Transplant autolog sau alogen: tipurile de transplant celule stem și diferențele de viabilitate și compatibilitate

Speranța pentru a trata boli grave cu ajutorul celulelor stem a devenit o realitate a zilelor noastre, datorită transplantului autolog și transplantului alogen. Șansa oferită de celulele stem provenite din propriul organism (celule stem autologe) sau de la un donator compatibil (celule stem alogene), care au capacitatea remarcabilă de a se replica și de a se diferenția în celule specializate, nu trebuie ratată de niciun copil sau adult care luptă pentru viața lui.

 

Transplantul de celule stem poate ajuta organismul bolnavului în producerea unui număr suficient de globule albe sănătoase, globule roșii și plachete sanguine, cu scopul de a trata boli extrem de grave sau de a reduce riscul pacientului de se infecta sau de a avea anemie și sângerări în cazul unei intervenții chirurgicale.

 

Există două tipuri de transplant cu celule stem care au ca scop restabilirea funcției celulelor, la bolnavii care au măduva osoasă afectată, care suferă de cancere, leucemii sau boli ale sistemului imunitar, și acestea sunt:

 

Transplantul autolog de celule stem

 

Acest tip de transplant presupune prelevarea celulelor stem chiar de la pacient, înainte ca acesta să fie supus unui tratament care le poate distruge, așa cum se întâmplă în cazul chimioterapiei. Celulele stem ale pacientului sunt recoltate fie din măduva osoasă, fie din sânge, fie sunt folosite probele recoltate la naștere din cordonul ombilical, și sunt introduse prin perfuzie în corpul persoanei bolnave. Transplantul de sânge din cordonul ombilical nu implică necesitatea testului de compatibilitate și poate ajuta la diminuarea riscului de apariție a complicațiilor.

Avantajul principal al transplantului autolog este acela că nu există riscul ca sistemul imunitar să respingă celulele stem sau celulele stem să atace organismul gazdei. Acest tip de transplant este folosit pentru tratarea afecțiunilor grave ale sângelui (cancerele limfatice, leucemii, mieloame) dar și pentru a trata altfel de cancere (tumorile cerebrale etc) în special la copii.

Singurul dezavantaj în cazul transplantului autolog este acela că odată cu recoltarea celulelor bune se pot recolta și celule canceroase care vor fi ulterior introduse în corpul pacientului. Dar, pentru a preveni acest lucru, medicii recomandă mai întâi tratamentul cu medicamente anticancer pentru a distruge celulele canceroase.

 

Transplantul alogen de celule stem

 

Transplantul alogen presupune ca țesutul potrivit pentru bolnav să provină de la un donator compatibil, de obicei frate sau soră. Cel mai important aspect este ca markerii sistemului imunitar ai donatorului să se afle în corelație cu cei ai primitorului. În cazul în care nu există un membru al familiei compatibil, atunci donatorul poate fi o persoană străină compatibilă.

Avantajul tratamentului alogen cu celule stem în cazul unui bolnav de cancer este acela că sângele donatorului este sănătos, nu conține celule canceroase. Dacă un copil are leucemie și ar fi tratat cu propriile celule stem, boala ar putea recidiva întrucât sângele transfuzat conține codul genetic care a provocat boala. În cazul transplantului alogen, cel mai bun donator este fratele sau sora pacientului cu care este compatibil, deoarece există garanția că țesutul donat este sănătos. De aceea, foarte mulți părinți optează pentru recoltarea celulelor stem la naștere din cordonul ombilical. Celulele stem care se găsesc în sângele din cordonul ombilical sunt mai puțin mature decât cele care se găsesc în coloana vertebrală de exemplu, având capacitatea de a se diferenția în mai multe tipuri de celule.

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baby Stem Contact Recoltare Celule Stem

 

Cu toate că există riscul ca sângele transfuzat să fie afectat, există cazuri de copii bolnavi de leucemie cărora le-au fost transplantate celule stem propriii recoltate la naștere și care s-au dovedit a fi sănătoși după 5 ani de la recoltare, moment în care din punct de vedere medical copilul este declarat vindecat.

Există însă și un alt inconvenient al transplantului alogen, când grefa este posibil să nu reușească, iar celulele donate să moară sau să fie distruse de propriul organism înainte de a ajunge în măduva osoasă și de a începe procesul de refacere. De asemenea, alte problemele ale transplantului alogen sunt provocate de posibilele infecții care ar putea surveni după transplant, pentru că în ciuda testării donatorilor, unele infecții sunt ținute sub control de organism, dar se pot reactiva după transplant în corpul care le primește.

Transplant autolog si transplant alogen de celule stem Baby Stem Blog 2

Efectuarea transplantului cu celule stem în tratarea cancerului

 

Înainte de efectuarea unui transplant alogen sau autolog cu celule stem, bolnavul urmează un tratament intensiv de chimioterapie, sau de chimioterapie și radioterapie, pentru a i se distruge cât mai celule canceroase din organism. După 20 de zile de la tratament se poate realiza transplantul cu celule stem, pe care bolnavul le va primi sub forma unei perfuzii sanguine, pe cale intravenoasă. Procedura durează aproximativ o oră, proces în care celulele stem intră în circuitul sangvin și încep să producă noi celule de sânge. Practic, transplantul restabilește cantitatea normală de celule care a fost distrusă prin terapia intensivă.

 

Procesul de recuperare, până când celulele sanguine și sistemul imunitar ating nivelul normal, durează minimum 1 an de la efectuarea transplantului de celule stem. S-a observat însă că recuperarea dupa transplantul autolog este mai rapidă decât cea în care s-au folosit celule de la un donator.

 

Sângele recoltat din cordonul ombilical este folosit cu succes în tratarea a peste 80 de afecțiuni grave diferite, de la cancere, boli de sânge sau deficiențe imune, dar și boli neurologice precum autismul. Zi de zi, se fac noi studii pentru tratarea și vindecarea unor boli degenerative grave precum Alzheimer, Parkinson, infarct cerebral, scleroza în plăci, afecțiuni ale măduvei spinării cu ajutorul transplantul de celule stem.

 

 

Informează-te în legătură cu cea mai bună opțiune pentru recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem din lume, prin tehnologia TotiCyte.

 

Voteaza Transplant autolog sau alogen: tipurile de transplant celule stem și diferențele de viabilitate și compatibilitate: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile