Ce reprezintă sângele din cordonul ombilical și de ce este important pentru viitorul copilului

Odată ce ați aflat că veți fi părinți, suntem convinși că a început să vă preocupe viitorul copilului vostru. Și ați început să vă proiectați deja în minte jucăriile și cărțile necesare pentru educația lui, grădinița la care va merge, vacanțe și călătorii unde va explora viața. La fel de convinși sunt că ați auzit cel puțin în treacăt de recoltarea de celule stem la naștere, o măsură de prevenție care îi asigură copilului șansa la sănătate în viitor.

 Dacă ați ajuns în acest punct și aveți nevoie de mai multe informații despre ce reprezintă sângele din cordonul ombilical și de ce este important pentru viitorul copilului, atunci ați ajuns în locul potrivit. 

Ce reprezintă sângele din cordonul ombilical?

Sângele de cordon sau sângele cordonului ombilical este sângele care rămâne în cordonul ombilical și placentă după nașterea copilului. În apropierea termenului venirii pe lume a bebelușului, există un transfer de celule materno-fetale pentru a stimula sistemele imunitare atât ale mamei cât și ale bebelușului, pentru a-i pregăti pe ambii de procesul nașterii. Acest lucru face ca sângele de cordon ombilical în momentul nașterii să fie o sursă bogată de celule stem și alte celule ale sistemului imunitar. Sângele din cordonul ombilical sau placentă are un potențial terapeutic uriaș atât datorită celulelor stem noi, tinere, cât și faptul că provine dintr-un sistem imunitar puternic.

Până în anii 1990, cordonul ombilical și placenta erau considerate deșeuri medicale. În prezent însă, medicii recomandă depozitarea sângelui din cordonul ombilical al nou-născutului, deoarece celulele stem pe care le conține sunt utilizate în prezent pentru a trata peste 80 de boli grave.

 Din fericire, sângele poate fi prelevat foarte ușor după momentul nașterii, indiferent că este naștere naturală sau cezariană, fără a produce nicio problemă de sănătate vreunuia dintre cei doi, mamă sau făt. 

Sângele de cordon ombilical utilizat în tratarea a peste 80 de boli grave

Sângele de cordon ombilical are o abundență de celule stem și celule ale sistemului imunitar, iar utilizările medicale ale acestor celule s-au extins într-un ritm rapid în ultimii ani. Deoarece aceste celule ajută organismul să genereze țesuturi și sisteme, sângele de cordon ombilical este adesea denumit medicament regenerativ.

Sângele de cordon este aprobat în prezent de FDA (Food and Drug Administration) pentru tratamentul pentru aproape 80 de boli, iar tratamentele de sânge de cordon ombilical care reprezintă o sursă bogată de celule stem au fost efectuate de peste 35.000 de ori pe glob pentru a trata cancerul (inclusiv limfomul și leucemia), anemii, tulburări metabolice moștenite și unele afecțiuni reparatorii ortopedice. Cercetătorii explorează, de asemenea, modul în care sângele de cord are capacitatea de a traversa bariera sânge-creier și de a se diferenția în neuroni și alte celule ale creierului, care pot fi esențiale în tratarea bolilor care nu au putut fi tratate până în acest moment. Cele mai interesante dintre acestea sunt autismul, paralizia cerebrală și Alzheimer.

În prezent, șansele de a suferi orice transplant de celule stem până la vârsta de 70 de ani se situează la unul din 217. Dar, odată ce avansarea în medicina regenerativă și a cercetărilor cu celule stem și imune continuă, probabilitatea utilizării sângelui de cordon ombilical conservat pentru tratamentul bolilor va crește substanțial.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cum și când se face clamparea cordonului ombilical?

Potrivit ultimelor cercetări medicale în domeniu, clamparea cordonului ombilical ar trebui efectuată la câteva minute după nașterea bebelușului. Organizația Mondială a Sănătății arată că este mai benefică procedura de clampare tardivă a cordonului ombilical, după câteva minute, de preferat când acesta se oprește din pulsat. Astfel, se realizează complet transferul de sânge placentar bogat în celule stem dinspre placentă spre făt. Atunci când cordonul ombilical este tăiat în timp ce încă mai pulsează, în jur de 20-60% din totalul volumului de sânge al nou-născutului este prins în interiorul placentei.

Când nașterea se produce pe cale vaginală, fără administrarea de medicamente, cordonul ombilical pulsează în jur de 7 minute post-partum. În cazul unei cezariene, cordonul va pulsa aproximativ 20 de minute. Cel mai bine ar fi ca medicii să lase netăiat cordonul ombilical în medie 12 minute sau până în momentul în care culoarea acestuia devine alb-argintie.

sange din cordonul ombilical

Studiile de specialitate arată că întârzierea tăierii cordonului ombilical cu două minute a crescut rezerva de fier a copilului cu 27-47 mg de fier, echivalent al cerințelor de la 1-2 luni. Acest lucru poate contribui la prevenirea deficienței de fier în cursul dezvoltării înainte de împlinirea vârstei de 6 luni. Fierul este un mineral esențial în dezvoltarea sănătoasă a copilului, în special a creierului.

Un alt mare beneficiu al întârzierii tăierii cordonului ombilical este faptul că prin acesta el încă primește oxigen, prin urmare, primele guri de aer vor fi mai ușor de suportat. La naștere plămânii sunt turtiți pentru că nu au aer în ei. Prima inspirație a bebelușului începe să umfle plămânii cu aer. Iar în acest timp bebelușul încă mai primește oxigen prin cordon, ușurându-i trecerea la noul sistem de respirație.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Clamparea întârziata a cordonului ombilical echivalează cu o doză suplimentară de celule stem primită la naștere. Ce facem însă dacă după naștere copilul primește un diagnostic trist? Recoltarea de celule stem la naștere din cordonul ombilical reprezintă motivul pentru care sarcina este un moment minunat pentru a planifica să colectați sângele de cordon al bebelușului, pentru a-i asigura copilului șansa la un viitor sănătos.