Sindromul hipoplastic cardiac stâng este una dintre afecțiunile congenitale ale inimii, o boală gravă și complexă. În această condiție, partea stângă a inimii bebelușului este subdezvoltată. Nevoia unei intervenții chirurgicale pentru a susține funcția rămasă în partea dreaptă a inimii este urgentă. Un studiu clinic monitorizat de Food and Drug Administration demonstrează potențialul terapiei regenerative pentru sindromul hipoplastic cardiac stâng cu ajutorul celulelor stem. 

Acest studiu aflat în faza I, publicat în The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, s-a concentrat pe siguranța și fezabilitatea tratamentelor cu celule stem menite să întărească mușchiul cardiac al copiilor cu sindrom hipoplastic cardiac stâng. Bebelușii cu sindrom hipoplastic cardiac stâng suferă trei intervenții chirurgicale reconstructive. Chirurgia Norwood este de obicei efectuată în primele zile de viață. Chirurgia Glenn are loc în primele luni de vârstă. Și operația Fontan se efectuează între 2 și 4 ani.

Ce înseamnă sindrom hipoplastic cardiac stâng?

Sindromul hipoplastic cardiac stâng constă în faptul că partea stângă a inimii bebelușului nu se dezvoltă corespunzător. Apare atunci când o parte a inimii nu se dezvoltă așa cum ar trebui în primele 8 săptămâni de sarcină, în situația aceasta fiind vorba de partea stângă. Ventriculul stâng, care ar trebui să pompeze sângele oxigenat în organism, este foarte mic, între acesta şi aortă existând un blocaj total. Aorta, care ar trebui să ducă sângele oxigenat în organism, este, la rândul ei, subdezvoltată.

Din păcate, un copil se naște cu această afecțiune care nu poate fi prevenită. De obicei, în sindromul hipoplastic cardiac stâng sunt afectate următoarele structuri:

 • Valva mitrală. Această supapă controlează fluxul de sânge între atriul stâng și ventriculul stâng.
 • Ventriculul stâng. Aceasta este camera inferioară stângă a inimii care pompează sânge către organism.
 • Valva aortică. Această supapă controlează fluxul de sânge din ventriculul stâng în aortă, apoi către corp. Aorta este vasul principal de sânge care furnizează sânge organismului.
 • Aortă. Aceasta este artera mare care duce de la ventriculul stâng la corp.

Terapia cu celule stem pentru bebelusii cu sindrom hipoplastic cardiac stang 

Care sunt simptomele sindromului hipoplastic al inimii stângi la bebeluș?

 

Bebelușii cu sindrom hipoplastic cardiac stâng prezintă de obicei simptome la scurt timp după naștere. Cel mai frecvent, medicii și părinții observă următoarele semne:

 • Culoarea albastră a pielii, a buzelor și a unghiilor (cianoză);
 • Piele palidă;
 • Alimentație deficitară;
 • Piele transpirată, rugoasă sau răcoroasă;
 • Probleme de respirație;
 • Frecvența cardiacă rapidă;
 • Picioare reci;
 • Impulsuri slabe în picioare;

Când trebuie să se intervină?

 

Imediat după naştere, circulaţia fetală va începe să se închidă. Starea copilului se va agrava, întrucât din ce în ce mai puţin oxigen ajunge la organele interne. Bebelușul poate deveni palid şi vânăt (albastru), având probleme cu respiraţia şi o alimentaţie deficitară. Majoritatea copiilor au nevoie de tratament încă din primele zile sau luni de viaţă. Tocmai de aceea, recoltarea de celule stem se dovedește a fi singura șansă la viață în cazurile extrem de grave. 

Pentru a avea succes în terapie este foarte important ca celulele stem să fie cât mai tinere, așa cum se întâmplă la nașterea bebelușului, deoarece acestea au fost cât mai puțin expuse agenților nocivi din mediu, radiațiilor sau bolilor obișnuite, de care ne lovim pe parcursul vieții. Astfel, cel mai bun moment pentru recoltarea celulelor stem tinere este la naștere. Acestea se recoltează atât din vasele de sânge ale cordonului ombilical a nou născutului cât și din cordonul ombilical în sine.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Celule stem în tratamentul sindromului hipoplastic cardiac stâng

 

La acest studiu clinic din faza I susținut de Consorțiul HLHS Mayo Clinic (Hypoplastic left heart syndrome) au participat 10 bebeluși diagnosticați cu sindrom hipoplazic cardiac stâng înainte de naștere, fiecare înscriși în studiul în curs de derulare a recoltării de celule stem din sângele cordonului ombilical. Au fost colectate cel puțin 35 de mililitri de sânge din cordon la momentul nașterii folosind un kit de colectare specializat. Ulterior, acest sânge a fost trimis la Clinica Mayo pentru prelucrare și depozitare. Laboratoarele de terapie celulară umană Mayo Clinic și ReGen Theranostics Inc. au fabricat un produs concentrat cu celule stem specializate, care ar putea fi depozitat și apoi expediat înapoi la spital pentru a fi dezghețat și injectat în mușchiul inimii în momentul celei de-a doua operații a bebelușului.

Fiecare bebeluș a suferit prima intervenție chirurgicală și apoi a primit celulele stem procesate în timpul celei de-a doua operații. Acest studiu a fost primul pentru utilizarea unei terapii bazate pe celule stem prin injecție directă în timpul operației cardiace la copii.  Toți cei 10 pacienți au trecut cu succes de a doua operație care a presupus injecția de celule stem direct în inimă. Nu au existat decese și niciunul dintre copii nu a avut probleme de siguranță semnificative după șase luni de la operație.

Speranțele noastre sunt că această cercetare de ultimă oră care înseamnă terapia cu celule stem va contribui la întărirea inimii acestor bebeluși, ccea ce credem că în timp va întârzia sau chiar va preveni nevoia unui transplant de inimă la unii dintre copii”, a spus Harold Burkhart, chirurg cardiotoracic pediatric la OU Medicine din Oklahoma.

Consorțiul HLHS (Hypoplastic left heart syndrome) desfășoară acum un studiu mai mare în faza II cu 50 de bebeluși. Acest studiu se concentrează pe testarea capacității celulelor stem de a îmbunătăți funcția inimii. Condiția ca bebelușii să poată participa la acest tratament a fost aceea de a avea celule stem recoltate din cordonul ombilical.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Pentru organism, celulele stem reprezintă materia primă în crearea şi definitivarea tipurilor de ţesuturi de origini diferite. Acest lucru le conferă abilitatea de restaurare a structurii arhitecturale şi a funcţiei tisulare sau de refacere a organelor afectate patologic. Dacă privim statisticile observăm că în Statele Unite de exemplu, numărul transplanturilor cu celule stem recoltate la naștere efectuate în tratamentul copiilor a depășit numărul tradiționalelor transplanturi de măduvă de la donatori compatibili. 

Transplanturile cu celule stem nu mai sunt demult o metodă de tratament a viitorul. Dacă vrei să îi oferi șansa la un viitor sănătos copilului tău, alege recoltare celule stem la naștere și în orice clipă va putea beneficia de progresele medicinei moderne!

 Voteaza Terapia cu celule stem utilizată pentru bebelușii cu sindrom hipoplastic cardiac stâng : 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile