Top 10 greșeli în sarcină care pot duce la complicații

Orice sarcină vine însoțită de riscuri. Orice lucru pe care îl face gravida influențează într-o oarecare măsură fătul, de multe ori fără ca măcar să conștientizeze. Deși sarcina este momentul în care o femeie trăiește cea mai mare bucurie, acesta vine și cu anumite restricții tocmai pentru a evita posibile complicații, precum avortul spontan, malformațiile congenitale sau nașterea prematură.

 

Noi credem că fiecare viitoare mamă are cele mai bune intenții când vine vorba de propriul copil, există însă situații când acțiunile ei probabil neintenționate pot afecta sarcina și implicit fătul. Dar nu vă faceți griji, vă spunem în acest articol despre cele mai frecvente greșeli în sarcină și mai ales de ce este important să nu le comiteți, precum si sfaturi pentru a le preîntâmpina:

 

1. Iei medicamente sau folosești produse cosmetice cu potențial de risc

 

Bănuim că ai auzit cel puțin odată că există medicamente permise în sarcină și medicamente interzise. Dar, știai de exmplu că existe creme pentru acnee la care trebuie să renunți odată ce ai rămas însărcinată? Auto-medicația și folosirea anumitor produse cosmetice pot avea efecte adverse asupra sarcinii, ce poate duce fie la nașterea unui copil cu probleme de sănătate, fie la pierderea sarcinii. Există tratamente de înfrumusețare care pot fi dăunătoare pentru sarcină sau făt, în această categorie intrând și masajul anticelulitic. 

De asemenea, dacă ai simptome precum aciditate la stomac, dureri de cap sau orice fel de afecțiune dermatologică, înainte de a lua un medicament aparent inofensiv, consultă medicul ginecolog care îți supraveghează sarcina.

 

2. Bronzatul excesiv

 

Cu toate că bronzatul este una dintre plăcerile verii, există o serie de pericole asociate unei expuneri prelungite la soare, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Pielea unei gravide este mai sensibilă decât a unei femei care nu este însărcinată, astfel crește riscul de a dezvolta cancer al pielii. De asemenea, conform studiilor, expunerea la radiatii UV conduce la un aport redus de acid folic pentru mamă, situație ce poate cauza defecte de tub neural.

bronzat in sarcina

3. Faci baie cu apă fierbinte

 

Băile fierbinți în sarcină nu sunt deloc o alegere înțeleaptă. Dacă stai 10 minute sau mai mult în apa fierbinte, temperatura corpului tău va creste la 38.9 grade C sau chiar peste, o condiție care se numește hipertermie. Studii de specialitate au demonstrat un risc crescut de avort sau apariția la copil a unor defecte de tub neural – anomalii severe la nivelul creierului sau măduvii spinării, dacă mama a fost expusă la temperaturi ridicate în timpul primelor 4-6 săptămâni ale sarcinii. Astfel, indiferent cât de mult simți nevoia de relaxare, renunță la băile fierbinți în cadă și caută alte moduri de a te simți bine.

 

4. Mănânci foarte mult

 

Celebra vorbă ”În sarcină trebuie să mănânci cât doi!” este contrazisă de studii și cercetări de specialitate. Specialiștii au ajuns la concluzia că necesarul de calorii pe care este bine să îl consume zilnic o femeie însărcinată se află între aproximativ 1800 și 2000 de calorii. Chiar dacă te gândești că pentru a crește, bebelușul are nevoie de mâncare suplimentară, de fapt pentru a crește sănătos fătul are mevoie de o nutriție corectă. Astfel, este recomandat să consumi doar până la 300 de calorii în plus pe zi, în perioada de sarcină. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Tot ce este în exces poate duce la complicații precum preeclampsie sau diabet gestațional, care apare din cauza insuficienței organismului de a secreta insulină în cantități necesare pentru a menține glicemia în limite normale. Introdu în alimentația ta zilnică mai multe tipuri de fructe, legume și verdețuri, semințe și nuci sau ouă pentru doza de proteine. Ideal este să ai mese echilibrate și să nu uiți să te hidratezi. 

 

5. Fumezi 

 

Este total greşit ca o femeie însărcinată să continue să fumeze pe timpul sarcinii, chiar dacă răreşte numărul ţigărilor. Conform studiilor, fumul de ţigară conţine circa 4.000 de substanţe extrem de dăunătoare pentru sănătate în general, cu atât mai mult în sarcină. Ca viitoare mămică, gândeşte-te că rişti să naşti un copil cu malformaţii sau care este mult mai predispus la astm sau la boli ale plămânilor.

greseli in sarcina

6. Consumi alcool

 

În ciuda faptului că multe persoane nu consideră consumul moderat de alcool un pericol de-a lungul sarcinii, studii recente publicate de Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane arată că foarte mulți copii intră în spectrul tulburărilor de alcool fetal. Ține cont că aceeași cantitate de alcool din sângele tău se va găsi și în sângele copilului tău, deoarece alcoolul consumat va trece cu ușurință bariera placentară și va ajunge la copil prin vasele din cordonul ombilical. Un consum ridicat de alcool poate modifica modul în care organele copilului se vor dezvolta. Poate să afecteze sistemul nervos al acestuia, de aceea acești copii vor avea dificultăți de învățare și  tulburări de coordonare a mișcărilor, care să dureze toată viața. 

 

7. Iei foarte multe vitamine

 

Vitaminele prenatale sunt importante, însă dacă iei prea multe vitamine și minerale, efectul poate fi unul advers. De exemplu, efectele adverse ale excesului de vitamină A determină malformații și toxicitate hepatică. Excesul de fier în sarcină crește riscul de a dezvolta diabet gestațional sau stres oxidativ, un dezechilibru în corp care joacă un rol în infertilitate, preeclampsie și avort. Efectele adverse ale suplimentelor de fier cuprind adesea tulburări gastrointestinale, precum constipație, diaree, greață, dureri epigastrice. 

De asemenea, există o legătură între copiii cu defecte cardiace și suplimentarea vitaminei E. Într-un studiu recent, femeile care și-au suplimentat alimentația cu vitamină E în plus față de vitaminele prenatale, au fost cu 70% mai expuse riscului de a naște un copil cu defecte cardiace. Prea multă vitamină K a fost asociată cu icter neonatal sever.

 

Un mod mai bun de a-ți lua vitaminele este să ai grijă să consumi alimente sănătoase, cât mai variate. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

8. Nu dormi suficient

 

Dacă ai impresia că în sarcină mai poți sacrifica orele de somn pentru a suplini perioada din viitor în care vei rămâne cu bebe acasă, trebuie să știi că sarcina nu este momentul pentru a juca rolul lui superwoman. Schimbările hormonale și fizice care se petrec în organismul tău în timpul sarcinii necesită mai multă odihnă. Mai puțin somn ar însemna de fapt mai multă oboseală, ceea ce nu este deloc de dorit pentru procesul nașterii și acomodarea după venirea pe lume a copilului. 

Dacă dormi mai puțin de cinci sau șase ore într-o zi, este timpul să reconsideri acest lucru. Încearcă să te culci cu o oră mai devreme și să te trezești cu o oră mai târziu. Cheia este să găsești un echilibru între odihnă suficientă și muncă. 

stresul in sarcina

9. Nu faci deloc mișcare fizică

 

Când toată lumea te încurajează să o iei mai ușor, iar circumferința burticii tale din ce în ce mai mare, probabil vei fi și tu tentată să îți stabilești noua reședință… pe canapea. Dacă ești o persoană sedentară, probabil vei găsi o scuză în plus pentru a nu face mișcare. Dar, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), „Continuă să faci mișcare!” ar trebui să fie mantra ta. Mișcarea fizică în timpul sarcinii a fost asociată de mai multe ori cu un travaliu și o naștere naturală ușoară, dar și cu copii mai sănătoși.

 

Eefctuarea unor exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute pe zi ajută la reducerea problemelor obișnuite în sarcină, cum ar fi balonarea, umflarea picioarelor, dureri de spate și constipație. De asemenea, mișcarea fizică poate preveni diabetul gestațional. 

 

Așadar, începe să faci exerciții fizice încă din primele zile ale sarcinii. Discută cu medicul tău despre acest lucru și despre cum trebuie să faci mișcare în deplină siguranță în funcție de condițiile în care sarcina se desfășoară. Cel mai important aspect este să eviți să pui presiune pe abdomen (mușchii stomacului). De asemenea, este indicat să faci plimbări după cină sau dimineața, eventual chiar să te înscrii la un curs de yoga pentru sarcină.

 

10. Faci curățenie cu produse foarte toxice

 

Deși venirea în contact cu substanțele chimice de zi cu zi este inevitabilă, ar trebui să fii conștientă de riscurile posibile și să îți iei toate măsurile de precauție care se pot lua. Teoretic, pentru orice produs de curățenie folosit ar trebui să folosești mănuși, chiar și în privința detergentului de vase, indiferent că ești însărcinată sau nu. Dar, există soluții de curățenie care produc vapori toxici ce pot fi absorbiți, precum eterii de glicol, ce pot provoca o stare puternică de disconfort în timpul sarcinii sau chiar avort spontan. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Un comportament sănătos în timpul sarcinii înseamnă sănătate de ambele părți, atât pentru tine, cât și pentru puiul care îți crește în pântec. Recoltarea celulelor stem la naștere este de asemenea un gest de responsabilitate pentru sănătatea copilului tău în viitor, mai ales dacă ținem cont că în prezent acestea pot trata peste 80 dintre cele mai grave afecțiuni.