Odată ce ați aflat că veți fi părinți, suntem convinși că a început să vă preocupe viitorul copilului vostru. Și ați început să vă proiectați deja în minte jucăriile și cărțile necesare pentru educația lui, grădinița la care va merge, vacanțe și călătorii unde va explora viața. La fel de convinși sunt că ați auzit cel puțin în treacăt de recoltarea de celule stem la naștere, o măsură de prevenție care îi asigură copilului șansa la sănătate în viitor.

 Dacă ați ajuns în acest punct și aveți nevoie de mai multe informații despre ce reprezintă sângele din cordonul ombilical și de ce este important pentru viitorul copilului, atunci ați ajuns în locul potrivit. 

Ce reprezintă sângele din cordonul ombilical?

Sângele de cordon sau sângele cordonului ombilical este sângele care rămâne în cordonul ombilical și placentă după nașterea copilului. În apropierea termenului venirii pe lume a bebelușului, există un transfer de celule materno-fetale pentru a stimula sistemele imunitare atât ale mamei cât și ale bebelușului, pentru a-i pregăti pe ambii de procesul nașterii. Acest lucru face ca sângele de cordon ombilical în momentul nașterii să fie o sursă bogată de celule stem și alte celule ale sistemului imunitar. Sângele din cordonul ombilical sau placentă are un potențial terapeutic uriaș atât datorită celulelor stem noi, tinere, cât și faptul că provine dintr-un sistem imunitar puternic.

Până în anii 1990, cordonul ombilical și placenta erau considerate deșeuri medicale. În prezent însă, medicii recomandă depozitarea sângelui din cordonul ombilical al nou-născutului, deoarece celulele stem pe care le conține sunt utilizate în prezent pentru a trata peste 80 de boli grave.

 Din fericire, sângele poate fi prelevat foarte ușor după momentul nașterii, indiferent că este naștere naturală sau cezariană, fără a produce nicio problemă de sănătate vreunuia dintre cei doi, mamă sau făt. 

Sângele de cordon ombilical utilizat în tratarea a peste 80 de boli grave

Sângele de cordon ombilical are o abundență de celule stem și celule ale sistemului imunitar, iar utilizările medicale ale acestor celule s-au extins într-un ritm rapid în ultimii ani. Deoarece aceste celule ajută organismul să genereze țesuturi și sisteme, sângele de cordon ombilical este adesea denumit medicament regenerativ.

Sângele de cordon este aprobat în prezent de FDA (Food and Drug Administration) pentru tratamentul pentru aproape 80 de boli, iar tratamentele de sânge de cordon ombilical care reprezintă o sursă bogată de celule stem au fost efectuate de peste 35.000 de ori pe glob pentru a trata cancerul (inclusiv limfomul și leucemia), anemii, tulburări metabolice moștenite și unele afecțiuni reparatorii ortopedice. Cercetătorii explorează, de asemenea, modul în care sângele de cord are capacitatea de a traversa bariera sânge-creier și de a se diferenția în neuroni și alte celule ale creierului, care pot fi esențiale în tratarea bolilor care nu au putut fi tratate până în acest moment. Cele mai interesante dintre acestea sunt autismul, paralizia cerebrală și Alzheimer.

În prezent, șansele de a suferi orice transplant de celule stem până la vârsta de 70 de ani se situează la unul din 217. Dar, odată ce avansarea în medicina regenerativă și a cercetărilor cu celule stem și imune continuă, probabilitatea utilizării sângelui de cordon ombilical conservat pentru tratamentul bolilor va crește substanțial.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cum și când se face clamparea cordonului ombilical?

Potrivit ultimelor cercetări medicale în domeniu, clamparea cordonului ombilical ar trebui efectuată la câteva minute după nașterea bebelușului. Organizația Mondială a Sănătății arată că este mai benefică procedura de clampare tardivă a cordonului ombilical, după câteva minute, de preferat când acesta se oprește din pulsat. Astfel, se realizează complet transferul de sânge placentar bogat în celule stem dinspre placentă spre făt. Atunci când cordonul ombilical este tăiat în timp ce încă mai pulsează, în jur de 20-60% din totalul volumului de sânge al nou-născutului este prins în interiorul placentei.

Când nașterea se produce pe cale vaginală, fără administrarea de medicamente, cordonul ombilical pulsează în jur de 7 minute post-partum. În cazul unei cezariene, cordonul va pulsa aproximativ 20 de minute. Cel mai bine ar fi ca medicii să lase netăiat cordonul ombilical în medie 12 minute sau până în momentul în care culoarea acestuia devine alb-argintie.

sange din cordonul ombilical

Studiile de specialitate arată că întârzierea tăierii cordonului ombilical cu două minute a crescut rezerva de fier a copilului cu 27-47 mg de fier, echivalent al cerințelor de la 1-2 luni. Acest lucru poate contribui la prevenirea deficienței de fier în cursul dezvoltării înainte de împlinirea vârstei de 6 luni. Fierul este un mineral esențial în dezvoltarea sănătoasă a copilului, în special a creierului.

Un alt mare beneficiu al întârzierii tăierii cordonului ombilical este faptul că prin acesta el încă primește oxigen, prin urmare, primele guri de aer vor fi mai ușor de suportat. La naștere plămânii sunt turtiți pentru că nu au aer în ei. Prima inspirație a bebelușului începe să umfle plămânii cu aer. Iar în acest timp bebelușul încă mai primește oxigen prin cordon, ușurându-i trecerea la noul sistem de respirație.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Clamparea întârziata a cordonului ombilical echivalează cu o doză suplimentară de celule stem primită la naștere. Ce facem însă dacă după naștere copilul primește un diagnostic trist? Recoltarea de celule stem la naștere din cordonul ombilical reprezintă motivul pentru care sarcina este un moment minunat pentru a planifica să colectați sângele de cordon al bebelușului, pentru a-i asigura copilului șansa la un viitor sănătos.Voteaza Ce reprezintă sângele din cordonul ombilical și de ce este important pentru viitorul copilului: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile