Vaccinarea în timpul sarcinii: tot ce trebuie să știi dacă ești însărcinată

Scopul vaccinării, încă de la naștere și ulterior ocazional de-a lungul vieții, este acela de a ajuta sistemul imunitar să recunoască boala la care este expus și ulterior să o contracareze. În cele mai multe cazuri vaccinarea previne contractarea bolii, însă există cazuri în care persoana vaccinată poate contracta boala, dar într-o formă mai ușoară și cu recuperare mai rapidă.

Organizația Mondială a Sănătății oferă periodic date și informații relevante despre vaccinarea in timpul sarcinii și asigură că există vaccinuri care sunt permise în sarcină, dar și vaccinuri contraindicate. Despre acestea vom discuta în rândurile următoare, inclusiv despre vaccinul anti SARS CoV 2 și sarcină.

Vaccinuri recomandate în sarcină

În general, vaccinurile care conțin virusuri inactive pot fi administrate în timpul sarcinii, în timp ce vaccinurile cu virusuri vii sunt contraindicate. Vaccinarea în sarcină este importantă deoarece în această perioadă sistemul imunitar al femeii este afectat, pentru a permite dezvoltarea organismului fătului, cu alte cuvinte apare o scădere a rezistenței organismului ceea ce înseamnă că și protecția împotriva agenților patogeni este scăzută. 

vaccinarea in timpul sarcinii

Acest lucru înseamnă că există riscul ca mama să contacteze boli infecțioase care o pot afecta atât pe ea, cât și fătul sau nou-născutul, existând afecțiuni ale căror complicații pot afecta pe viață copilul sau pot conduce chiar la deces.

Există mai multe vaccinuri recomandate în sarcină, unele dintre ele fără a prezenta vreun risc:

 • Vaccinul antitetanos. Vaccinul antitetanos, cunoscut și sub numele de toxiocoida tetanică (TT), este un vaccin utilizat la prevenirea tetanosului. Tetanosul este o infecție care apare atunci când o rană (chiar superficială) este contaminată cu pământ care conține spori de tetanos. Această boală afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) și poate duce la deces. Este foarte important să se prevină boala prin vaccinare și revaccinare periodică. Se poate preveni prin vaccinare DTP. Vaccinarea împotriva difteriei şi tetanosului (DT) se poate face în ultimul trimestru de sarcină, anticorpii materni putând să ofere o imunitate pasivă bebeluşului, până când acesta va putea fi vaccinat, la vârsta de două luni.
 • Vaccinul antipertussis. Vaccinul antipertussis este recomandat împotriva tusei convulsive, care reprezintă în continuare o cauză importantă a mortalităţii infantile la nivel mondial. Tusea convulsivă este cunoscută și sub denumirea populară de tuse măgărească. Este cauzată de o bacterie care se găsește în gura, nasul și gâtul persoanei infectate și cele mai grave forme de boală se întâlnesc la sugari. Se regăsește sub denumirea de vaccin hexavalent (DTPa) și se face cu rapel, însă una dintre doze este de preferință a fi administrată între săptămâna 27 și 36 de sarcină.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

 • Vaccinul antidifteric. Vaccinul antidifteric se recomandă pentru a preveni îmbolnăvirea de difterie, o boală extrem de contagioasă care poate fi fatală, cu mortalitate de până la 20% în cazul copiilor mai mici de cinci ani. Difteria este o boala extrem de contagioasa care afecteaza nasul, gâtul și uneori pielea. Este cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae și infectează în primul rând gâtul și căile respiratorii superioare, iar în unele cazuri severe produce o toxină care afectează organe importante cum ar fi rinichii, inima, dar și sistemul nervos. Vaccinul se găsește sub denumirea de vaccin hexavalent (DTPa) și se face cu rapel, însă una dintre doze este de preferință a fi administrată între săptămâna 27 și 36 de sarcină.
 • Vaccinul antigripal. Vaccinarea antigripală este recomandată în special în sezonul gripelor, când riscul este mai mare. Gripa poate provoca complicații femeilor însărcinate și are repercusiuni şi asupra fătului asociate cu naștere prematură, greutate scăzută la naștere și chiar moarte fetală. Vaccinul antigripal poate fi făcut în orice moment al sarcinii.

vaccinarea in timpul sarcinii

Există de asemenea, anumite vaccinuri permise în sarcină, dar care au risc scăzut, și sunt necesare doar în cazul în care există riscuri majore ca mama să contacteze infecţii cu consecinţe importante pentru ea şi pentru copil, sunt:

 • Vaccinul antihepatitic B. Dacă mama este infectată cu virusul hepatitic B (VHB), copilul prezintă un risc de peste 90% de a dezvolta hepatită cronică tip B, iar în acest caz vaccinarea este recomandată.
 • Vaccinul meningococic. Meningita rămâne o cauză semnificativă a mortalității la nivel mondial, iar vaccinul împotriva meningitei trebuie administrat dacă mama prezintă risc mare de contactare a meningitei de tip B.

De asemenea, dacă vei călători în străinătate sau ai un risc crescut pentru anumite infecții, medicul ar putea să-ți recomande alte vaccinuri în sarcină, cum ar fi vaccinul pentru hepatita A, hepatita B, antimeningococic sau antipneumococic.

Vaccinuri contraindicate în sarcină

Pe de alta parte, există vaccinuri care trebuie evitate în timpul sarcinii:

 • Antivaricelă (vărsat de vânt)
 • HPV
 • ROR (rujeola-oreion-rubeola)
 • Vaccinul BCG

Așadar, dacă planifici să rămâi însărcinată, vorbește cu medicul tău pentru a te vaccina înainte de a deveni gravidă. Vaccinurile vii ar trebui administrate cu cel puțin o lună înainte de concepție.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Vaccinul anti SARS CoV 2 și sarcina

Nu se cunoaște încă dacă vaccinul traversează placenta sau se excretă în laptele matern. Deoarece aceste date trebuie susținute de studii mai ample, efectuate la om, vaccinul nu este recomandat deocamdată femeilor gravide sau pe parcursul alăptării. Categoriile cu risc extrem de crescut cum ar fi gravidele cu tratamente imunosupresoare, cu malformaii cardiace severe, transplant de organ sau gravidele aflate în prima linie de tratament a bolnavilor de COVID-19, pot discuta cu medicul în vederea vaccinării.

celule stem coronavirus

De ce este importantă vaccinarea in timpul sarcinii

Este foarte puțin probabil ca o persoană vaccinată să transmită boala infecțioasă în cauză altor oameni. Prin urmare, vaccinându-ne, îi protejăm și pe cei care nu se pot vaccina. Este vorba, de exemplu, de categoriile cu risc:

 • nou-născuți;
 • copii;
 • persoane în vârstă;
 • persoane cu sisteme imunitare slabe, cum ar fi pacienții cu cancer.

Pentru aceste grupuri este important ca ceilalți oameni să se vaccineze, astfel încât boala să nu se mai răspândească în comunitate. Însă pentru a se crea această imunitate colectivă este nevoie de un număr mare de vaccinări. Atunci când se vaccinează un număr mare de persoane, lanțurile de contaminare sunt oprite.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

De exemplu, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), pentru a se împiedica răspândirea rujeolei în comunitate, trebuie ca 95 % din populație să se vaccineze împotriva acestei boli.

Pentru oricare dintre bolile ce pot fi prevenite, vaccinurile în sarcină se vor face doar la recomandarea medicului care îți supraveghează sarcina și care îți cunoaște istoricul medical.