TOP 5 sfaturi pentru a nu avea vergeturi în sarcină

Sarcina este una dintre cele mai frecvente momente în care femeile observă vergeturi. Vergeturile în sarcină apar când pielea este afectată de întinderea foarte mare și rapidă. De fapt, se estimează că 50-90% dintre femeile însărcinate vor dezvolta vergeturi înainte de naștere.

 

Vergeturile, numite și striae distensae sau striae gravidarum, arată ca niște dungi inserate în piele. Pot avea aspectul roșu, violet sau albăstrui. Vergeturile apar cel mai adesea pe:

  • burtă
  • șolduri
  • fund
  • coapse

Vergeturile sunt frecvente în timpul sarcinii, dar oricine poate dezvolta vergeturi în orice fază a vieții. Este adevărat că unele persaone sunt mai susceptibile în a dobândi vergeturi. Dacă mama, bunica sau sora mai mare sau o altă rudă de sânge a avut vergeturi în sarcină, crește probabilitatea ca și tu să suferi de vergeturi. 

 

Dar, chiar dacă ai un risc crescut de vergeturi în sarcină, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția lor:

 

Vergeturi în sarcină: 5 moduri prin care poți preveni apariția lor

 

1. Controlează-ți greutatea

 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a preveni vergeturile, indiferent dacă ești gravidă sau nu, este menținerea unei greutăți sănătoase. Vergeturile apar atunci când pielea ta se întinde rapid din cauza creșterii în greutate într-un timp scurt. De asemenea, este posibil să observi vergeturi după pierderea rapidă în greutate. Unele persoane dezvoltă vergeturi în timpul creșterii, cum ar fi în timpul pubertății. Alți oameni, cum ar fi culturistii, observă vergeturi pe corp după o perioadă intensă de antrenament sau utilizarea steroizilor. 

vergeturi în sarcina

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a controla schimbările corpului care se întâmplă prea repede este să îți controlezi greutate. Chiar dacă ești însărcinată nu înseamnă că trebuie să mănânci cât pentru doi. Acesta este doar un mit. Important este cât de sănătoase sunt alimentele. Specialiștii în ginecologie recomandă o creștere totală în greutate de 11-15 kilograme pentru femeile însărcinate care au deja o greutate sănătoasă.

 

Femeile care sunt supraponderale înainte de sarcină ar trebui să se îngrașe cel mult 11 kilograme, în timp ce femeile subponderale pot acumula până la 18 kg. În orice caz, cel mai bine este ca o femeie să discute cu medicul care îi supraveghează sarcina despre cât de multe kilograme poate lua în timpul sarcinii, deoarece condițiile de sănătate care stau la baza îngrășării excesive pot fi un semn de problemă medicală care poate afecta sarcina.

2. Bea multă apă

 

Consumul de apă suficientă te poate ajuta să îți menții pielea hidratată și moale. Pielea hidrataă nu tinde să dezvolte vergeturi la fel de mult ca pielea uscată. Recomandările actuale ale medicilor pentru aportul zilnic de apă sunt 3 litri pentru bărbați și 2 litri pentru femei. Consumul de băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua, poate crește riscul de a dezvolta vergeturi în sarcină. Dacă bei cafea în sarcină, asigură-te că îți echilibrezi aportul de lichide cu multă apă, ceai de plante și alte lichide fără cofeină.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

3. Consumă alimente bogate în vitamine

 

Colagenul joacă un rol extrem de important în menținerea pielii puternice și elastice. Ajută la reducerea aspectului ridurilor, dar poate fi esențial și pentru prevenirea vergeturilor. Vitamina C este un nutrient important pentru dezvoltarea colagenului în organism. Vitamina C se găsește în multe fructe și legume. Citricele, precum portocalele și lămâile, sunt surse deosebit de bune de vitamina C. 

De asemenea, zincul este un nutrient important pentru sănătatea pielii. Ajută la reducerea inflamației și joacă un rol în procesul de vindecare a rănilor. Până în prezent, există foarte puține dovezi ale unei legături între zinc și vergeturi, dar includerea alimentelor bogate în zinc în dietă, cum ar fi nucile și peștele, te pot ajuta să îți păstrezi pielea sănătoasă.

 

Vergeturile pot apărea, de asemenea, dacă nu ai o alimentație potrivită. Consumul de alimente care stimulează sănătatea pielii poate ajuta. Asigurați-vă că dieta din timpul sarcinii include alimente bogate în:

  • vitamina C
  • vitamina D
  • vitamina E
  • zinc
  • proteină

 

O modalitate de a te asigura că primești o varietate de substanțe nutritive este să alegi alimente neprelucrate, cât mai naturale, în diferite culori. De exemplu, un mic dejun cu ouă, pâine prăjită de grâu integral și fructe de pădure mixte adaugă multe culori farfuriei în timp ce include o varietate de substanțe nutritive.

expunerea la soare in sarcina

4. Fă mișcare

 

În plus, față de creșterea nivelului de energie, reducerea schimbărilor de dispoziție, îmbunătățirea tiparelor de somn și îmbunătățirea imaginii de sine generale, și exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea vergeturilor. Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui care menține pielea elastică și mai capabilă să se întindă pe măsură ce burtica crește. Circulația sângelui îmbunătățită reduce, de asemenea, posibilitatea apariției venelor varicoase și a gleznelor umflate în timpul sarcinii.

 

5. Folosește o cremă anti-vergeturi

 

Încă dinainte ca burtica să crească, pentru a pregăti pielea este recomandat să folosești o cremă specială de vergeturi pentru gravide sau uleiuri naturale, așa cum sunt uleiul de cocos sau argan. Există multe creme și loțiuni disponibile pe piață care ajută la minimizarea aspectului vergeturilor, însă este important să alegi un produs cu indicație pentru gravide..

 

Ingredientele din loțiunile populare pentru tratarea vergeturilor variază de la vitamina E la acidul hialuronic, precum și untul de shea și untul de cacao. De asemenea, medicul ginecolog sau dermatolog te poate ajuta să determini mai bine ce poate provoca vergeturile și îți poate oferi câteva îndrumări cu privire la opțiunile de tratament.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?