Indiferent de tipul de naștere, normală sau prin operație cezariană, tăierea cordonului ombilical este procedura prin care fătul este desprins de mamă și “pornește” pe drum propriu în noua lui viață. Dacă în pântecul mamei, rolul cordonului ombilical era să-i asigure conexiunea cu placenta mamei, adică să primească nutrienții necesari pentru o dezvoltare sănătoasă, odată venit pe lume bebelușul nu mai are nevoie de acest organ și astfel este îndepărtat.

 

Imediat după naștere, cordonul ombilical se clampează și ulterior se taie, lăsându-se o porțiune mică care se va usca în câteva zile și va cădea, ceea ce va deveni ulterior ombilicul copilului. Acela este momentul în care bebelușul începe să respire singur. Ei bine, foarte multe studii recomandă întârzierea tăierii cordonului ombilical deoarece îndepărtarea imediată poate avea un impact asupra fluxului sanguin și asupra tranziției de la circulația fetală la cea neonatală a copilului.

 

Această perioadă de așteptare de 1-3 minute este recomandată atunci când sarcina și nașterea au decurs normal, chiar și în cazul nașterilor premature, iar fătul nu prezintă riscuri de sănătate.

 

Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică (FIGO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu mai recomandă clamparea imediată a cordonului, adică nu mai devreme de 60 de secunde deoarece susține că există o serie de beneficii pentru nou-născut.

 

 

Beneficiile întârzierii tăierii cordonului ombilical

Există beneficii în urma întârzierii clampării și tăierii cordonului ombilical și acestea sunt multiple. Iată de ce specialiștii recomandă mamelor care au născut să amâne tăierea cordonului ombilical, timp de câteva minute sau poate chiar până acesta nu mai pulsează, timp în care bebelușul să stea pe abdomenul mamei:

 

  1. Cantitate mai mare de sânge. Poate nu știai dar un făt se naște cu o cantitate mică de sânge. Aproape o treime din volumul total al sângelui copilului se află în placentă la naștere. Jumătate din acest sânge este transfuzat prin venele existente la nivelul cordonului ombilical în copil până la 1 minut. La 3 minute, mai mult de 90% din transfuzie este completă. Astfel, specialiștii au observat că volumul de sânge suplimentar îi asigură nou-născutului o cantitate mai mare de fier, o oxigenare mai bună a țesuturilor și o tranziție cardiopulmonară mai ușoară, mai ales în cazul copiilor născuți prematur.

 

  1. Mai multe celule stem. Concentrația de celule stem din sângele cordonului ombilical este mai mare decât în oricare perioadă a vieții, iar tăierea imediată a cordonului lasă aproape o treime din aceste celule importante în placentă. Celulele stem mezenchimale și hematopoietice prelevate la nașterea bebelușului sunt considerate având o calitate mai bună, fiind celule tinere, decât celulele stem ce pot fi obținute din viața adultă. De aceea, mulți părinți aleg prelevarea acestui sânge și stocarea celulelelor într-o bancă privată de celule stem.

TotiCyte - metoda de procesare a probei de sange care obtine de 3 ori mai multe celule stem

În plus, celulele stem joacă un rol esențial în dezvoltarea sistemului imunitar, respirator, cardiovascular și al sistemului nervos central, printre multe alte funcții. De exemplu, bebelușii care au trecut printr-o naștere mai dificilă și au fost probabil privați de oxigen pe o perioadă mai lungă de timp pot beneficia de aceste celule stem pentru o recuperare cât mai rapidă.

Baby Stem aduce exclusiv în România tehnologia TotiCyte, ce permite stocarea a de 3 X mai multe celule stem prelevate la nașterea copilului. TotiCyte este un reactiv utilizat pentru izolarea celulei stem din sângele cordonului ombilical, având capacitatea de a păstra 97% din celule stem hematopoietice după procesare și 63% dintre celulele stem hematopoietice după criogenare, capacitate mai mare decât orice metodă de procesare existentă până în prezent. Concret, când este adăugat la sângele din cordonul ombilical, TotiCyte determină eritrocitele (globulele roșii) să alunece mai ușor și să cadă la baza probei, în timp cel celulele albe rămân suspendate în plasmă. În plus, se pot stoca până la 9 eșantioane independente pentru analize ulterioare. Baby Stem este singura bancă de celule stem din România care oferă toate cele 3 variante de procesare și stocare a celulelor stem: TotiCyte, separare și sânge integral.

 

  1. Prevenirea deficienței de fier. Un bebeluș care suferă de anemie nu are suficiente celule roșii. Există studii de specialitate care susțin că există o legătură între ligatura precoce a cordonului ombilical (clamparea), înainte de încetarea pulsațiilor, și anemie. În ciuda a ceea ce se credea inițial, că laptele matern îi asigură copilului tot necesarul vitaminic, laptele matern este foarte sărac în fier. Așadar, această transfuzie naturală de la placentă către copil, prin intermediul cordonului ombilical, s-a dovedit că poate suplimenta rezervele de fier cu peste 20 mg în primele 4 luni de viață. (sursa) De asemenea, alte studii în acest sens au arătat că bebelușii al căror cordon ombilical a fost tăiat imediat prezentau un risc de două ori mai mare de anemie în primele luni de viață, decât nou-născuții la care s-a întârziat clamparea cordonului ombilical.  

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Contact Baby Stem Banca Celule Stem

  1. Dezvoltare neurologică mai bună. Un al avantaj al întârzierii tăierii cordonului ombilical după naștere este scăderea riscului de întârzieri la nivelul sistemului nervos central și periferic și ale sistemului muscular. Se pare că acele câteva minute în plus au determinat aptitudini sociale şi motorii mai avansate comparativ cu copiii la care cordonul ombilical a fost tăiat în primele 10 secunde.

 

  1. O șansă în plus pentru prematuri. Studii ce privesc tăierea întârziată a cordonului ombilical sugerează avantajele oferite copiilor născuți prematur, uneori fiind considerată chiar vitală pentru sănătatea și supraviețuirea acestora. Creșterea nivelului sanguin cu aproximativ 30% a scăzut nevoia de transfuzie sanguină imediat după naștere. De asemenea, sunt menționate și o mai bună circulație tranzitorie, precum și creșterea volumul de globule roșii și celule stem, care oferă potențial pentru dezvoltarea organelor și reconstrucția după leziuni apărute în urma tulburărilor cauzate de prematuritate.

 

Chiar dacă această practică este una relativ nouă, gândiți-vă la tăierea întârziată a cordonului ombilical ca la un dar prețios pe care îi faci copilului. Discută din timpul sarcinii cu medicul ginecolog, cere-i părerea, și în funcție de ceea ce te sfătuiește decideți împreună cum procedați pentru binele micuțului care urmează să vină pe lume.

 

Informatii Despre Celule Stem Baby Stem Cells4LifeVoteaza Tăierea întârziata a cordonului ombilical – de ce, cum și când este o opțiune benefică pentru copil: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile