Sfaturile medicilor privind efectuarea radiografiei in timpul alaptarii

Sfaturile medicilor privind efectuarea radiografiei in timpul alaptarii

 

Radiografiile folosite pentru a obține imagini dentare, ale oaselor cu ajutorul razelor X sunt o formă de radiație electromagnetică similară cu lumina, dar cu o lungime de undă mai scurtă. Razele X sunt prezente numai în timpul în care imaginea este imprimată și nu lasă nicio radiație sau radioactivitate în corp sau în lapte. Diagnosticarea cu ajutorul radiațiilor X nu are niciun efect cunoscut asupra laptelui matern, nici asupra producției de lapte.

 

Cuprins

 

 

 Radiografiile normale

Radiografiile normale, cum ar fi radiografia toracică sau radiografiile dentare, nu afectează laptele sau bebelușul, iar mama poate alăpta fără îngrijorare. Mamografiile sunt mai greu de citit când mama este în perioada de alăptare, dar acestea se pot face și mama nu trebuie să oprească alăptarea doar pentru a face o mamografie. Noile metode de imagistică, cum ar fi scanarea CT și scanările RMN, nu prezintă niciun pericol, chiar dacă se utilizează substanțe de contrast.

 

Radiografia cu substanță de contrast

Sunt sigure radiografiile cu substanță de contrast efectuate în timpul alăptării?

Dacă o mamă care alăptează are o examinare folosind medicina nucleară (de exemplu radiografia osoasă, scanarea miocardică sau scanarea paratiroidiană), alăptarea și contactul apropiat ar putea fi restricționate, în funcție de produsul radiofarmaceutic utilizat.

 

radiografie in alaptareUn produs radiofarmaceutic este un medicament radioactiv. O cantitate mică de produs radiofarmaceutic este dată unei persoane care urmează o scanare nucleară. În funcție de produsul radiofarmaceutic folosit, acest lucru face ca organismul să fie ușor radioactiv pentru o perioadă scurtă de timp (de obicei, ore sau zile).

 

În unele cazuri, poate fi necesar să se oprească alăptările pentru o perioadă de timp. Acest lucru va depinde de cât timp radioactivitatea trebuie să iasă în mod natural din corpul mamei.

 

 Informează-ți medicul

 

Este recomandat ca, dacă alăptezi și urmează să efectuezi o radiografie, să îți informezi medicul și să îi adresezi acestuia toate întrebările tale. Acest lucru va ajuta medicul să adapteze examinarea (ori de câte ori este posibil) pentru a se potrivi cel mai bine situației tale. Examinările alternative care au un impact minim asupra alăptării pot fi discutate și oferite, dacă este cazul.

 

Ai grijă de bebelușul tău și protejează-l, informându-te. Află mai multe despre stocarea celulelor stem la naștere de pe www.babystem.ro

Voteaza Sfaturile medicilor privind efectuarea radiografiei in timpul alaptarii: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile