Sfaturi pentru mamici

(partea a doua)

1. Dupa fiecare masa, timp de 5 minute bebelusul se tine in pozitie verticala pentru a regurcita aerul inghitit odata cu laptele matern, bebelusul trebuie batut usor, dar energic pe spate si doar dupa aceea poate fi culcat.

2. In primele 10 zile de viata copilasul nu trebuie scos afara (mai ales daca este iarna). In schimb, dupa fiecare alaptat trebuie aerisita camera bine, timp in care bebelusul nu va sta in ea. Temperatura in casa, in fiecare camera trebuie sa fie contanta (23-24 de grade), pentru ca de la trecere prin camere acesta (inca foarte sensibil) sa nu raceasca.

3. Dupa primele 10 zile, daca afara este vreme buna (nu ploua, nu bate vantul, nu e furtuna) si temperatura este potrivita bebelusul poate fi scos afara (initial doar 5 minute, apoi 10 min, apoi 15 min etc).

4. Schimbati scutecul inainte de alaptat si nu dupa, copilasul este foarte sensibil la miscari bruste si ii pot provoca rau.

5. Bebelusul trebuie curatat in fiecare dimineata pe ochisori cu un tampon imbibat cu ser fiziologic. De asemenea, aspirati secretiile bebelusului. Extrem de utila in acest caz este „batista beblusului – un dispozitiv pe care il gasiti la farmacie si pe care il atasati aspiratorului.