Toate vrem să credem că atâta vreme cât sunt în pântecul nostru, puii nenăscuți sunt feriți de probleme, de priviri răutăcioase, de boli. În realitate însă, nu e deloc așa, chiar și bebelușul care crește în burta mamei poate fi afectat de boală. Tocmai de aceea, una dintre cele mai importante analize înainte de a rămâne însărcinată este testul TORCH. Denumit și panelul TORCH, această analiză a sângelui este recomandată pentru depistarea anumitor germeni patogeni care declanșează infecțiile grave ce pot afecta grav bebelușul. 

Dacă o gravidă suferă de anumite infecții în timpul sarcinii, fătul se poate naște cu o anomalie severă, așa cum sunt malformațiile la inimă sau retardul mintal. De aceea, una dintre cele mai importante măsuri de prevenție a acestor anomalii este efectuarea analizelor din panelul TORCH în perioada de preconcepție pentru a minimiza complet riscul apariției unei boli în timpul sarcinii când bebelușul se dezvoltă. Testul TORCH poate fi făcut și ulterior în primul trimestru de sarcină, când sarcina nu a fost planificată. Dar, dacă testele la anumite infecții ies pozitive atunci gravida trebuie să urmeze un tratament sau să fie ținută sub observație. În cazuri foarte grave se recomandă avortul terapeutic.

Ce înseamnă Testul TORCH?

Testul TORCH este acronimul de la numele mai multor boli care pot fi transmise de la mamă la făt ce pot provoca anomalii grave sau chiar pierderea sarcinii: T – Toxoplasmoză (toxoplasma gondii), O – Other Infections (Sifilis, Varicelă, Zona Zoster etc) R – Rubeolă, C – Cytomegalovirus, H – Herpes Simplex. Dacă sunt depistate la începutul sarcinii, doar toxoplasmoza și sifilisul pot fi tratate cu antibiotice, însă restul fiind afecțiuni virale nu au un tratament efectiv. Partea bună este că pot fi prevenite prin vaccinuri făcute înainte de sarcină. 

De ce este important să faci Testul TORCH?

Testul TORCH indică dacă femeia a avut o infecție recentă, o infecție mai veche sau dacă nu a avut niciodată boala respectivă. Prin urmare, în funcție de rezultatele testului se poate aprecia starea de sănătate și dacă se impune un tratament. Dacă testul TORCH confirmă prezența unei infecții active, pot fi necesare teste suplimentare mai specifice.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Este foarte important ca testul să fie făcut de către viitoarele mamici, deoarece unele dintre boli pot fi prevenite sau tratate fără a pune în pericol viața sau starea de sănătate a bebelușului. În schimb, dacă infecțiile nu sunt depistate și tratate pot produce efecte negative majore asupra sarcinii. 

Dintre afecțiunile panelului TORCH, cele mai periculoase sunt Rubeola și Toxoplasmoza

Rubeola face parte dintre bolile copilăriei și este determinată de un virus răspândit pe cale aeriană, având o incubație lungă de 14-21 de zile, persoana fiind contagioasa 7 zile înainte și după apariția erupției. Cu toate acestea, simptomele sunt prezente doar în 50-75% dintre cazuri, astfel încât infecția se confirmă serologic prin prezența anticorpilor specifici. 

Virusul rubeolei poate produce la făt malformații cardiace, leziuni oculare (microftalmie, cataractă congenitală și glaucom), microcefalie, surditate neuro-senzorială și retard mintal. Pentru că riscul de transmitere al bolii în primul trimestru de sarcină este foarte mare de 80%, pacientei i se poate propune întreruperea sarcinii. Riscul de transmitere între 13-16 săptămâni este de aproximativ 35%, motiv pentru care se poate efectua prelevarea de sânge fetal pentru analizarea infecției. Dacă rubeola apare după săptămâna 16, riscul de trasmitere este de aproximativ 25%, dar rareori produce efecte severe.

Toxoplasmoza este produsă de un parazit numit Toxoplasma gondii contactat din materiile fecale ale pisicilor sau din consumul de carne insuficient preparată termic, având o incubație scurtă, sub 2 zile. De altfel, boala este asimptomatică în 80% dintre cazuri, restul putând prezenta febră și limfadenopatie (ganglioni măriți).

Diagnosticul în cazul gravidei este unul serologic, infecția recentă fiind demonstrată prin prezența sau absența anticorpilor IgM si IgG. Diagnosticul infecției fetale se face prin prezența anticorpilor IgM în lichidul amniotic sau în sângele fetal, amniocenteza fiind recomandată după 20 de săptămâni. La făt, infecția cu toxoplasmoză în primul trimestru de sarcină determină de obicei avort spontan sau microcefalie, hidrocefalie, calcificări intracraniene cu retard mental și corioretinită. Riscul de transmitere în primul trimestru este cel mai mic, aproximativ 15%, dar cu afectarea cea mai gravă a copilului.

Cum se interpretează rezultatele testului TORCH?

În general, rezultatele testului sunt precizate ca pozitive sau negative, indicând prezenţa sau absenţa anticorpilor IgG şi IgM pentru fiecare tip de infecţie testată. De asemenea, rezultatul testului poate specifica dacă este vorba de o infecție recentă sau una îndepărtată. În funcție și de acești indicatori, medicul ginecolog îți va recomanda cel mai bun tratament.

  • IgM negativ și IgG negativ  înseamnă absenţa imunităţii  (femeia nu este protejată faţă de boală). În acest caz se recomandă ca în cazul unei sarcini să se evite contactul cu sursele de infecţie  care ar putea duce la declanşarea bolii.
  • IgM negativ și IgG pozitiv înseamnă  prezenţa imunităţii (femeia este protejată faţă de boală). În acest caz femeia poate rămâne însărcinată şi poate naşte un copil sănătos. 
  • IgM pozitiv și IgG negativ sau pozitiv înseamnă o infecţie activă, caz în care este contraindicată sarcina.

Orice femeie care își dorește să aibă un copil sau este deja însărcinată ar trebui sa discute cu medicul cu privire la modalitățile pe care le are la dispoziție pentru a preveni infectarea și cum să procedeze dacă s-a îmbolnăvit în timpul sarcinii. Multe anomalii congenitale pot fi diagnosticate chiar înainte de naștere prin intermediul testelor prenatale. Cunoașterea din timp a potențialelor probleme de sănătate îi poate ajuta pe părinți și medici să planifice modul în care le vor aborda și să facă alegerea cea mai bună.

O alegere în favoarea deplină a copilului tău este recoltarea celulelor stem la naștere, dacă vrei ca micuțul să beneficieze de progresele medicinei regenerative și să aibă o șansă în fața uneia dintre cele mai grave afecțiuni: cancerul. 

 Voteaza Testul TORCH: depistarea infecțiilor în sarcină și prevenirea lor: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile