Sarcina pelviană – PREZENTAȚIA fătului la naștere!

Cuprins

Tipuri de prezentație pelviană

Factori și cauze

Diagnosticarea

Schimbarea poziției copilului

Naștere normală sau cezariană?

Complicațiile unei sarcini pelviene

 

În ultimele săptămâni de sarcină, majoritatea copiiilor (peste 90%) se așează într-o poziție favorabilă nașterii, însemnând cu picioarele în sus, iar capul in jos. Touși, există cazuri în care se întâmplă exact opusul: fesele sau picioarele sunt cele care vor ieși primele.  Aceasta se numește prezentație pelviană și apare la 1 din 25 de copii născuți la termen.

Tipuri de prezentație pelviană

  1. Prezentație pelviană francă – șezutul iese primul, iar piciorușele sunt întinse, langă urechi
  2. Prezentație pelviană completă – picioarele ies primele, acestea fiind îndoite din genunchi și încrucișate
  3. Prezentație pelviană incompletă – coapsele în extensie si gambele flexate – este întâlnită cel mai rar

Factori și cauze

Sunt mulți factori care influențeză o prezentație pelviană, precum prematuritatea (40% din cazuri), malformații uterine, cantitatea insuficientă de fluid amniotic, cordon ombilical prea scurt sau alte anomalii uterine. De multe ori poate apărea o sarcină pelvină și fără o cauză medicală, propriu-zisă. De asemenea,  se poate întampla în cazul gemenilor sau a sarcinilor cu multiplii feți când nu este suficient spațiu care să permită copiilor să-și schimbe poziția.

Copiii care se nasc prematur au toate șansele să fie poziționați cu picioarele în jos, neavând timpul necesar pentru a se roti.

Diagnosticarea

Diagnosticarea se face cu cel mult două luni înainte de termen prin:

  1. Palpare – doctorul va palpa abdomenul pentru a localiza capul, spatele și fesele copilului
  2. Ecografie – dacă prin palpare se observă ceva în neregulă, se va efectua o ecografie prin care diagnosticarea va fi sigură

Schimbarea poziției copilului

Metode medicale: Repoziționarea corectă a copilului în uter. Este o manevră nonchirurgicală, care constă în întoarcerea manuală a bebelușului prin manipularea abdomenului mamei de către medic. În aproximaiv 58% din cazuri a dat rezultate pozitive. De asemenea, dacă sunteți la prima sarcină, șansele de succes cresc semnificativ. Din păcate, uneori, fătul ori nu cooperează ori revine la poziția inițială.

Metode naturale: Muzica – Multe mămici au confirmat eficacitatea muzicii asupra schimbării poziției bebelușului. Utilizarea muzicii direct asupra osului pubian poate încuraja bebelușul să se răsucească. Aceleași efect poate apărea și dacă îi vorbiți în mod constant.

Apa  – În unele cazuri, înotul a favorizat răsucirea fătului. Dacă vă place să faceți mișcare puteți apela la această metodă.

Naștere normală sau cezariană?

Majoritatea mediciilor nu recomandă nașterea normală în cazul unei prezentații pelviene, însă aceasta poate fi posibilă în anumite condiții, precum:

  • Copilul este la termen și în prezentație pelviană francă
  • Aveți un bazin osos și moale, normal clinic și radiologic
  • Greutatea fătului este sub 3.500 g, iar diametrul bihohanterian sub 10 cm
  • Copilul nu arată semne de suferință fetală în timp ce se monitorizează frecvența bătăilor cardiace
  • Travaliul decurge adecvat cu dilatarea cervixului pe masură ce copilul coboară
  • Uterul nu prezintă malformații sau cicatrici

Complicațiile unei sarcini pelviene

Complicații precum: blocarea capului, ruperea prematură a membranelor și travaliu prematur, prolaps de cordon ombilical, întârziere în naștere ce poate conduce la asfixie, leziuni traumatice inclusiv fractura de umăr, femur sau claviculă pot apărea în cazul unei sarcini pelviene.

sarcină pelvianăSănătatea bebelușului dumneavoastră este cel mai important aspect din viața unei mămici, de aceea, este necesar să apelați la anumite metode de siguranță, precum recoltarea celulelor stem la naștere. O astfel de clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România, a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.ro

Nota pentru Sarcina pelviană – PREZENTAȚIA fătului la naștere!: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile