Celule stem în lupta cu coronavirus. Primii pacienți cu Covid-19 vindecați

Epidemia provocată de noul coronavirus a devenit subiect de mare interes pentru întreaga lume. Covid-19 a apărut în China, în regiunea Wuhan, după care s-a extins către alte zone ale planetei cu o viteză fantastică, provocând tulburări respiratorii severe. Infecția cu coronavirus este deosebit de contagioasă și are o rată de deces foarte mare în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Însă, afectează deopotrivă bebeluși, copii mici, tineri și adulți și în mod dovedit reprezintă un pericol pentru viață pentru cei care suferă deja de afecțiuni cronice.

 

Care sunt simptomele noului coronavirus?

 

Printre simptomele cele mai frecvente se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Unele persoane apot suferi de dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei uşoare, cu debut treptat.

Există însă și persoane care se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom şi nu se simt rău. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care suferă de COVID-19 devine grav bolnavă şi prezintă dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, precum şi cele cu probleme medicale cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă. Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de această boală au murit. 

Cele mai frecvente patologii cronice preexistente (diagnosticate înainte de a contacta infecția) la pacienții decedați au fost:

  • Hipertensiune arterială 
  • Diabet zaharat 
  • Cardiopatie ischemică
  • Fibrilație atrială 
  • Insuficiență renală cronică 
  • Cancer activ în ultimii 5 ani 
  • Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Pacienți cu Covid-19 salvați datorită celulelor stem

 

În ultimii ani, proprietățile promițătoare ale celulelor stem mezenchimale (CSM) au generat un mare interes în rândul cercetătorilor ale căror lucrări au oferit perspective cel puțin interesante asupra terapiilor bazate pe celule pentru diferite boli. Conform unui studiu recent, un pacient bolnav critic infectat cu noul coronavirus s-a recuperat uluitor după ce a primit transplant cu celule stem din cordon ombilical.

După ce a contractat COVID-19, o femeie în vârstă de 65 de ani cu șanse mici de supraviețuire a primit apoi o doză de celule stem din cordonul ombilical al unui donator. La doar patru zile de la primirea injecției, pacienta putea să meargă din nou. În urma terapiei cu celule stem, femeia a raportat că nu a suferit efecte secundare, demonstrând astfel potențialul celulelor stem din cordonului ombilical în tratarea COVID-19. 

 

Specialiștii sunt de părere că deși este vorba doar de un singur caz, acesta ar putea fi foarte important și să inspire practici clinice similare în tratarea pacienților cu Covid-19 bolnavi critic. Cercetătorii sunt de părere că terapia cu celule stem va fi o tendință inevitabilă pentru tratarea pneumoniilor induse de virusuri, cum ar fi noul coronavirus. 

medicina regenerativa

Astfel, au apărut recent diverse alte studii clinice, care investighează celulele stem ale cordonului ombilical în tratarea COVID-19. Printre acestea se numără un proiect de colaborare, condus de cercetători de la Universitatea Shanghai și Peking Union Medical College (PUMC), Academia Chineză de Științe Medicale.

 

7 pacienți cu COVID-19 au fost implicați în acest studiu și li s-au administrat celule stem mezenchimale prin injecție. Simptomele tuturor pacienților au fost semnificativ ameliorate în doar două zile de la tratament și nu s-au semnalat efecte adverse. Trei dintre acești pacienți au fost eliberați la 10 zile după tratamentul cu celule stem.  De la lansarea sa, studiul a continuat să trateze peste 30 de pacienți infectați cu COVID-19. Toți acești pacienți au arătat îmbunătățiri semnificative ale stării lor în urma terapiei cu celule stem. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

De asemenea, alți patru pacienți cu COVID-19 au primit tratamente cu celule stem, după ce s-au aflat într-o stare critică, și au fost eliberați din spital după ce s-au recuperat complet. O altă echipă de cercetare a Spitalului General Chinez PLA lucrează cu spitale și instituții din Wuhan pentru a efectua cercetări clinice cu privire la siguranța și eficacitatea terapiei cu celule stem mezenchimale în tratarea pacienților cu COVID-19. Aceste studii clinice continuă să ofere speranță în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și al personalului medical.

 

De ce sunt utile celulele stem recoltate din cordonul ombilical în tratarea Covid-19?

 

Potrivit cercetătorilor, atunci când pacienții sunt într-o stare critică, cauza deteriorării care poate duce la deces, este ceea ce ei numesc „furtună de citokine”, proces inflamatoriu care afectează sistemul imunitar. În timpul acestei „furtuni de citokine”, corpul uman devine supraactivat de infecție, fapt ce poate duce la deteriorarea severă a plămânilor și la apariția tulburărilor respiratorii grave.

 

În cazurile cele mai severe, sistemul respirator poate eșua, ducând la moartea pacientului. Cu toate acestea, terapia cu celule stem poate să ajute la repararea acestei daune datorită capacității lor unice de auto-reînnoire și reparare a țesutului deteriorat.

proprietati celule stem

 

Celulele stem mezenchimale (MSC), care se găsesc în sângele cordonului ombilical, sunt cunoscute pentru funcțiile lor antiinflamatoare și de reglare a sistemului imunitar, care pot îmbunătăți semnificativ mediul imunitar din plămâni și pot reduce riscul de insuficiență respiratorie. 

Cum pot evita riscul infectării?

 

Pentru a evita îmbolnăvirea cu Covid-19 cea mai bună măsură este prevenirea. Așadar, nu uitați să stați în casă și să evitață contactul cu persoanele care prezintă simptome de afecțiuni respiratorii. În plus, țineți cont de regulile generale de menținere a igienei:

  • Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
  • Acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;
  • Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă;
  • Adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu;

Covid-19 nu se transmite de la mamă la făt

 

Virusul care provoacă infecția Covid -19 nu se transmite de la gravidă la făt în timpul sarcinii, spun specialiștii. Rezultatele unui studiu efectuat pe mai multe gravide internate la Spitalul Zhongnan din Universitatea Wuhan, China, cu simptome COVID-19, au arătat faptul că toate probele au ieșit testate negativ pentru virus și că nu au fost prezente infecții fetale intrauterine ca urmare a COVID-19 în etapele ulterioare ale sarcinii.

Femeile însărcinate în al treilea trimestru au născut prin cezariană după ce au fost testate pozitiv pentru pneumonie cu sindrom respirator acut coronavirus 2 (SARS-Cov-2). Probele de lichid amniotic au fost colectate de la bebeluși în momentul nașterii. După naștere, sângele de cordon și probleme din mucoasa gâtului au fost colectate imediat împreună cu probe de lapte de sân după prima alăptare.

controale in sarcina

 

 Ca atare, în prezent nu există dovezi care să sugereze că dezvoltarea pneumoniei COVID-19 în al treilea trimestru de sarcină duce la transmiterea intrauterină, adică de la mamă la făt. De asemenea, datele relevate de studiu menționează că niciuna dintre femei nu a suferit de pneumonie severă și nu au fost raportate victime nici din rândul mamelor, nici al bebelușilor.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Știai că 1 din 2 oameni care au nevoie de un transplant nu găsesc niciodată un donator compatibil? Niciun părinte nu își dorește să ajungă în punctul în care să caute un astfel de ajutor pentru copilul lui. Recoltarea de celule stem la nașterea copilului tău îi oferă șansa ca acea mostră prelevată din cordonul ombilical să fie 100% compatibilă și să-i salveze viața. În plus, procesul de recoltare nu implică niciun fel de risc nici pentru copil, nici pentru mamă. Tot procesul este realizat de personal calificat ce face parte din echipa medicală care asistă nașterea, iar procedura este simplă și inofensivă.

Voteaza Celule stem în lupta cu coronavirus. Primii pacienți cu Covid-19 vindecați: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile