Sarcina săptămâni: săptămâna a 6-a

În această perioadă sistemul nervos se dezvoltă tot mai mult, se formează şi se dezvoltă creerul. Se dezvoltă şi globii oculari, dar ochii sunt micuţi încă pentru această perioadă şi nedezvoltaţi. Funcţionează inima, care poate fi ascultată cu ajutorul unui scaner special, se dezvoltă membrele.

Starea femeii însărcinate se înrăutăţeşte întrucâtva, pentru că apar dureri şi mai puternice ale sânilor şi împunsături în sfârcuri. Mirosurile devin mai greu de deosebit, mâncarea capătă un gust ciudat şi neplăcut, dar se înteţeşte secretarea salivei. În această perioadă, viitoarea mămică devine mai iritată, mai uşor de stresat şi are nevoie de multă odihnă. Încercaţi să faceţi în această perioadă exerciţii de relaxare (gimnastica chineză dă rezultate bune), alimentaţi-vă de 6 ori pe zi, cu porţii mici. Beţi multă apă curată, care va ajuta la eliminarea sării din organism şi minimizează în acest fel stările de greaţă.

Săptămâna a 6-a este şi săptămâna în care cele mai multe dintre mămici află că sunt de fapt însărcinate. Organismul este supus unor modificări evidente, pentru că el învaţă să trăiască şi să funcţioneze pentru doi. Este şi perioada în care se poate modifica puţin dimensiunea taliei, însă încă e mult prea devreme ca să se vadă măcar puţin burtica. Poate scadea tensiunea arterială, pot apărea arsuri gastrointestinale, colici şi constipaţie. Până şi pielea poate suferi modificări, ea este predispusă la apariţia acneei în această perioadă, aspectul tenului se modifică, el devine mai poros, mai mat.

Cum pentru tine este o perioadă importantă, aşa este şi pentru bebeluş. Fătul are 4 săpămâni de dezvoltare, câtăreşte aproximativ 4 grame şi maxim 1 cm şi seamănă un pic cu un cilindru alungit în forma literei C cu coadă, care este parte din coloană şi care va dispărea pe parcursul dezvoltării sale în uter. Se dezvoltă activ şi organele interne ale bebeluşului, faţa fătului se modifică evident (acum sunt uşor de deosbit ochii, nasul, gura şi urechile). În aceeaşi perioadă se formează şi timusul, parte foarte importantă pentru sistemul imunitar.

Femeia trebuie să fie foarte grijulie cu propria sănătate în toată această perioadă, orice tip de factori negativi sau stresori influenţează în mod direct şi dezvoltarea bebeluşului. Dacă sunteţi hotărâtă să faceţi testul ecograf în această perioadă este bine să ştiţi că este prea devreme pentru ca medicul să poată depista dacă aveţi sarcină gemelară.

Durerile în partea de jos a abdomenului, durerile de spate şi secreţiile sunt prezente şi în săptămâna a 6-a de sarcină, tocmai de aceea, în cazul în care vi se par totuşi ciudate, mai puternice decât de obicei este bine să vă informaţi medicul curant.

Sfat: este foarte important pentru această perioadă să luaţi vitamine bogate în acid folic. Poate că 6 săptămâni de sarcină pot părea un termen foarte mic, dar toate îşi au cursul lor, dacă respectaţi un regim sănătos pentru dumneavpastră şi pentru făt, dacă ascultaţi sfaturile medicului şi păstraţi un tonus bun viitorul vă va surâde dumneavoastră şi bebeluşului.

Voteaza Sarcina săptămâni: săptămâna a 6-a: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile