Solarul, vitamina D și sarcina

Cuprins

Multe dintre femeile însărcinate sunt interesate de întrebarea: să meargă sau nu la solar. La urma urmei, un bronz frumos pe  timpul iernii arată minunant și este greu de refuzat. Dar starea de sănătate a copilului este prioritară. Și fiindcă mersul la solar este considerat un risc, este bine să ne gândim de două ori înainte de a-i călca pragul în sarcină. Bronzarea la solar este o tendință comună în rândul femeilor care își doresc o piele bronzată indiferent de sezon. Află, însă care sunt pericolele solarului pentru femeile aflate în perioada de sarcină.

Solarul în timpul sarcinii

Pentru femeile care își doresc o piele bronzată indiferent de anotimp, prin vizitele la salonul de bronzare, iată o serie de argumente care să susțină ideea că este periculos sa mergi la solar în timpul sarcinii:

  1. medicii recomandă evitarea solarului sau măcar limitarea numărului de ședințe, principalul motiv de ingrijorare fiind faptul că în cazul femeilor gravide, expunerea la razele UV cauzează deficiență de acid folic. Scăderea acidului folic din organism crește riscul ca bebelușul să sufere de spină bifidă sau deficiență neuronală.
  2. pe perioada sarcinii femeile sunt încurajate să ia suplimente de acid folic înainte de concepție și până la finalul primului trimestru de sarcină. Cantitatea de acid folic se poate crește și prin consumul de legume verzi, precum broccoli sau spanac, nu doar prin administrarea de pilule.
  3. un alt motiv pentru evitarea solarelor în perioada de sarcină este excesul de temperatură din interiorul cabinei de bronzat. De asemenea, acest lucru exclude și vizitele la saună sau băile fierbinți. Motivul medical din spatele acestei interdicții se datorează hiperterminiei care a fost asociată cu defecte ale coloanei vertebrale la fetus.
  4. riscul de hipertermie este dat de expunerea la o temperatură de circa 39 grade Celsius timp de câteva ore. Temperatura inițală a unei cabine de bronzat începe de la 37 grade Celsius, iar ședințele de bronzat la solar durează între 3 și 12 min.
  5. alt motiv pentru a evita bronzarea la solar este sensibilitatea crescută a pielii care se poate înroși sau irita foarte ușor.
  6. razele emanate din lămpile de solar sunt cu putere de pătrundere mai mare și efecte nocive încă necunoscute în totalitate pentru corp.
  7. creșterea temperaturii corpului matern, deci și fetal, inclusiv a lichidului amniotic reprezintă una dintre consecințele expunerii prelungite la solar a unei femei gravide.
  8. alunițele se pot mări sau se pot modifica, ca și în cazul expunerii efective la soare.

Nevoia de vitamina D pentru femeile gravide

Într-adevăr, organismul uman are nevoie de vitamina D. Și toată lumea știe că acesta poate fi obținută numai de la soare. Pot razele artificiale ale solarului  forma vitamina D? La drept vorbind, solarul poate compensa în mică parte nevoia noastră de vitamina D. Cu toate că avem și puncte de vedere care combat această afirmație.

Deoarece solarul  a apărut recent, el nu a fost supus unor cercetări serioase. Prin urmare, este dificil să oferim un răspuns 100%  sigur privind efectele expunerii la solar pe timpul sarcinii. Tocmai de aceea medicii nu recomandă frecventarea solarului. Întâi pentru că pot apărea pete închise la culoare pe piele.  În plus, supraîncălzirea i-ar putea face rău fătului. Unii medici consideră că expunerea la razele ultraviolete ale solarului afectează dezvoltarea creierului copilașului. Loțiunile de protecție împortiva radiațiilor nu sunt tocmai recomandate, pentru că pot ajunge la copil cu ușurință, prin placentă. Prin pielea deteriorată pătrunde foarte multă cremă și loțiuni.

Printre alte contraindicații se includ și: riscul de avort spontan, hipertensiune arterială, diabet zaharat, cancer de sân, sensibilitatea pielii, varice.

efecte ale solarului asupra viitoarelor mamiciOrice decizie ați lua, vă recomandăm în continuare să urmați toate regulile defrecventare a  solarului. Nu uitați: este în regulă dacă nu ați stat suficient în cabină, dar nu este deloc bine dacă ați exagerat. Dar sfatul nostru este mai bine să vă abțineți de la această procedură, în timpul sarcinii.

Ai grijă de sănătatea bebelușului tău chiar și după naștere. Baby Stem este partenerul partenerul exclusiv al Seracell în România, banca de celule stem numărul 1 în Germania (în ceea ce privește numărul de recoltări lunare și de eliberări totale). Vorbește cu specialiștii de aici și află cum ai putea să-ți protejezi bebelușul de mai mult de 40 de boli grave.