Sport, bebe și sănătate!

Sănătatea merge mână în mână cu sportul. Însă, atunci când așteptăm un bebe, sportul pe care îl alegem trebuie să țină cont de schimbările prin trece corpul tău și mai ales de siguranța micuțului care așteptă să vină.

În timpul sarcinii,  trebuie să ai grijă cu activitățile care implică riscul pierderii echilibrului.  Centrul greutății tale se schimbă, atunci când îl aștepți pe bebe, așa că cel mai probabil șansele să îți pierzi echilibrul sunt foarte mari. Asta înseamnă că activități precum călăritul, gimnastica, drumețiile, alpinismul sau skijet-ul vor lua o pauză timp de 9 luni.  Pe lângă lipsa echilibrului, aceste sporturi pot implica și căzături dureroase pe abdomen, lucru care, evident poate să fie periculos pentru cel mic.  În categoria sporturilor nerecomandate în timpul sarcinii intră și tenis-ul sau ciclismul pe munte. Odată cu trecerea în al doilea trimestru, medicul îți poate recomanda chiar evitarea mersului cu bicicletă, cea mai sigură fiind bicicletă medicinală. O activitate care ne facem plăcere, mai ales vara, dar la care va trebui să renunțăm atunci când așteptăm un bebeluș este scubadiving – ul. Bulele de nitrogen pe care le inhalezi atunci când faci scufundări pot dăuna micuțului din burtică.

Alegere spotului pe care îl practici atunci când ești însărcinată trebuie să nu fie unul solicitant și să nu ducă la o creștere prea mare a temperaturii corpului. Diferite studii au arătat că o temperatura ridicată a corpului în primul trimestru de sarcină, poate să provocea apariția unor malformații congenitale.Pentru a-ți menține temperatura corpului la un nivel normal, bea multă apă și nu te antrena în spații umede sau prea calde. Dacă preferi înnotul, temperatura apei nu trebuie să depășească 32 de grade Celsius.

Dacă nu ai fost o persoană activă și hotaresti să te apuci de exerciții în timpul sarcini, încercă să iei lucrurile gradual. Începe cu 15 minute de exerciții ușoare, de relaxare ( yoga, pilates), iar apoi încercă să crești timpul pe care îl acorzi mișcării în fiecare zi. Astfel încât sportul să devină parte din activitatea ta zilnică.