Sarcina pe săptămâni: săptămâna a 3-a

Mai ţineţi minte lecţiile de biologie legate de procesul de fecundaţie? Din momentul în care spermatozoidul fecundează ovulul, acesta îl acoperă cu o peliculă protectoare, la care să nu mai aibă acces şi alţi spermatozoizi. Ovulul primeşte toate informaţiile despre tată. Tip de 3 zile embrionul creşte, este format din 32 de celule, iar peste 21 de zile numărul celulelor ajunge la 250. Acest mic embrion seamănă în această perioadă foarte mult cu o bilă cu diametrul de doar 2 mm.

Femeia poate însă să simtă cum embrionul format din câteva sute de celule se lipeşte de uter. Peste 10 zile acesta se va lipi destul de strâns, fapt care va împiedica să se mai producă menstruaţia. Pentru ca să protejeze embrionul uterul va forma un strat gros, pe care îl cunoaştem ca placentă. În săpătmâna a treia puteţi să vă adresaţi medicului pentru o ecografie care să confirme sarcina. Dacă însă nu mai aveţi menstruaţie şi simţiţi schimbări n organism acestea ar putea fi semnale clare că sunteţi însărcinată.

În săptămâna a treia se întâmplă probabil unele din cele mai importante schimbări din organismul femeii pe perioada sarcinii. Anume în săptămâna a trei are loc procesul de fecundare.

Placenta, cuibul în care va trăi următoarele 9 luni copilaşul este un organ absolut unic, o adevărată sursă de viaţă! Principala datorie a placentei este să livreze sângele îmbogăţit cu oxigen de la mamă la făt şi în acelaşi timp preia din artere elementele considerate reziduuri. Placenta are rol de plămâni, sistem digestiv şi rinichi, mai mult decât atât, placenta are rol protector, ferind fătul de viruşi şi bacteriile din mediul extern.

Aşadar, după ce se prinde de uter embrionul începe să se alimenteze cu substanţele nutritive ce ajung în corpul mamei, iar aceasta primeşte semnale că în corpul ei mai creşte o viaţă. Din acest moment în organism creşte nivelul de hCG. Dacă faceţi testul după aproximativ o săptămână după fecundare veţi descoperi cele 2 dunguliţe atât de mult aşteptate!

Simptome:

Veţi simţi nevoia să urinaţi mai des, atât de des încât vă veţi planifica altfel până şi traseul serviciu-casă şi invers.

Veţi deveni foarte sensibilă la mirosuri şi asta datorită cantităţii de estrogeni crescuţi în această perioadă. Unele mirosuri altădată îndrăgite acum ni se vor părea insuportabile şi invers.

Până a apărea poftele aţi putea simţi o repulsie totală faţă de anumite alimente sau mâncăruri care înainte vi se păreau delicioase.

Senzaţia de greaţă este adeseori însoţitoarea femeilor însărcinate în prima perioadă, tocmai de aceea încercaţi să vă schimbaţi obiceiurile. Luaţi micul dejun fără a coborî din pat, într-o poziţie cât de poate de confortabilă. Este perioada în care este bine să consumaţi alimente bogate în acid folic, necesar pentru dezvoltarea embrionului şi să evitaţi excerciţiile fizice care cer forţă şi care vă obosesc.

Voteaza Sarcina pe săptămâni: săptămâna a 3-a: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile