Sarcina pe săptămâni: săptămâna a 5-a

În săptămâna a 5-a forma embrionului se modifică foarte mult, putem distinge capul, corpul şi picioarele fătului. Începe să se formeze coloana şi sistemul nervos, iar acesta pot fi deja văzut la ecograf. Cu toate acestea, sistemul nervos al fătului este încă foarte slăbit şi trebuie menţinut şi dezvoltat cu ajutorul unui complex de vitamine şi minerale. Componenta principală trebuie să fie vitamina B9 (acidul folic).

De asemenea, încep să se dezvolte sistemele cardiovascular şi respirator, pe măsură ce embrionul se dezvoltă dispoziţia şi reacţiile emoţionale ale femeii se modifică. Unele dintre principalele simptome sunt durerile de cap şi greaţa. Se înteţesc stările de somnolenţă, de oboseală, simţi nevoia să mergi la baie foarte des. Toate sunt rezultatul energiei pierdute pentru a ajuta la creşterea şi dezvoltarea fătului. Cel mai potrivit este să vă adresaţi medicului şi să nu luaţi medicamente fără prescpriţia specialistului.

Anume în săptămâna a 5-a încep să se formeze şi să se dezvolte organele interne şi sistemul nervos al bebeluşului, tocmai de aceea este important ca mămica să consume alimente bogate în acid folic, pentru că deseori în această perioadă tubul neural se poate închide parţial, are loc formarea sistemului nervos, se formează sistemul vascular şi începe să bată inima.

Tot în săptămâna a 5-a încep să se formează organele sexuale ale fătului, căile respiratorii, ficatul şi pancreasul. Încep să se formeze de asemenea ochii, urechile, nasul, gura, degetele. Toate aceste procese au loc chiar dacă embrionul are o dimensiune de doar 4-7 mm şi maxim 3,5 grame.

În această perioadă uterul începe să se rotunjească şi îşi schimă dimensiunea, tocmai de aceea medicul ginecolog îţi va putea spune cu precizie dacă eşti sau nu însărcinată.

În săptămâna a 5-a este foarte puternică senzaţia de greaţă, mirosurile şi anumite mâncăruri altădată îndrăgite vă pot provoca acum repulsie. Creşte temperatura corporală bazală pana la 37,0- 37,3, aparent nu este o temperatură mare, dar senzaţiile de oboseală, durere în tot corpul vor fi prezente cu toate acestea.

Uneori, din cauza unei poziţii incomode pot apărea dureri în partea de jos a abdomenului, de aceea odihna din poziţie culcat şi renunţatul al tocuri este foarte importantă în această perioadă.

În această perioadă pot apărea secreţii de diferite tipuri şi culoare, dar este un simptom care nu merită a fi neglijat, de aceea apariţia lui trebuie să vă conducă cât mai curând la medic. De asemenea, aproximativ 20% dintre gravide continuă să aibă menstruaţie şi după fertilizare, ceea ce nu este neapărat un semnal de alarmă, dar fiindcă deseori acestea sunt mai degrabă expeţii de la regulă, cel mai bine este să vă informaţi medicul cu privire la acestea.

Sfat: încercaţi să mâncaţi mai des pe parcursul zilei, în porţii micuţe, iar în momentele în care aveţi senzaţia de greaţă mâncaţi puţină pâine sau o felie mică de lămâie.

Voteaza Sarcina pe săptămâni: săptămâna a 5-a: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile