Beneficiile stocării de celule stem – 5 descoperiri uimitoare în 2021

Recoltarea și stocarea celulelor stem din cordonul ombilical al nou-născutului reprezintă o plasă de siguranță pentru copilul tău în cazul unui eventual tratament. Pacienții cu boli grave și maladii care până nu demult erau considerate incurabile au astăzi o șansă la vindecare.

 

Celulele stem mezenchimale și hematopoietice sunt folosite în tratamentul bolilor grave precum leucemii, disfuncții ale măduvei osoase, cancere limfatice, defecte în sinteza hemoglobinei, anemii, tulburări de coagulare a sângelui, boli congenitale, precum și boli metabolice ereditare.

 

Celulele stem sunt celule multipotente, având abilitatea de a se reînnoi prin formarea de diverse tipuri de țesut. Aceste celule sunt localizate în măduva osoasă, țesutul adipos, mușchii scheletici, dinți, lichidul articular sau lichidul amniotic, dar o cantitate mare se găsește țesutul ombilical, mai precis în gelatina Wharton.

 

Sângele și tesutul cordonului ombilical sunt surse importante de celule stem hematopoietice și de celule stem mezenchimale.

 

În acest articol, îți prezentăm 5 dintre evoluțiile de temelie ale anului 2021 în domeniul terapiei cu celule stem, astfel încât să fii la curent cu ceea ce pot face celulele stem ale copilului tău, dacă optezi pentru recoltarea și stocarea lor:

 

1. Celule stem mezenchimale din placentă – Virusul SARS-Cov-2

 

În prezent, există cercetări care confirmă pacienți care s-au vindecat cu succes de COVID-19 formă severă cu ajutorul terapiei cu celule stem mezenchimale placentare. Peste 10 studii clinice care evaluează eficacitatea celulelor stem în tratamentul COVID-19 au fost deja raportate în mai mute țări din lume, precum China, SUA, Ucraina și Israel. 

 

Când o persoană contractează virusul SARS CoV-2, sistemul său imunitar se supraactivează în urma infecției, ceea ce poate duce la inflamații severe și leziuni ale plămânilor. Ulterior apar probleme respiratorii grave, în urma cărora pacienții au nevoie de administrare de oxigen. Studii clinice anterioare au arătat că celulele stem mezenchimale derivate din placentă conțin proprietăți unice care reglează sistemul imunitar hiperactiv și ajută la reducerea inflamației care apare în anumite afecțiuni, cum ar fi fibroza pulmonară sau leziunea renală acută.

 

Poți citi mai multe informații despre tratamentul cu celule stem împotriva viruslui SARS-Cov-2 în acest articol

beneficii stocare celule stem

2. Celulele stem din placentă – Artrită

 

Potrivit unor noi cercetări, o injecție cu celule din placentă poate ameliora durerea și alte simptome de care suferă bolnavili de artrită, timp de 1 an. Noul tratament, ReNu, dezvoltat de firma Organogensis cu sediul în Marea Britanie și SUA, este făcut din celulele stem din stratul cel mai profund al placentei, amnion, membrana care învelește fătul.

 

Astfel, într-un studiu clinic pe 200 de pacienți, 69% dintre pacienții cărora li s-au administrat celule stem din placentă au prezentat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor, în timp ce 63% au observat o reducere a durerii după o singură injecție de ReNu. În continuare, au loc noi cercetări care implică 700 de persoane din SUA pentru a compara acest medicament cu un tratement placebo care conține soluție salină.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Studiul cercetătorilor care folosesc celulele stem în tratarea artritelor s-a bazat pe faptul că placenta este o sursă bogată de celule stem, care a fost folosită de peste 100 de ani pentru a trata rănile și pentru a accelera vindecarea. În special membrana amniotică, conține o combinație puternică de factori de creștere și proteine ​​antiinflamatorii care pot ajuta organismul să comunice cu celulele atunci când corpul este deteriorat sau bolnav.

 

Conținând trei componente cheie, acid hialuronic, colagen și fibronectină, celulele din placentă ajută la îmbunătățirea vindecării prin promovarea reparării și reproducerii țesuturilor, inclusiv a cartilajului. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care suferă de artrită, inclusiv osteoartrita și artrita reumatoidă – cele mai comune două forme de artrită.

 

3. Celule stem mezenchimale – Displazie bronhopulmonară la copiii prematuri

 

Displazia bronhopulmonară este o formă de afecțiune pulmonară care afectează nou-născuții. Este mai frecventă la prematuri sau la cei cu greutate mică la naștere, boala fiind totuși agravată sau chiar este posibil să fie provocată de ventilația mecanică prelungită. 

 

Un studiu științific care se bazează pe utilizarea celulelor stem mezenchimale din sângele din cordonul ombilical pentru a trata displazia bronhopulmonară (BPD) la copiii prematuri a arătat rezultate inițiale promițătoare.

beneficii stocare celule stem

Studiul a constatat că transplantul de celule stem din sângele din cordonul ombilical în traheea sugarilor prematuri cu risc de displazie bronhopulmonară a fost fezabil și sigur. Deși nu a existat o diferență semnificativă din punct de vedere statistic între grupul placebo și grupul de tratament cu privire la rezultatele primare ale mortalității, analiza subgrupurilor a arătat o îmbunătățire semnificativă de la 53% la doar 19% displazie bronhopulmonară severă, la copiii născuți la 23 până la 24 de săptămâni care au primit transplantul cu celule stem mezenchimale. 

 

Pentru a descoperi mai mult, echipa de studiu efectuează acum o fază II suplimentară, pe un grup mai mare, care se va concentra pe copii născuți la această vârstă gestațională.

 

4. Terapia cu celule stem reduce simptomele bolii pulmonare obstructive cronice 

 

Un studiu clinic în prima fază, realizat la Spitalul Royal Perth, Australia, a arătat că celulele stem mezenchimale au produs o reducere tranzitorie puternică a moleculelor care provoacă inflamația bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).

 

Acest lucru sugerează că ar putea exista beneficii clinice în tratamentul pacienților cu injecții cu celule stem mezenchimale pentru a le îmbunătăți starea. BPOC se caracterizează prin inflamație excesivă a căilor respiratorii și stres oxidativ care duc la leziuni pulmonare permanente. Stresul oxidativ este un tip de deteriorare celulară care rezultă dintr-un dezechilibru între producția de molecule oxidante dăunătoare și capacitatea celulelor de a le elimina cu antioxidanți.

 

Celulele stem mezenchimale prezintă un interes din ce în ce mai mare ca un potențial tratament pentru BPOC, datorită capacității lor de a se reînnoi în multe alte tipuri de celule și de a produce molecule cu proprietăți imunomodulatoare, antiinflamatorii și regenerative.

beneficii stocare celule stem

5. Celule stem – suport în obținerea unui medicament împotriva COVID-19

 

Un cercetător de știință de la Universitatea Cambridge a folosit celule stem pentru a crește celulele inimii. Apoi, a analizat modul în care aceste celule s-au infectat cu COVID-19 și au identificat un medicament experimental, DX600, care ajută la blocarea pătrunderii virusului în celulă. Sunt necesare cercetări suplimentare, dar se speră că DX600 ar putea fi utilizat pentru a reduce afectarea inimii la pacienții afectați sever de COVID-19.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Prin stocarea celulelor stem ale copilului, astfel de tratamente și medicamente ar putea fi personalizate în viitor. Oamenii de știință vor putea produce celule care sunt genetic identice cu cele ale copilului, permițându-le să identifice cele mai bune medicamente, în cazul în care este nevoie de un tratament.

 

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical sau placentă este o metodă complet neinvazivă și nu implică niciun risc pentru mamă și nou-născut. Recoltarea la naștere este o ocazie unică, așadar dacă te pregătești de nașterea puiului tău, contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor Baby Stem.

 

 

 

Voteaza Beneficiile stocării de celule stem – 5 descoperiri uimitoare în 2021: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile