Tulburari de somn la copil- ce e de facut?

Somnul este unul din cele mai importante procese in viata celor mici si celor mari, atunci organismul se reface, creste se vindeca. Copilasii de 1 anisor trebuie sa doarma nu mai putin de 13 ore, la 4 ani – 11 h pe noapte, la 6 ani nu mai putin de 9,5 h. Desigur, fiecare copilas are nevoia lui individuala de somn, dar oricat ar dormi somnul trebuie sa fie profund si odihnitor.

De multe ori insa parintii trebuie sa faca fata anumitor probleme de somn ale copiilor.

Tresaririle

Miscarile in somn si tresaririle in prima faza a somnului, inainte de adormire sunt normale. Daca insa acestea pot fi observate in faza somnului profund inseamna ca vorbim despre patologia somnului si trebuie sa va adresati specialistului.

Frici

Este oarecum firesc ca un copilas sa se teama de intuneric si sa isi imagineze to felul de monstruleti gata sa iasa de sub perdea, iar fantezia bogata a copilasilor este alimentata si de carti sau desene animate. Copilasul poate sa se trezeasca tipand si sa nu tina minte de ce a sarit, ce a visat.

Bruxism

Se manifesta prin faptul ca cel mic isi strange ditii si scasneste prin somn, este un fenomen destul de raspandit, aproximativ 15% din copii au aceasta problema. In acest caz este necesar sa consulati atat medicul stomatolog, cat si pe cel neurolog.

Vorbitul in somn

Cate cuvinte aruncate pe neintelesul nostru nu sunt o problema, pentru ca adeseori atat cei mici cat si parintii lor mai vorbesc prin somn, atunci cand viseaza cine stie ce. Dar este o problema atunci cand copilul vorbeste mult si aproape in fiecare seara.

Pentru ca sa va ajutai copulasul sa doarma mai bine incercati sa instituiti niste ritualuri inainte de culcare. Sa faca baita neaparat. In apa puteti pune putina lavanda, care are rol de relaxare. Inainte de somn tata ii poate citi o cartulie, iar mama ii poate canta un cantecel de leagan frumos. In plus, un copilas mai mare de 2 ani nu trebuie hranit chiar inainte de somn, pentru ca mancarea nedigerata poate fi sursa cosmarurilor. Nu il lasati pe copil sa se uite la televizor chiar inainte de somn sau sa joace ceva activ inainte de a se baga in pat. O plimbare inainte de somn este mai potrivita, iar uneori copilul poate fi lasat sa doarma impreuna cu parintii.