Simptomele subiective ale sarcinii

De regulă, în obstetrică urmărim simptome obiective și subiective ale sarcinii. Obiectiv este diagnosticul realizat de medicul ginecolog, subiectiv este cel pus de către viitoarea mămică. Ce sunt simptomele subietive ale sarcinii? Este o stare de spririt și de sănătate foarte specială. 

Care sunt simptomele pe care le resimte femeia înainte de a afla minunata veste?

O stare generală de slăbiciune și oboseală- acesta este adeseori primul și cel mai remarcat simptom al sarcinii. În prima săptămână femeile simt dintr-o dată o scădere a forțelor și a capacității de lucru a organismului. Femeia devine mai zăpăcită, dezorganizată, își pierde puterea de concentrare și memoria devine mai slabă. Viitoarele mămici devin mai somnoroase și mai epuizate, cauza acestora este scăderea tensiunii arteriale, la debutul sarcinii sângele coboară mai ales în uter, datorită progesteronului.

Schimbări de apetit– iată încă un simptom subiectiv al sarcinii. Mai ales aceste schimbări se resimt de dimineață, deseori femeile nici nu doresc să mai mănânce de dimineață. De multe ori aceste schimbări sunt provocate de stările de rău matinale, de slăbiciune și greață. Aceste stări de rău sunt cauzate de reacția organismului la apariția sarcinii, mai ales reacția sistemului imunitar, care percepe sarcina ca pe organism non-self și produce anticorpi. Pe parcursul înaintării în sarcină sistemul imunitar se va opri din încercarea de a se opune dezvoltării sarcinii.

Schimbări de gust– Sunt binecunoscute schimbările de gust ale viitoarelor mămici, ba le e poftă de sărat, ba de dulce. Deseori se întâmplă chiar ca alimentele și mâncărurile cândva îndrăgite să capete un gust îngrozitor în sarcină. Toate aceste schimbări sunt legate cu nevoia pe care o resimte acum organisuml pentru anumite elemente nutritive. Poate tocmai de asta uneori femeiele însărcinate pot avea cele mai ciudate pofte, să mănânce cretă, să lingă un cui de fier…

Emoții– este vorba despre schimbări bruște de dispoziție, de câteva ori pe zi. Ba nervoasă, ba plângăcioasă, ba cea mai fericită și din nou stresată, poate sunt semne că sunteți însărcinată? Simptome asemănătoare pot să apară în cazul sindromului premenstrual.

Simptome fizice– uneori poate fi vorba despre întărirea sânilor, creșterea lor, senzația de disconfort în partea de jos a abdomenului și chiar durere.