Sarcina extrauterină: când viața gravidei este pusă în pericol

Sarcina extrauterină cunoscută și sub numele de sarcina ectopică este o problemă medicală gravă care înseamnă implantarea zigotului în afara uterului, așa cum spune și denumirea ei. Practic, în momentul în care ovulul este fecundat, eveniment care se produce la nivelul trompei uterine, acesta pornește către uter, urmând să se implanteze în mucoasa acestuia. Ovulul fecundat care rămâne blocat în drumul său către uter se stabilește într-un loc neprilenic dezvoltării normale.

Implantația care are loc în afara endometrului, poate fi poziționată la nivelul trompelor uterine, în interstițiul uterin, la nivelul colului uterin, al ovarelor, la nivelul cavității abdominale sau al celei pelvine. 90% dintre sarcinile extrauterine au ca locație a implantației trompele uterine. Pe măsură ce embrionul se dezvoltă și capătă proporții, trompa se dilată peste capacitatea ei, determinând apariția hemoragiei. În situații foarte grave, trompa se poate rupe, punând în pericol viața gravidei. 

De la bun început trebuie să știi că sarcina extrauterină nu poate fi dusă la termen, deoarece fătul nu are nicio șansă să se dezvolte normal. Dacă diagnosticul nu este pus precoce, gravida poate suferi complicații hemoragice. De aceea, sarcina extrauterină este considerată principala cauză de deces în primul trimestru de sarcină.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

De ce apare sarcina extrauterină: cauzele frecvente

Deși nu se cunoaște cu exactitate cauzele sarcinii extrauterine, s-a observat că apariția unei sarcini în afara uterului este favorizată de prezența unor anomalii anatomice sau funcționale la nivelul trompelor uterine, a ovarelor sau la nivelul uterului. Dacă gravida a suferit anterior de afecțiuni inflamatorii pelvine (cauzate de boli cu trasmitere sexuală, care transmit bacterii precum Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma hominis) sau dacă a suferit intervenții chirurgicale la nivelul uterului și acestea pot fi cauze ale sarcinilor extrauterine.

Medicii au observat că incidența sarcinii ectopice crește odată cu vârsta gravidei. De asemenea, poate fi mai frecventă la femeile care au urmat un tratament de stimulare a ovulației sau tehnici reproductive asistate precum fertilizarea in vitro. Din păcate, un caz precedent de sarcină extrauterină face mult mai probabilă repetarea situației în viitor.

Cum se manifestă sarcina uterină

Din punct de vedere al stării de sănătate, femeia care are o sarcină extrauterină poate manifesta diverse simptome. În primul rând, întârzierea menstruației anunță prezența unei sarcini. Ulterior, durerea pelvină și sângerarea vaginală anunță eventuale probleme legate de evoluția sarcinii. De asemenea, alte semne și simptome ale prezenței sarcinii extrauterine pot fi: febra, nevoia imperioasă de a urina, slăbiciunea musculară, senzația de greață și vărsături, amețelile.

O femeie căreia i-a întârziat menstruația și care bănuiește că este însărcinată trebuie să meargă la un consult medicale pentru confirmare a sarcinii. Examenul ecografic, pe lângă rolul diagnostic (evidențierea sacului gestational în afara uterului) are un rol deosebit de important în alegerea tratamentului potrivit (fie medicamentos, fie chirurgical).

Tratamentul pentru sarcina uterină

În situația în care în urma controlului medical (ecografie transvaginală) în care s-a stabilit că este vorba despre o sarcină extrauterină, medicul îi va prezenta gravidei opțiunile de tratament. În general, tratamentul pentru acest diagnostic este chirurgical (laparoscopic sau clasic), medicul extrăgând embrionul. În cazurile grave, în care a avut loc o hemoragie masivă, va fi nevoie de extirparea trompei sau chiar a ovarului afectat. O altă opțiune terapeutică este administrarea unui medicament menit să oprească sarcina din evoluție și chiar să elimine celulele embrionare. Acest tratament poate fi administrat prin injectare doar dacă sarcina este depistată timpuriu, iar diagnosticul de sarcină extrauterină este confirmat 100%. 

Dacă nu este diagnosticată precoce, sarcina extrauterină poate evolua fatal, fiind una dintre principalele cauze de deces în secțiile de obstetrică. Nu există nicio șansă ca o sarcină extrauterină să poata fi dusă la termen sau să ajungă la un stadiu în care fătul să poată fi salvat. Extrem de rare sunt cazurile în care feții extrauterini se dezvoltă peste 3 luni.

sarcina extrauterina

O fertilizare a ovululului în afara uterului poate provoca ruperea trompei uterine, iar netratată la timp aceasta poate pune serios în pericol viața gravidei. Pierderea unei sarcini poate avea efecte devastatoare asupra unei femei, chiar dacă aceasta a fost însărcinată o scurtă perioadă de timp.

Pentru că nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției sarcinii extrauterine, nu există o metodă clară de a preveni această situație. Există însă recomandări pentru a diminua riscul de a avea o sarcină extrauterină, precum:

  • Limitarea numărului de parteneri sexuali;
  • Folosirea prezervativului, pentru a preveni infecțiile transmise pe cale sexuală și pentru a reduce riscul unei boli imflamatorii în zona pelvisului;
  • Renunțarea la fumat.

Cele 9 luni de sarcină înseamnă grijă pentru tine și bebelușul din pântecul tău, o documentare intensă despre cum va arăta viața de mămică, despre testele prenatale necesare, dar și luarea unor decizii importante așa cum este decizia recoltare a celulelor stem, la naștere.

Baby Stem îți dorește o sarcină sănătoasă și, pentru a te bucura de acest lucru, știm că este important să știi care sunt problemele care pot apărea pe timpul sarcinii, dar și ce poți face pentru a avea grijă de sănătatea copilului tău în viitor.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Mii de transplanturi cu celule stem efectuate în întreaga lume au tratat bolile de sânge grave, boli ale sistemului imunitar și metabolice de la sfârșitul anilor 1980 și până în prezent. Cercetarea celulelor stem este una dintre cele mai fascinante domenii ale biologiei contemporane. Dacă vrei să îi oferi șansa la un viitor sănătos copilului tău, alege recoltare celule stem la naștere și în orice clipă va putea beneficia de progresele medicinei!