Sexul după cezariană şi momentul în care poţi reîncepe viaţa sexuală!

Din ce în ce mai multe femei apelează la cezariana în încercarea de a-şi proteja sexualitatea după naştere. Foarte multe femei cred că naşterea le va afecta vaginul şi nu vor mai putea face dragoste la fel ca înainte.

Cezariana este o metodă de naştere lipsită de dureri iniţial, dar care ridica anumite riscuri şi mai multe întrebări. Una dintre dilemele care frământa proasptele mămici care au născut prin cezariană este cea cu privire la sex. Recuperarea după operaţie influenţează data primului contact sexual.

Majoritatea medicilor recomandă perioada de 6 săptămâni de repaos sexual precum și în cazul naşterii naturale. Există mai multe motive pentru care este recomandată această dată:

 • chiar dacă nu resimţi durere în timpul naşterii, după trecerea anesteziei utilizată în procesul de cezariană, durerea începe să îşi facă resimţită prezența, iar disconfortul local se resimte mai mult timp după naştere;
 • incizia locală trebuie să se vindece pentru a se evita deschiderea operaţiei;
 • sângerarea postpartum din interiorul uterului trebuie să se oprească;
 • organismul trebuie să-şi revină fizic în urma oboselii şi stresului determinat de procesul naşterii. Chiar dacă nu resimt durerile de naştere în timpul cezarianei, stresul şi oboseala cauzate de emoţiile de moment şi de ineditul situaţiei îşi fac resimţite prezența;
 • apar schimbări hormonale ulterioare naşterii care trebuie să se reechilibreze;
 • reechilibrarea emoţională (e posibil să apară depresia pospartum);
 • stima de sine poate avea de suferit, femeile simţindu-se neatractive.

Atunci când medicul acordă undă verde pentru începerea vieţii sexuale, trebuie că respectivul cuplu să respecte câteva reguli esenţiale:

 • trebuie să comunice deschis, iar partenerul să înţeleagă şi să aibă răbdare cu tine pentru că uneori, în mod firesc, femeile manifestă o dorinţă sexuală mai scăzută după naştere care poate dura chiar şi câteva luni. Ea dispare de la sine, dar este bine ca partenerii să se înţeleagă şi să vorbească deschis despre aceste lucruri;
 • trebuie să găsiţi anumite poziţii sexuale care să îţi fie confortabile, pentru că este posibil ca disconfortul provocat de operaţie să nu dispară în totalitate;
 • trebuie să folosească lubrifianţi, mai ales dacă alăptezi, pentru că mucoasa vaginală este mai uscată în această perioadă, iar penetrarea s-ar putea face mai greu;
 • trebuie să începi să te preocupi de imaginea ta alegând sportul şi dieta ca mijloace de modelare a ei, pentru a anula efectul de după naştere în care te poţi simţi uşor neatractivă şi chiar nedorită; dacă vei avea o imagine scăzută despre tine, nici sexul nu va fi satisfăcător şi va întârzia şi mai mult să apară dorinţa sexuală după naştere.

Nu ezita să discuți cu medicul ori de câte ori ai întrebări sau preocupări legate de sex, mai ales dacă nu ești sigură dacă trebuie să te abții sau ai temeri legate de siguranța copilului. Dacă ți se cere să întrerupi sexul în timpul sarcinii, asigură-te că înțelegi dacă trebuie să eviți penetrarea sau orgasmul sau ambele.

reluarea vieţii sexualeAmintește-ți, de asemenea, să discuți cu medicul în timpul vizitelor la cabinet și despre sexul de după nașterea bebelușului. Așa cum te preocupă sănătatea copilului tău în primul rând, ar trebui să te informezi încă de la inceputurile sarcinii, dacă nu chiar înainte, despre toate metodele de a avea grijă de sănătatea lui.

Recoltarea de celule stem poate fi de asemenea o altă metodă eficientă de a sta fără griji după naștere. Baby Stem este o bancă specializată în recoltarea de celule stem, care asigură protecția copilului tău împotriva a mai mult de 40 de boli grave. Află mai multe detalii de la specialiști, fiind parteneri exclusiv  Seracell, banca de celule stem numărul 1 în Germania.

Nota pentru Sexul după cezariană şi momentul în care poţi reîncepe viaţa sexuală!: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (6 note, media: 3,50 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile