“Fiul meu, în vârstă de 8 ani, a fost diagnosticat cu autism sever la 2 ani si 8 luni. Unde e Pavel acum? Fix în acest moment se uită la desene, azi a avut 4 ore de terapie, apoi a venit acasă si și-a făcut temele. Da, e în clasa 1, la o școală de stat, fără însoțitor. Aici a reușit să ajungă un copil care acum 5 ani nu scotea niciun sunet și nu reacționa la nimic. Cum? Datorită sutelor de ore de terapie personalizată alaturi de un terapeut exceptional și datorită lui însuși, muncind, zi de zi. Pare o poveste? Nu , nu e poveste. E viața lui, a mea lângă el și alături de el. Anul trecut, pe vremea asta, Pavel a fost primul pacient din România care a beneficiat de autotransplant de celule stem în Austria.”

Așa povestește mama lui pe pagina de Facebook unde vorbește despre progresele pe care le face copilul, zi după zi.
Pavel este primul copil din România care a beneficiat de transplant, dar nu este singurul. Ca și el sunt mulți alți copii diagnosticați cu autism care au urmat un autotransplant cu celule stem în întreaga lume și care au primit o șansă la o viață normală.

 

Autismul tratat cu celule stem

 

În prezent, nu există părinte care să nu fi auzit de autism, una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este o tulburare de comportament cu spectru larg care prezintă o varietate de manifestări, considerate a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare a sistemului nervos central. Cauzele însă nu se cunosc cu exactitate.

Manifestările bolii sunt de ordin psihologic, cognitiv și emoțional, practic copilul cu autism nu răspunde la numele său sau la orice solicitare venită din partea unei persoane din jurul său, nu manifestă emoție sau semne de afectivitate față de persoanele din jur, protestează în momentul în care i se solicită să facă un lucru, iar acțiunile lui par marcate de stereotipii.

 

Statisticile internaționale arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani indică o creștere continuă a numărului acestora, în întreaga lume.

 

Cum decurg pregătirile pentru transplantul cu celule stem

 

Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiază copiii din întreaga lume. Acest tip nou de terapie are scopul de a îmbunătăți fluxul de sânge și de oxigen la nivelul creierului, înlocuind neuronii deteriorați și stimulând practic formarea de noi căi neuronale. În timp, celulele stem capătă proprietățile celulelor afectate și se multiplică în această formă, ceea ce duce la restaurarea materiei albe și cenușii. De asemenea, specialiștii au observat că anumite celule implicate în procesul de imunitate din sângele prelevat din cordonul ombilical trec bariera hemato-encefalică și acționează asupra conexiunilor cerebrale asociate autismului, diminunând astfel procesele inflamatorii de la nivel cerebral.
Probele cu celulele stem recoltate la nașterea copilului sunt criogenate până în momentul în care părintele se decide să le folosească pentru transplant. După solicitarea trimisă băncii unde sunt stocate probele, se începe procesul de eliberare a probei în condiții de maximă siguranță, urmând procesele de testare și validare.

Pregătirea şi eliberarea probei pentru transplant de celule stem reprezintă un proces minuțios, care include verificarea identităţii copilului de la care a fost recoltată proba, realizarea de teste de confirmare genetică (teste HLA), reverificarea din punct de vedere infecţios a probei precum şi retestarea viabilităţii şi a numărului de celule stem din probă.

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baby Stem Contact Recoltare Celule Stem

 

Ulterior, se pregătește documentația necesară echipei medicale care se ocupă de procedura de transplantare. Odată ce testele arată faptul că proba îndeplinește criteriile de calitate pentru a fi utilizată în tranplant se trece la procedura de livrare către spitalul unde se efectuează transplantul propriu-zis. Transportul probei din banca de celule stem și până la clinică se face prin intermediul unui serviciu specializat în transportul de probe biologice. Astfel, se utilizează un recipient cu azot lichid, pentru a menține proba la temperatura optimă de -196 grade Celsius pe toată durata transportului. Pentru a se menține viabilitatea probei, temperatura din recipient este monitorizată electronic permanent pe toată durata transportului.

Odată pus la dispoziția medicilor protocolul de decriogenare și transfer al probei cu celule stem, precum și metodele de folosire a probei, procedura de transplant poate începe. Înainte de transplantul propriu-zis (transfuzie sangvină sau puncție lombară) se efectuează pentru ultima oară verificarea calității, astfel dacă proba și-a păstrat caracteristicile de celularitate de la momentul recoltării, procedura poate începe.

 

Ce au observat părinții în urma tratamentului cu celule stem la copii cu autism

 

În urma tratamentului cu celule stem, părinții copiilor diagnosticați cu autism au remarcat schimbări la nivel comportamental (scăderea crizelor de furie și a episoadelor manifestate prin tulburări de opoziție), îmbunătățirea capacității de comunicare (copiii și-au îmbogățit vocabularul sau chiar au început să vorbească în propoziții), dezvoltarea motricității fine și a capacității de scris, sporirea atenției și a capacității de concentrare.
Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut în întreaga lume pentru rezultatele pe care le-a obţinut în tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Există de asemenea în Europa clinici medicale de specialitate care oferă terapie cu celule stem copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autism (Germania, Austria, Ucraina).

 

În România a avut loc la finalul lunii ianuarie a acestui an, primul transplant de celule stem pentru o fetiță diagnosticată cu tulburări din spectrul autism.

Celulele stem aduc speranță copiilor cu autism, șansa pe care medicina viitorului le-o oferă rămâne așadar în mâinile părinților, mai precis în decizia de a recolta sângele placentar la naștere.

 

Informează-te în legătură cu cea mai bună opțiune pentru recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem din lume, prin tehnologia TotiCyte.

 

 

 Voteaza Cum și Când se poate face un transplant de celule stem – Caz real din România: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile