Schimbările corpului în timpul sarcinii – la ce trebuie să te aștepți

Sarcina aduce o varietate de schimbări fiziologice ale corpului. Ele pot varia de la modificări obișnuite și așteptate, cum ar fi umflarea și retenția de lichide, la schimbări mai puțin familiare, de genul tulburărilor de vedere. Această perioadă nu este deloc uşoară, pentru că organismul trece prin transformări care au impact asupra organelor, fapt ce poate duce la acutizarea unor probleme cronice sau chiar la dezvoltarea complicațiilor. 

Modificări hormonale în timpul sarcinii

Schimbările hormonale și fiziologice care apar odată cu sarcina sunt unice. Femeile gravide experimentează creșteri bruște ale estrogenului și progesteronului. Aceste schimbări nu afectează doar starea de spirit a gravidei, ci ajută în mod semnificativ la dezvoltarea fătului. 

Estrogenul și progesteronul sunt principalii hormoni ai sarcinii. O femeie va produce mai mult estrogen în timpul unei sarcini decât pe tot parcursul vieții când nu este însărcinată. Creșterea estrogenului în timpul sarcinii permite uterului și placentei să:

 • Ajute la formarea vaselor de sânge;
 • Transferă substanțele nutritive;
 • Susține dezvoltarea fătului.

Nivelurile de estrogen cresc în mod constant în timpul sarcinii și ating punctul maxim în al treilea trimestru. Creșterea rapidă a nivelului de estrogen în primul trimestru poate provoca senzația de greață resimțită de gravide în primul trimestru. În timpul celui de-al doilea trimestru, joacă un rol major în dezvoltarea canalelor de lapte, pregătind sânii pentru alăptare.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Nivelurile de progesteron sunt, de asemenea, extraordinar de ridicate în timpul sarcinii. Modificările progesteronului determină o laxitate sau slăbire a ligamentelor și articulațiilor din tot corpul. În plus, nivelurile ridicate de progesteron determină creșterea dimensiunilor structurilor interne, cum ar fi ureterele. Progesteronul este, de asemenea, important pentru transformarea uterului de la dimensiunea unei pere mici – în starea sa ne-gravidă – la un uter care poate găzdui un bebeluș pe termen lung.

schimbarile corpului in timpul sarcinii

Sensibilitate la efort fizic

În timp ce acești hormoni sunt extrem de importanți pentru o sarcină sănătoasă, ei pot face și exercițiile fizice mai dificile. Deoarece ligamentele sunt slăbite, femeile însărcinate pot prezenta un risc mai mare de entorse ale gleznei sau genunchiului. Cu toate acestea, nu există dovezi clare a unei rate crescute a leziunilor de acest fel în timpul sarcinii.

Dar, întreaga postură a unei femei însărcinate se schimbă. Sânii ei sunt mai mari. Abdomenul se transformă, crescând pe zi ce trece. Din această cauză seschimbă centrul de greutate ceea ce poate duce la probleme de echilibru.

Creșterea în greutate și retenția de lichide

Creșterea în greutate și retenția de apă în sarcină reprezintă schimbări normale în sarcină. 

Multe femei încep să observe o ușoară umflare a membrelor începând cu cel de-al doilea trimestru. Este mai vizibilă seara și mai ales din a cincea lună de sarcină până în cel de-al treilea trimestru. Constituie un aspect normal, deoarece corpul gravidei ajunge să acumuleze aproximativ 50% sânge suplimentar și lichide corporale pentru a suplini nevoile bebelușului. Vei observa că dacă apeși pe zonele umflate din corp în timpul nopții, pielea nu revine la loc, ci va rămâne o mică adâncitură. Edemul nu este dureros, dar poate reprezenta un disconfort suplimentar în sarcină.

Pentru a evita pe cât posibil retenția de apă este bine să:

 • te odihnești cât mai mult;
 • eviți perioadele lungi de stat în picioare;
 • eviți cafeina și sarea;
 • crești cantitatea de potasiul alimentar.

Creșterea în greutate în sarcină este de asemenea un lucru absolut firesc, deoarece îl ajută pe copil să dezvolte sănătos. Dar, orice femeie însărcinată se întreabă cât este normal să acumuleze în greutate în timpul sarcinii? Pentru că dacă nu ia suficient de mult în greutate, va constata că bebelușul este mai micuț la naștere. Pe de altă parte, dacă o gravidă ia prea mult în greutate, poate avea probleme cu tensiunea și poate chiar dezvolta diabet gestațional.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Numărul adecvat de kilograme depinde de la o femeie la alta, dar în medie, dacă înainte de sarcină femeia era: 

 • subponderală (IMC mai mic de 18,5), este recomandat să acumuleze între 12 și 18 kilograme în timpul sarcinii;
 • normoponderală (IMC 18,5 – 24,9), trebuie să acumuleze între 11 și 15 kg;
 • supraponderală (IMC 25 – 29.9), e bine să acumuleze între 7 și 11 kg;
 • obeză (IMC egal cu sau mai mare de 30), e indicat să acumuleze între 5 și 9 kg.

greseli in sarcina

Modificări senzoriale

Sarcina poate modifica chiar și modul în care o femeie vede, cât și gustul și mirosul acesteia.

 • Tulburări ale vederii

Unele femei experimentează tulburări ale vederii în timpul sarcinii, caracterizate prin miopie crescută. Cercetătorii nu cunosc mecanismele biologice precise din spatele tulburărilor de vedere, dar au remarcat că femeile gravide se confruntă cu o creștere a presiunii intraoculare. Modificările frecvente în timpul sarcinii includ neclaritatea și disconfortul purtării lentilelor de contact, dar partea bună este că lucrurile revin la normal după naștere. Femeile cu preeclampsie sau diabet gestațional pot prezenta un risc crescut de probleme oculare rare, cum ar fi detașarea retinei sau pierderea vederii.

 • Gustul și mirosul se schimbă

Majoritatea femeilor se confruntă cu modificări ale simțului gustului în timpul sarcinii. De obicei, preferă alimentele mult mai sărate și mult mai dulci decât înainte. De asemenea, au un prag mai ridicat pentru gusturile puternice acre, sărate și dulci. Disgeuzia, o modificare a gustului alimentelor, este cel mai frecvent simțită în primul trimestru de sarcină. Anumite preferințe gustative pot varia în funcție de trimestru.

Uneori, femeile însărcinate se pot confrunta și cu modificări ale simțului mirosului. Multe gravide spun că mirosul li s-a accentuat sau prezintă o sensibilitate la o varietate de mirosuri. 

indigestia in sarcina

Modificări la nivelul pielii, unghiilor și părului

Multe femei spun că în perioada sarcinii suferă modificări ale aspectului fizic al pielii. Deși majoritatea sunt temporare, unele – cum ar fi vergeturile – pot duce la modificări permanente. În plus, femeile care suferă unele dintre aceste modificări ale pielii în timpul sarcinii sunt mai predispuse să le experimenteze din nou în sarcini viitoare sau chiar în timp ce iau contraceptive hormonale.

 • Păr și unghii

Schimbările hormonale pot provoca fie căderea excesivă a părului. Acest lucru este valabil mai ales la femeile cu antecedente familiale de alopecie feminină. Dar, multe femei experimentează mai degrabă creșterea și îngroșarea firului de păr în timpul sarcinii și pot observa chiar creșterea părului în locuri nedorite. Se poate produce creșterea părului pe față, brațe, picioare sau spate. Cele mai multe modificări ale creșterii părului revin la normal după nașterea bebelușului. Cu toate acestea, este un lucru obișnuit ca pierderea părului să apară postpartum, deoarece foliculii de păr și nivelul hormonilor se reglează singuri fără influența hormonilor sarcinii.

Multe femei experimentează, de asemenea, o creștere mai rapidă a unghiilor în timpul sarcinii. Gravida mănâncă mai bine și probabil ia vitamine prenatale la care se adaugă hormonii de creștere ai sarcinii. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

 • „Masca” gravidei și hiperpigmentarea

Marea majoritate a femeilor însărcinate se confruntă cu un anumit tip de hiperpigmentare în timpul sarcinii. Aceasta constă într-o întunecare a tonului pielii în anumite zone ale corpului, cum ar fi areolele, organele genitale, cicatricile și linia din mijlocul abdomenului. Hiperpigmentarea poate apărea la femeile cu orice ton de piele, deși este mai frecventă la femeile cu ten mai închis.

În plus, până la 70% dintre femeile însărcinate se confruntă cu masca de gravidă. Această afecțiune este cunoscută sub numele de melasmă. Poate fi agravată de expunerea la soare și radiații, astfel încât o protecție solară cu spectru larg UVA / UVB ar trebui utilizată zilnic în timpul sarcinii. În majoritatea cazurilor, melasma dispare după sarcină.

 • Vergeturi

Vergeturile sunt probabil cele mai cunoscute modificări cutanate ale sarcinii. Acestea sunt cauzate de o combinație de întindere fizică a pielii și efectele modificărilor hormonale asupra elasticității pielii. Până la 90% dintre femei dezvoltă vergeturi până în al treilea trimestru de sarcină, adesea pe sâni și abdomen. Deși vergeturile roz-violet pot să nu dispară niciodată pe deplin, se estompează culoarea și se micșorează în dimensiune postpartum. Vergeturile pot provoca mâncărime, așa că aplicați creme pentru a hidrata pielea.