Cuprins

Tipuri de prezentație pelviană

Factori și cauze

Diagnosticarea

Schimbarea poziției copilului

Naștere normală sau cezariană?

Complicațiile unei sarcini pelviene

 

În ultimele săptămâni de sarcină, majoritatea copiiilor (peste 90%) se așează într-o poziție favorabilă nașterii, însemnând cu picioarele în sus, iar capul in jos. Touși, există cazuri în care se întâmplă exact opusul: fesele sau picioarele sunt cele care vor ieși primele.  Aceasta se numește prezentație pelviană și apare la 1 din 25 de copii născuți la termen.

Tipuri de prezentație pelviană

 1. Prezentație pelviană francă – șezutul iese primul, iar piciorușele sunt întinse, langă urechi
 2. Prezentație pelviană completă – picioarele ies primele, acestea fiind îndoite din genunchi și încrucișate
 3. Prezentație pelviană incompletă – coapsele în extensie si gambele flexate – este întâlnită cel mai rar

Factori și cauze

Sunt mulți factori care influențeză o prezentație pelviană, precum prematuritatea (40% din cazuri), malformații uterine, cantitatea insuficientă de fluid amniotic, cordon ombilical prea scurt sau alte anomalii uterine. De multe ori poate apărea o sarcină pelvină și fără o cauză medicală, propriu-zisă. De asemenea,  se poate întampla în cazul gemenilor sau a sarcinilor cu multiplii feți când nu este suficient spațiu care să permită copiilor să-și schimbe poziția.

Copiii care se nasc prematur au toate șansele să fie poziționați cu picioarele în jos, neavând timpul necesar pentru a se roti.

Diagnosticarea

Diagnosticarea se face cu cel mult două luni înainte de termen prin:

 1. Palpare – doctorul va palpa abdomenul pentru a localiza capul, spatele și fesele copilului
 2. Ecografie – dacă prin palpare se observă ceva în neregulă, se va efectua o ecografie prin care diagnosticarea va fi sigură

Schimbarea poziției copilului

Metode medicale: Repoziționarea corectă a copilului în uter. Este o manevră nonchirurgicală, care constă în întoarcerea manuală a bebelușului prin manipularea abdomenului mamei de către medic. În aproximaiv 58% din cazuri a dat rezultate pozitive. De asemenea, dacă sunteți la prima sarcină, șansele de succes cresc semnificativ. Din păcate, uneori, fătul ori nu cooperează ori revine la poziția inițială.

Metode naturale: Muzica – Multe mămici au confirmat eficacitatea muzicii asupra schimbării poziției bebelușului. Utilizarea muzicii direct asupra osului pubian poate încuraja bebelușul să se răsucească. Aceleași efect poate apărea și dacă îi vorbiți în mod constant.

Apa  – În unele cazuri, înotul a favorizat răsucirea fătului. Dacă vă place să faceți mișcare puteți apela la această metodă.

Naștere normală sau cezariană?

Majoritatea mediciilor nu recomandă nașterea normală în cazul unei prezentații pelviene, însă aceasta poate fi posibilă în anumite condiții, precum:

 • Copilul este la termen și în prezentație pelviană francă
 • Aveți un bazin osos și moale, normal clinic și radiologic
 • Greutatea fătului este sub 3.500 g, iar diametrul bihohanterian sub 10 cm
 • Copilul nu arată semne de suferință fetală în timp ce se monitorizează frecvența bătăilor cardiace
 • Travaliul decurge adecvat cu dilatarea cervixului pe masură ce copilul coboară
 • Uterul nu prezintă malformații sau cicatrici

Complicațiile unei sarcini pelviene

Complicații precum: blocarea capului, ruperea prematură a membranelor și travaliu prematur, prolaps de cordon ombilical, întârziere în naștere ce poate conduce la asfixie, leziuni traumatice inclusiv fractura de umăr, femur sau claviculă pot apărea în cazul unei sarcini pelviene.

sarcină pelvianăSănătatea bebelușului dumneavoastră este cel mai important aspect din viața unei mămici, de aceea, este necesar să apelați la anumite metode de siguranță, precum recoltarea celulelor stem la naștere. O astfel de clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România, a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.roNota pentru Sarcina pelviană – PREZENTAȚIA fătului la naștere!: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile