Vederea bebelușului: Etapele principale de dezvoltare a văzului până la 2 ani

Bebelușii învață să vadă într-o anumită perioadă de timp, la fel cum învață să meargă și să vorbească. Nu se nasc cu toate abilitățile vizuale de care o persoană are nevoie în viață. Abilitatea de a-și concentra privirea, de a mișca cu precizie ochii și de a-i folosi pe amândoi odată trebuie învățate. De asemenea, nou-născutul trebuie să învețe cum să folosească informațiile vizuale pe care ochii le transmit creierului pentru a înțelege lumea din jurul lui și a interacționa cu ea în mod adecvat.

De la naștere, bebelușii încep să exploreze minunile din jur cu ochii lor. Chiar înainte de a învăța să ajungă și să apuce cu mâinile sau să se târască și să se așeze, ochii lor oferă informații și stimulare importante pentru dezvoltarea lor.

Problemele de vedere la sugari pot provoca întârzieri în dezvoltare. Este important să detectați devreme orice problemă pentru a vă asigura că bebelușii au posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile vizuale de care au nevoie pentru a crește și a se dezvolta sănătos. Părinții joacă un rol important în asigurarea faptului că ochii și vederea copilului lor se dezvoltă corect.

Primul control oftalmologic al bebelușului

Chiar dacă nu apar probleme oculare sau vizuale, la vârsta de aproximativ 6 luni, ar trebui să mergeți cu bebelușul la un medic oftalmolog pentru prima examinare completă a ochilor. Medicul specialist va analiza mai multe aspecte, inclusiv riscul de miopie sau astigmatism, precum și capacitatea de mișcare a ochilor și alinierea ochilor (strabism). 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Tot medicul oftalmolog este în măsură să verifice starea generală de sănătate a ochilor. Problemele de sănătate ale ochilor nu sunt frecvente, dar dacă există o diagnosticare timpurie, copilul primește un tratament în timp util, deoarece cea mai importantă perioadă pentru desăvârşirea unei vederi normale, atât a fiecărui ochi în parte cât şi a vederii binoculare (vedere în spaţiu) este perioada de până la 2 ani (iar din aceasta, cea esenţială este cea de până la 6 luni). 

Orice dezechilibru nerezolvat în această perioadă poate determina breşe în dezvoltare, care ulterior nu se mai pot rezolva, chiar dacă, aparent, ochii pot fi corectaţi ca poziţie şi mai târziu.

Vederea bebelușului: etapele de dezvoltare până la 24 de luni

Așa cum menționam anterior, la naștere, bebelușii nu pot vedea la fel de bine ca și copiii mai mari sau adulții. Ochii și sistemul lor vizual nu sunt pe deplin dezvoltate. Dar, o îmbunătățire semnificativă are loc în primele câteva luni de viață. Următoarele sunt câteva repere de urmărit în vederea și dezvoltarea copilului. Este important să ne amintim că nu fiecare copil este același și unii pot atinge anumite etape la diferite vârste.

  • De la naștere până la 4 luni

La naștere, vederea bebelușilor este plină de tot felul de stimulări vizuale. Bebelușii nu au încă dezvoltată abilitatea de a face cu ușurință diferența dintre două ținte sau de a-și mișca ochii între cele două imagini. Accentul lor principal este pe obiectele de la 20-25 cm de la fața lor.

În primele luni de viață, ochii încep să lucreze împreună și vederea se îmbunătățește rapid. Coordonarea ochi-mână începe să se dezvolte pe măsură ce copilul începe să urmărească obiectele în mișcare cu ochii și încearcă să ajungă la ele. Până la opt săptămâni, bebelușii încep să-și concentreze mai ușor ochii pe fața unui părinte sau a altei persoane din apropierea lor.

În primele două luni de viață, ochii unui sugar nu sunt bine coordonați și pot părea să rătăcească sau să fie încrucișați. Acest lucru este de obicei normal, nu înseamnă că suferă de strabism. Cu toate acestea, dacă un ochi pare să nu revină sau să se miște în mod constant, este bine să se facă o evaluare oftalmogică.

Bebelușii ar trebui să înceapă să urmărească obiectele în mișcare cu ochii și să ajungă cu mâna la lucruri la vârsta de aproximativ trei luni.

  • Vederea bebelușului între 5-8 luni

În aceste luni, controlul mișcărilor ochilor și abilitățile de coordonare mână-ochi continuă să se îmbunătățească. Percepția adâncimii, care este capacitatea de a judeca dacă obiectele sunt mai aproape sau mai departe decât alte obiecte, nu este prezentă la naștere. Abia în jurul vârstei de 5 luni, ochii bebelușului sunt capabili să lucreze împreună pentru a forma o viziune tridimensională asupra lumii și încep să vadă în profunzime.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Deși vederea culorilor la nou născut nu este la fel de sensibilă ca acea a unui adult, se crede în general că bebelușii au o viziune bună a culorilor până la vârsta de 5 luni. Majoritatea copiilor încep să se târască la aproximativ 8 luni, ceea ce ajută la dezvoltarea în continuare a coordonării ochi-mână-picior-corp. 

  • Vederea bebelușului între  9-12 luni

La aproximativ 9 luni, bebelușii încep să se ridice în picioare. Până la vârsta de 10 luni, un bebeluș ar trebui să poată prinde obiectele din fața lor cu degetul mare și arătătorul.

Până la vârsta de 1 an, majoritatea bebelușilor se vor târî și vor încerca să meargă. Părinții ar trebui să încurajeze târâtul mai degrabă decât mersul devreme pentru a ajuta copilul să dezvolte o mai bună coordonare ochi-mână. Bebelușii pot acum să aprecieze distanțele destul de bine, să se ferească de lucrurile din fața lor și să arunce lucrurile cu destul de multă precizie.

vederea bebelusului

 

  • Vederea bebelușului între 1 – 2 ani

Până la vârsta de 2 ani, coordonarea ochi-mână a copilului și percepția adâncimii ar trebui să fie bine dezvoltate. Copiii de această vârstă sunt foarte interesați să exploreze mediul lor și să privească și să asculte. Ei recunosc obiecte și poze familiare din cărți și pot începe să mâzgălească cu creioane colorate.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Semne care indică probleme cu vederea bebelușului

Prezența problemelor de vedere la sugari este rară. Majoritatea bebelușilor încep viața cu ochi sănătoși și încep să dezvolte abilitățile vizuale de care vor avea nevoie de-a lungul vieții fără dificultate. Dar, ocazional, se pot dezvolta probleme de sănătate a ochilor și de vedere. Părinții trebuie să caute următoarele semne care pot fi indicații ale problemelor de vedere și ochi:

  • Lăcrimarea excesivă poate indica canale lacrimale blocate.
  • Pleoapele roșii sau cu cruste ar putea fi un semn al unei infecții oculare.
  • Rotirea constantă a ochilor poate semnala o problemă cu controlul mușchilor oculari.
  • Sensibilitatea extremă la lumină poate indica o presiune crescută în ochi.
  • Apariția unei pupile albe poate indica prezența cancerului ocular.

Apariția oricăruia dintre aceste semne ar trebui să necesite un control imediat la un medic pediatru și ulterior la un medic oftalmolog.