Cum și Când se poate face un transplant de celule stem – Caz real din România

“Fiul meu, în vârstă de 8 ani, a fost diagnosticat cu autism sever la 2 ani si 8 luni. Unde e Pavel acum? Fix în acest moment se uită la desene, azi a avut 4 ore de terapie, apoi a venit acasă si și-a făcut temele. Da, e în clasa 1, la o școală de stat, fără însoțitor. Aici a reușit să ajungă un copil care acum 5 ani nu scotea niciun sunet și nu reacționa la nimic. Cum? Datorită sutelor de ore de terapie personalizată alaturi de un terapeut exceptional și datorită lui însuși, muncind, zi de zi. Pare o poveste? Nu , nu e poveste. E viața lui, a mea lângă el și alături de el. Anul trecut, pe vremea asta, Pavel a fost primul pacient din România care a beneficiat de autotransplant de celule stem în Austria.”

Așa povestește mama lui pe pagina de Facebook unde vorbește despre progresele pe care le face copilul, zi după zi.
Pavel este primul copil din România care a beneficiat de transplant, dar nu este singurul. Ca și el sunt mulți alți copii diagnosticați cu autism care au urmat un autotransplant cu celule stem în întreaga lume și care au primit o șansă la o viață normală.

 

Autismul tratat cu celule stem

 

În prezent, nu există părinte care să nu fi auzit de autism, una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este o tulburare de comportament cu spectru larg care prezintă o varietate de manifestări, considerate a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare a sistemului nervos central. Cauzele însă nu se cunosc cu exactitate.

Manifestările bolii sunt de ordin psihologic, cognitiv și emoțional, practic copilul cu autism nu răspunde la numele său sau la orice solicitare venită din partea unei persoane din jurul său, nu manifestă emoție sau semne de afectivitate față de persoanele din jur, protestează în momentul în care i se solicită să facă un lucru, iar acțiunile lui par marcate de stereotipii.

 

Statisticile internaționale arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani indică o creștere continuă a numărului acestora, în întreaga lume.

 

Cum decurg pregătirile pentru transplantul cu celule stem

 

Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiază copiii din întreaga lume. Acest tip nou de terapie are scopul de a îmbunătăți fluxul de sânge și de oxigen la nivelul creierului, înlocuind neuronii deteriorați și stimulând practic formarea de noi căi neuronale. În timp, celulele stem capătă proprietățile celulelor afectate și se multiplică în această formă, ceea ce duce la restaurarea materiei albe și cenușii. De asemenea, specialiștii au observat că anumite celule implicate în procesul de imunitate din sângele prelevat din cordonul ombilical trec bariera hemato-encefalică și acționează asupra conexiunilor cerebrale asociate autismului, diminunând astfel procesele inflamatorii de la nivel cerebral.
Probele cu celulele stem recoltate la nașterea copilului sunt criogenate până în momentul în care părintele se decide să le folosească pentru transplant. După solicitarea trimisă băncii unde sunt stocate probele, se începe procesul de eliberare a probei în condiții de maximă siguranță, urmând procesele de testare și validare.

Pregătirea şi eliberarea probei pentru transplant de celule stem reprezintă un proces minuțios, care include verificarea identităţii copilului de la care a fost recoltată proba, realizarea de teste de confirmare genetică (teste HLA), reverificarea din punct de vedere infecţios a probei precum şi retestarea viabilităţii şi a numărului de celule stem din probă.

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baby Stem Contact Recoltare Celule Stem

 

Ulterior, se pregătește documentația necesară echipei medicale care se ocupă de procedura de transplantare. Odată ce testele arată faptul că proba îndeplinește criteriile de calitate pentru a fi utilizată în tranplant se trece la procedura de livrare către spitalul unde se efectuează transplantul propriu-zis. Transportul probei din banca de celule stem și până la clinică se face prin intermediul unui serviciu specializat în transportul de probe biologice. Astfel, se utilizează un recipient cu azot lichid, pentru a menține proba la temperatura optimă de -196 grade Celsius pe toată durata transportului. Pentru a se menține viabilitatea probei, temperatura din recipient este monitorizată electronic permanent pe toată durata transportului.

Odată pus la dispoziția medicilor protocolul de decriogenare și transfer al probei cu celule stem, precum și metodele de folosire a probei, procedura de transplant poate începe. Înainte de transplantul propriu-zis (transfuzie sangvină sau puncție lombară) se efectuează pentru ultima oară verificarea calității, astfel dacă proba și-a păstrat caracteristicile de celularitate de la momentul recoltării, procedura poate începe.

 

Ce au observat părinții în urma tratamentului cu celule stem la copii cu autism

 

În urma tratamentului cu celule stem, părinții copiilor diagnosticați cu autism au remarcat schimbări la nivel comportamental (scăderea crizelor de furie și a episoadelor manifestate prin tulburări de opoziție), îmbunătățirea capacității de comunicare (copiii și-au îmbogățit vocabularul sau chiar au început să vorbească în propoziții), dezvoltarea motricității fine și a capacității de scris, sporirea atenției și a capacității de concentrare.
Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut în întreaga lume pentru rezultatele pe care le-a obţinut în tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Există de asemenea în Europa clinici medicale de specialitate care oferă terapie cu celule stem copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autism (Germania, Austria, Ucraina).

 

În România a avut loc la finalul lunii ianuarie a acestui an, primul transplant de celule stem pentru o fetiță diagnosticată cu tulburări din spectrul autism.

Celulele stem aduc speranță copiilor cu autism, șansa pe care medicina viitorului le-o oferă rămâne așadar în mâinile părinților, mai precis în decizia de a recolta sângele placentar la naștere.

 

Informează-te în legătură cu cea mai bună opțiune pentru recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem din lume, prin tehnologia TotiCyte.

 

 

 

Voteaza Cum și Când se poate face un transplant de celule stem – Caz real din România: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile