Speranța pentru a trata boli grave cu ajutorul celulelor stem a devenit o realitate a zilelor noastre, datorită transplantului autolog și transplantului alogen. Șansa oferită de celulele stem provenite din propriul organism (celule stem autologe) sau de la un donator compatibil (celule stem alogene), care au capacitatea remarcabilă de a se replica și de a se diferenția în celule specializate, nu trebuie ratată de niciun copil sau adult care luptă pentru viața lui.

 

Transplantul de celule stem poate ajuta organismul bolnavului în producerea unui număr suficient de globule albe sănătoase, globule roșii și plachete sanguine, cu scopul de a trata boli extrem de grave sau de a reduce riscul pacientului de se infecta sau de a avea anemie și sângerări în cazul unei intervenții chirurgicale.

 

Există două tipuri de transplant cu celule stem care au ca scop restabilirea funcției celulelor, la bolnavii care au măduva osoasă afectată, care suferă de cancere, leucemii sau boli ale sistemului imunitar, și acestea sunt:

 

Transplantul autolog de celule stem

 

Acest tip de transplant presupune prelevarea celulelor stem chiar de la pacient, înainte ca acesta să fie supus unui tratament care le poate distruge, așa cum se întâmplă în cazul chimioterapiei. Celulele stem ale pacientului sunt recoltate fie din măduva osoasă, fie din sânge, fie sunt folosite probele recoltate la naștere din cordonul ombilical, și sunt introduse prin perfuzie în corpul persoanei bolnave. Transplantul de sânge din cordonul ombilical nu implică necesitatea testului de compatibilitate și poate ajuta la diminuarea riscului de apariție a complicațiilor.

Avantajul principal al transplantului autolog este acela că nu există riscul ca sistemul imunitar să respingă celulele stem sau celulele stem să atace organismul gazdei. Acest tip de transplant este folosit pentru tratarea afecțiunilor grave ale sângelui (cancerele limfatice, leucemii, mieloame) dar și pentru a trata altfel de cancere (tumorile cerebrale etc) în special la copii.

Singurul dezavantaj în cazul transplantului autolog este acela că odată cu recoltarea celulelor bune se pot recolta și celule canceroase care vor fi ulterior introduse în corpul pacientului. Dar, pentru a preveni acest lucru, medicii recomandă mai întâi tratamentul cu medicamente anticancer pentru a distruge celulele canceroase.

 

Transplantul alogen de celule stem

 

Transplantul alogen presupune ca țesutul potrivit pentru bolnav să provină de la un donator compatibil, de obicei frate sau soră. Cel mai important aspect este ca markerii sistemului imunitar ai donatorului să se afle în corelație cu cei ai primitorului. În cazul în care nu există un membru al familiei compatibil, atunci donatorul poate fi o persoană străină compatibilă.

Avantajul tratamentului alogen cu celule stem în cazul unui bolnav de cancer este acela că sângele donatorului este sănătos, nu conține celule canceroase. Dacă un copil are leucemie și ar fi tratat cu propriile celule stem, boala ar putea recidiva întrucât sângele transfuzat conține codul genetic care a provocat boala. În cazul transplantului alogen, cel mai bun donator este fratele sau sora pacientului cu care este compatibil, deoarece există garanția că țesutul donat este sănătos. De aceea, foarte mulți părinți optează pentru recoltarea celulelor stem la naștere din cordonul ombilical. Celulele stem care se găsesc în sângele din cordonul ombilical sunt mai puțin mature decât cele care se găsesc în coloana vertebrală de exemplu, având capacitatea de a se diferenția în mai multe tipuri de celule.

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baby Stem Contact Recoltare Celule Stem

 

Cu toate că există riscul ca sângele transfuzat să fie afectat, există cazuri de copii bolnavi de leucemie cărora le-au fost transplantate celule stem propriii recoltate la naștere și care s-au dovedit a fi sănătoși după 5 ani de la recoltare, moment în care din punct de vedere medical copilul este declarat vindecat.

Există însă și un alt inconvenient al transplantului alogen, când grefa este posibil să nu reușească, iar celulele donate să moară sau să fie distruse de propriul organism înainte de a ajunge în măduva osoasă și de a începe procesul de refacere. De asemenea, alte problemele ale transplantului alogen sunt provocate de posibilele infecții care ar putea surveni după transplant, pentru că în ciuda testării donatorilor, unele infecții sunt ținute sub control de organism, dar se pot reactiva după transplant în corpul care le primește.

Transplant autolog si transplant alogen de celule stem Baby Stem Blog 2

Efectuarea transplantului cu celule stem în tratarea cancerului

 

Înainte de efectuarea unui transplant alogen sau autolog cu celule stem, bolnavul urmează un tratament intensiv de chimioterapie, sau de chimioterapie și radioterapie, pentru a i se distruge cât mai celule canceroase din organism. După 20 de zile de la tratament se poate realiza transplantul cu celule stem, pe care bolnavul le va primi sub forma unei perfuzii sanguine, pe cale intravenoasă. Procedura durează aproximativ o oră, proces în care celulele stem intră în circuitul sangvin și încep să producă noi celule de sânge. Practic, transplantul restabilește cantitatea normală de celule care a fost distrusă prin terapia intensivă.

 

Procesul de recuperare, până când celulele sanguine și sistemul imunitar ating nivelul normal, durează minimum 1 an de la efectuarea transplantului de celule stem. S-a observat însă că recuperarea dupa transplantul autolog este mai rapidă decât cea în care s-au folosit celule de la un donator.

 

Sângele recoltat din cordonul ombilical este folosit cu succes în tratarea a peste 80 de afecțiuni grave diferite, de la cancere, boli de sânge sau deficiențe imune, dar și boli neurologice precum autismul. Zi de zi, se fac noi studii pentru tratarea și vindecarea unor boli degenerative grave precum Alzheimer, Parkinson, infarct cerebral, scleroza în plăci, afecțiuni ale măduvei spinării cu ajutorul transplantul de celule stem.

 

 

Informează-te în legătură cu cea mai bună opțiune pentru recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem din lume, prin tehnologia TotiCyte.

 Voteaza Transplant autolog sau alogen: tipurile de transplant celule stem și diferențele de viabilitate și compatibilitate: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile