Ce este sindromul HELLP?

Sindromul HELLP este o ideea controversată, unii sugerează că HELLP este o formă severă de preeclampsie, care, la rândul ei, este definită ca hipertensiune gestatională însoțită de proteinurie după săptămâna 20 de sarcină. Alții cred că sindromul HELLP este o entitate proprie. Deși nu este cunoscută cauza sindromului HELLP, au fost descoperiți anumiți factori de risc, incluzând o vârstă maternă de peste 34 de ani, multipartită și descendență europeană.

Care sunt simptomele sindromului HELLP?

Simptomele cele mai cunoscute ale sindromului HELLP sunt:

 • Stări de greață și vărsături, care continuă să se înrăutățească, se pot simți ca, de asemenea ca un caz agravat al gripei;
 • Dureri de cap;
 • Dureri abdominale superioare la dreapta sau sensibilitate;
 • Oboseală sau stare de rău.

O femeie care suferă de sindromul HELLP, poate prezenta alte simptome care pot fi adesea atribuite altor lucruri, cum ar fi preocuparea pentru psarcina normală sau preocuparea pentru unele condiții de sarcină.

Cauzele sindromului HELLP

Nu se știe exact ce anume cauzează acest sindrom. Cauzele sunt diverse și par să difere de la caz la caz. Sindromul HELLP este mai frecvent la femeile care prezintă preeclampsie sau hipertensiune indusă de stările sarcinii. Mai jos gasiți factorii care declanșează apariția sindromului HELLP:

 • preeclamsie sau hipertensiune determinată de sarcină;
 • o vârstă mai mare de 25 de ani (femeile de 35 – 40 de ani tind să prezinte astfel de afecțiuni ale sindromului HELLP);
 • Multiparele sau femeile care au născut de două sau mai multe ori;
 • Sarcina anterioară cu sindrom HELLP (șanse de recurență de 19-27% în fiecare sarcină).
Tratament pentru sindromul HELLP

Tratamentul sindromului HELLP se bazează în primul rând pe starea sarcinii, dar nașterea copilului este cea mai bună modalitate de a opri această condiție de a nu provoca complicații grave pentru mamă și copil. Majoritatea simptomelor și efectelor secundare ale HELLP vor scădea în decurs de 2-3 zile de la naștere.

Tratamentul care poate fi utilizat pentru a administra HELLP până la nașterea copilului include:

 • odihna și internarea într-o instituție medicală pentru a putea fi monitorizată îndeaproape;
 • Administrarea sulfatului de magneziu pentru a prevenii convulsiile;
 • transfuzia de sânge, dacă numărul trombocitelor devine mai scăzut;
 • medicamente pentru a scădea tensiunea arterială;
 • corticosteroidul, pentru a ajuta copiii să dezvolte mai repede plămânii;
 • monitorizarea copilului și testele biofizice, sonograme, teste non-stres și evaluarea mișcărilor copilului.

Dacă sarcina are mai mult de 34 săptămâni sau dacă simptomele HELLP încep să se înrăutățească, tratamentul recomandat este nașterea prematură.


sindromul hellp

Baby Stem te ajută să stai fără griji și după ce treci cu bine de perioada de sarcină, aducând în România prima colaborare exclusivă cu Seracell. Seracell este bancă de celule stem  nr. 1 din Germania, care oferă procedee profesionale de recoltare și de depozitare a celulelor stem, pentru a putea combate posibilitatea apariției a mai mult de 40 de boli grave. Pentru mai multe detalii, vizitează www.babystem.roNota pentru SINDROMUL HELLP – Ce este Sindromul HELLP?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile