Domeniul cel mai promițător de aplicare al tratamentului cu celule stem este cel al bolilor neurologice. Din categoria bolilor rare, afecțiunile neurologice rare reprezintă mai mult de 50% și sunt afecțiuni ale creierului, măduvei spinării și sistemului nervos. Cu siguranță ai auzit de scleroza multiplă, boala Parkinson sau Alzheimer, boli neurologice pe care le asociezi adesea cu oamenii în vârstă.

Partea tristă este că incidența acestor afecțiuni neurologice este în creștere și la oamenii tineri. Dacă scleroza multiplă este considerată cea mai invalidantă boală neurologică a adultului tânăr, pentru celelalte afecțiuni, prezența la vârste mai tinere a devenit un semnal de alarmă pentru specialiști.

Sistemul nervos este format din sistemul nervos central care include creierul și măduva spinării, și din sistemul nervos periferic cu rolul de a transmite informațiile senzoriale între mușchi, țesuturi și nervi în întregul organism către creier. Bolile neurologice se pot manifesta sub forma unor tumori sau procese inflamatorii în toate aceste zone.

Celulele stem îmbunătățesc abilitățile motorii ale copiilor cu paralizie cerebrală

Baby Stem Cells News: Aportul tratamentului cu celule stem în cazul bolilor neurologice

Un transplant cu celule stem din sângele ombilical al copilului pare să îmbunătățească conectivitatea creierului și funcția motorie la copiii cu paralizie cerebrală spastică, potrivit unui studiu clinic realizat în cadrul Universității de Medicină Duke, din SUA.

 

Studiul a inclus 63 de copii cu diferite tipuri și severități de paralizie cerebrală spastică, o afecțiune cauzată de leziuni cerebrale depistate înainte sau la naștere. Copiii care au primit o doză intravenoasă de cel puțin 25 de milioane de celule stem pe kilogram din greutatea corporală au înregistrat îmbunătățiri ale funcției motorii un an mai târziu. Îmbunătățirile au fost mai mari decât cele observate în mod obișnuit la copiii de aceeași vârstă și condiție medicală similară care au primit o doză mai mică de celule stem sau un tratament placebo.

Cercetări anterioare au aratat că este necesar ca micii pacienți cu paralizie cerebrală să primească doza corectă de celule stem din sângele lor din cordonul ombilical. Medicul Joanne Kurtzberg este director al programului de transplant de sânge și maduvă de la Universitatea de Medicină Duke. Aceasta este considerată o deschizătoare de drumuri în testarea potențialului terapeutic al sângelui ombilical, care s-a dovedit a fi o sursă bogată de celule stem pentru a trata cancerele, tulburările neurologice și bolile genetice. Sângele omblilical mai conține, de asemenea, alte celule terapeutice despre care cercetătorii cred că ar putea influența formarea de noi conexiuni neuronale la copiii cu paralizie cerebrală.

Copiii care au paralizie cerebrală sunt de așteptat să dobândească treptat funcția motorie, pe măsură ce cresc și se dezvoltă. Cu toate acestea, îmbunătățirile în cazul copiilor cărora li s-au administrat doze de cel puțin 25 de milioane de celule pe kilogram de greutate corporală au depășit așteptările, când copiii au fost testați la un an după transplant.

Pentru fiecare copil, îmbunătățirile sunt diferite și pot fi subtile, dar uneori chiar și o diferență aparent mică este semnificativă. De exemplu, abilitatea unui copil de a-și mișca mâna de jos în sus poate schimba capacitatea de a ține sau apuca ceva, ceea ce poate face o mare diferență în viața lor de zi cu zi„, a menționat Jessica Sun, medic pediatru hematolog-oncolog la Duke.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

În domeniul hematologiei, transplanturile de celule stem se efectuează de câțiva ani de zile, deoarece acestea pot fi utilizate foarte eficient pentru a reface măduva osoasă a pacienților care au fost tratați pentru o serie de afecțiuni maligne ale sângelui. În acest caz, soluția este eliminarea tuturor celulelor, inclusiv a celor nefuncționale dar mai ales a celor canceroase, și apoi reconstruirea sistemului utilizând noi celule stem sănătoase. În cazul tulburărilor creierului, această abordare presupune utilizarea celulelor stem pentru a înlocui celulele neuronale (ale creierului) care sunt deja pierdute ca parte a procesului bolii.

Celulele stem, rezultate promițătoare în cazul bolilor sistemului nervos

Bolile neurologice sunt, de obicei, ireversibile, ca rezultat al regenerării limitate a sistemului nervos central. Prin urmare, pe baza capacității regenerative a celulelor stem, terapiile de transplant se află în continuu în testare și în studii preclinice, pentru că există rezultate pozitive care arată șansa către viitor.

Aceste celule stem au fost considerate ca fiind candidatele perfecte pentru tratarea mai multor tulburări și boli neurologice majore, datorită capacității lor de autoregenerare, diferențiere, a proprietăților neurotrofice și efectelor de modulare imună.

Aceste realizări importante în medicina regenerativă  sunt capabile să contribuie la noi descoperiri în tratamentul tulburărilor neurologice. Astfel, celulele stem sunt un candidat promițător pentru tratamentul bolilor sistemului nervos. Boli grave care, până nu demult erau incurabile, au tratamente în prezent datorită celulelor stem. Aceste celule au dovedit că sunt o resursă cu un potențial enorm, nu numai în tratamentele actuale, cu beneficii deja dovedite, dar mai ales în tratamentele de viitor.

 Voteaza Baby Stem Cells News: Aportul tratamentului cu celule stem în cazul bolilor neurologice: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile