Sarcina pe săptămâni: săptămâna a 7-a

În această săptămână forma fătului capătă tot mai mult contur şi ajunge să semene cu ceea ce recunoaştem atât de uşor. Ochii, gura, urechile, nasul capătă conturul cu care suntem obişnuiţi şi devin mai uşor de recunoscut la testul ecograf. În această perioadă se formează cordonul ombelical, cu care fătul se prinde de pereţii uterului. Datorită dezvoltării fătului şi pereţii placentei se îngroaşă mai mult. Uterul secretă un strat protector de mucus, pentru a feri fătul de influenţe exterioare negative. 

Cu toate că este încă foarte micuţ, copilaşul este deja o viaţă ce aduce multă bucurie părinţilor săi, la această etapă inima lui este împărţită deja în atriul stâng şi atriul drept şi funcţionează ca un ceasornic elveţian. Datorită faptului că în a 7-a săptămâna inima fătului este deja împărţită în cele 4 camere, ea are capacitatea să pompeze mai mult sânge şi substanţe nutritive, se formează vasele mari de sânge.

Săptămâna a 7-a de sarcină este de asemenea carcaterizată prin formarea plămânilor, rinichiilor, bronhiilor şi glandelor endocrine. La termenul de 7 săptămâni părinţii pot afla la ecograf sexul copilului.

În săptămâna a 7-a de sarcină copilul cântăreşte aproximativ 1 kg, capul devine mai mare şi va creşte datorită înmulţirii şi dezvoltării celulelor creerului, împărţit în 2 emisfere, creerul fătului începe să se dezvolte în 5 secţiuni diferite, la fel ca şi creerul unui adult. În această perioadă ochii fătului sunt destul de îndepărtaţi, dar cu timpul vor veni în poziţia firească. Mâinile se dezvoltă mai repede decât picioarele, acum au posibilitatea să îşi mişte şi îndoaie mânuţele.

Tot în săptămâna a 7-a, uterul mamei se măreşte de 2 ori, datorită dezvoltării rapide a fătului, iar dezvoltarea corectă şi confortul fătului în uter este asigurat şi prin dezvoltarea acestuia.

În săptămâna a 7-a multe dintre femei se plâng de dureri şi senzaţii neplăcute în ambele părţi ale abdomenului, iar medicii ginecologi afirmă că aceste manifestări sunt normale. Acestea se explică prin dezvoltarea continuă a uterului şi întinderea lui, pentru a crea o zonă confortabilă fătului. Dacă însă acestor senzaţii li se adaugă şi dureri în spate, femeia trebuie să se adreseze medicului, pentru că poate exista riscul unui avort spontan.

Tot în această perioadă femeile se pot plânge de dureri ale sânilor, aceştia sunt umflaţi şi femeia poate simţi înţepături. Durerile de cap sunt iarăşi o manifestare obişnuită pentru această perioadă, dar este strict nerecomandat să luaţi pastile pentru a opri durerea de cap, tocmai pentru că acestea pot dăuna fătului.

În perioada aceasta femeile pot trece prin diferite stări ciudate, se pot simţi extrem de obosite, se pot simţi urâte şi nefolositoare. Uneori au stări de sufocare, când parcă nu le mai ajunge aer, balonare, arsuri gastrointestinale, constipaţie.

Sfat: este perioada numai bună să vă căutaţi un medic curant, la care spă mergeţi regulat pentru analize şi consultaţie. Burtica încă nu este la vedere, dar dorinţa de a comunica cu cel care creşte în interior devine tot mai mare.

Voteaza Sarcina pe săptămâni: săptămâna a 7-a: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile