcina cu gemeni, prețul fericirii duble

 

Este bine ca diagnosticul de sarcină gemelară să fie precizat încă din primul trimestru de sarcină, când se poate constata un volum uterin mai mare decât cel corespunzător vârstei cronologice a sarcinii. Dacă în trecut femeile aflau aproximativ în săptămâna 20 de sarcină că vor avea gemeni, astăzi cu ajutorul ultrasunetelor, deja în a 5-a săptămână de sarcină, gravida poate afla câți copii așteaptă. În timpul ecografiei, medicul va detecta pe ecranul monitorului două „puncte” vii în curs de formare. Ulterior, în urmărirea sarcinii, ecografia este importantă în evaluarea creşterii şi dezvoltării feților, aprecierea modului în care se prezintă, poziţiei lor şi a unor complicaţii (sindrom transfuzional, placenta previa).

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Specialiștii recomandă ca gravidele cu sarcină cu gemeni să nască la 37 de săptămâni pentru a reduce riscul de moarte fetală intrauterină sau mortalitate infantilă neonatală. Femeile care așteaptă gemeni suferă adesea de tulburări hormonale. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de hormoni în sânge este semnificativ mai mare decât în ​​cazul unei sarcini normale. De asemenea la unele persoane există riscul să apară și preeclampsia – o boală care se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale, prezența proteinelor ​​în urină, umflarea picioarelor.

Sarcina cu gemeni diferiți și gemeni identici

 

Dacă ai aflat că ai o sarcină cu gemeni, află că ei pot fi gemeni fraternali, adică din punct de vedere genetic sunt exact care oricare alți frați, sau gemeni identici, adică au același ADN. 

Gemenii fraternali (gemenii dizigoti) – cel mai comun tip – apar când două ovule diferite sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiți. Fiecare geamăn are propria placentă și propriul sac amniotic și pot fi: două fete, doi băieți sau o fată și un băiat. 

Gemenii identici (gemenii monozigoti) apar când un singur ovul fertilizat se divide și dă naștere la doi embrioni. Gemenii identici pot împărți aceeași placentă, însă fiecare are propriul sac amniotic. Genetic, cei doi gemeni sunt identici, adică au același ADN. Ei vor avea același sex și aproape aceleași trăsături fizice. Foarte rar, gemenii identici nu se separă complet în stadiile inițiale ale formării embrionului, situație în care se numesc gemeni conjuncți sau siamezi (gemeni “uniți”). Uneori, gemenii siamezi pot fi separați printr-o intervenție chirurgicală, însă atunci când organele vitale sunt comune, șansele de a supraviețui sunt minime.

sarcina cu gemeni

Riscuri de sănătate pentru bebelușii gemeni

 

Indiferent de tipul de sarcină cu gemeni, că sunt gemeni fraternali sau identici, există riscul apariției unor complicaţii medicale, cum ar fi: 

  • mortalitate perinatală crescută;
  • greutate mică la naştere fie prin retard de creştere, fie cauzat de naştere prematură;
  • malformaţii fetale;
  • sindrom transfuzional (acest sindrom apare în cazul gemenilor care împart aceeași placentă și este rezultatul unei transfuzii intrauterine de sânge de la un făt la celălalt. Astfel, unul dintre gemeni primește prea mult sânge, iar celălalt, prea puțin, ceea ce duce la suferinţă cronică şi întârziere de creştere, și chiar la moarte fetală);
  • patologie placentară (dezlipire prematură de placentă, placenta previa);
  • accidente de cordon ombilical (cum ar fi înnodarea sau acroşarea cordoanelor ombilicale;
  • exces de lichid amniotic (polihidramnios)
  • lichid amniotic redus;
  • complicaţii ale naşterii (contracţii insuficiente, prezentaţii fetale anormale etc).

sarcina cu gemeni

Sarcina cu gemeni: recoltare de celule stem la dublu?

 

În general, în cazul sarcinilor gemelare, este nevoie de două kituri de recoltare a celulelor stem, realizându-se practic prelevarea a două probe diferite, din cordonul ombilical al fiecărui bebeluş. Principalul motiv pentru care se fac două recoltări în cazul sarcinilor cu gemeni este acela că micuţii au ADN-ul diferit. Din experiența medicală, doi fraţi gemeni vor suferi de afecţiuni diferite, vor avea sistemul imunitar diferit şi altă capacitate de refacere.

Singura excepție o poate reprezenta situația în care gemenii sunt identici și împart aceeași placentă, adică au același ADN și se poate colecta o singură probă cu celule stem. Cu toate acestea, dacă pe parcursul dezvoltării lor, există situația în care ambii au nevoie de tratament, o singură probă nu va fi suficientă. 

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Probele odată prelevate vor fi transportate în condiţii de siguranţă spre laboratoarele băncii de celulele stem unde vor fi testate şi analizate. În cazul în care acestea nu sunt contaminate, părinţii vor fi înştiinţaţi şi se va demara procesul de stocare, în recipiente diferite pentru fiecare dintre gemeni.

Decizia de a preleva celule stem trebuie luată în perioada sarcinii, astfel încât procedurile necesare stabilirii tuturor detaliilor să se poată realiza în condiţii optime pentru ambele părţi. Cercetările şi noile descoperiri în medicină demonstrează odată cu trecerea timpului că modalităţile de folosire a celulelor stem prelevate la naştere vor fi dintre cele mai variate. Dacă în prezent se pot trata peste 80 de afecțiuni grave, aria de aplicabilitate pe care se poate interveni cu ajutorul proprietăţilor celulelor stem, din punct de vedere medical, tinde să se extindă din ce în ce mai mult.

Decizia de a recolta celule stem la nașterea copilului este o dovadă de responsabilitate pentru viitorul copilului. Așadar, solicită o ofertă de recoltare celule stem și-ți vom explica procedura de rezoltare, avantajele kitului cu sistem de răcire NanoCool și traseul de la maternitate la laboratorul băncii Baby Stem.