E bine să slăbeşti în sarcină?

Orice mămică îşi doreşte să aducă pe lume un copilaş sănătos şi să îşi păstreze pe cât posibil silueta de dinainte.  Iar fiindcă în timpul sarcinii mămica pune nişte kg în plus apare un sentiment contradictoriu. Pe de o parte ştim că este bine şi sănătos pentru copilaş, pentru că el are nevoie de grăsime pentru a se hrăni şi a avea energie, pe de altă parte ne sperie faptul că după sarcină vom fi complet schimbate şi ne va fi greu să scăpăm de kg în plus. Aşadar, este sau nu bine ca femeia gravidă să slăbească în sarcină?

  • acumularea kilogramelor în plus, chiar şi a grăsimii în sarcină este normală. Aceasta este importantă şi pentru schimbarea fondului hormonal.
  • grijile pentru kilogramele în plus este mai indicat să le lăsaţi după naşterea copilului, iar în sarcină cel mai bine este să nu mâncaţi în plus, peste măsură şi să faceţi mişcare.
  • respectarea unor diete stricte se va face în detrimentul copilaşului.

În timpul primului trimestru de sarcină este des întâlnită situația în care femeia gravidă în loc să se îngrașe, slăbește. De fapt, este atât de comun încât adesea pierderea greutății este considerată unul din simtomele sarcinii.

De obicei acest lucru se întâmplă în cazul femeilor care nu se simt bine. Grețurile, stările de vomă repetate și oboseala generală pot duce la o scădere în greutate. Pentru că, simțindu-te atât de rău, pofta de mâncare nu are cum să fie mare. Și, în plus, este posibil și să elimini tot ceea ce ai reușit să mănânci.

În general, slăbirea din primul trimestru nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare. Toate kilogramele date jos vor fi puse la loc în următoarele două trimestre ale sarcinii, când bebelușul va începe să se dezvolte și starea ta generală se va îmbunătăți. Și oricum, în primul trimestru de sarcină nu se ia mult în greutate. Recomandarea este să te încadrezi undeva între 1 și 3 kg acumulate.

De ce acumularea kilogramelor în sarcină se consideră normală?

În timpul sarcinii femeia poate acumula între 12 şi 18 kg. Dacă greutatea dumneavoastră a fost mai mică decât cea normală (conform IMC), atunci organismul se va strădui să acumuleze chiar mai mult. În condiţiile în care există o acumulare normalăd e greutate nu este cazul să vă străduiţi să scăpaţi de ea.

Greutatea mamei creşte şi datorită masei corporale a bebeluşului. Acumularea de ţesut aadipos este normală pentru că aceasta contribuie la modificarea fondului hormonal şi pentru alăptarea bebeluşului.

În perioada de alăptare a copilaşului este iarăşi nerecomandată dieta.

Răspunsul corect pentru întrebarea: „pot să slăbesc în sarcină?” este „nu”!

Ce se întâmplă dacă se respectă o dietă în sarcină?

Dieta de slăbit în sarcină nu este recomandată, motivul este acela că atunci când ții dietă primești mai puțini nutrienți ceea ce poate fi dăunător atât pentru gravidă, cât și pentru făt. În sarcină, evită să ții diete de slăbit, dar optează pentru o alimentație sănătoasă.

Sarcina este o perioadă plină de suspans și emoții unice în viață. Te poți bucura la maxim de ea dacă te îngrijești foarte bine în cele 9 luni și dacă te asiguri că eviți toate activitățile, alimentele, medicamentele și alte lucruri strict interzise pe perioada sarcinii. Evită lucrurile care pot dăuna sarcinii! Renunță la fumat pe perioada sarcinii! Cel mai indicat este să o faci înainte de a concepe bebelușul, însă acest lucru depinde de indicațiile medicului și de voința ta. Fumul de țigară afectează dezvoltarea și creșterea fătului. La fel și medicamentele. Există medicamente permise și interzise în sarcină.

Organismul nu mai primeşte suficienţi nutrienţi, iar copilaşul nu se hrăneşte îndestul, în plus ţesutul adipos participă la dezvoltarea copilaşului corectă. Renunţarea la anumite alimente înseamnă să-i refuzaţi copilaşului substanţe atţt de necesare creşterii şi dezvoltării lui corecte.

Încercaţi să vă hrăniţi sănătos şi corect. Renunţaţi la alimentele prăjite, sau condimentate pentru că în primul rând vă fac dumneavoastră rău în această perioadă. Cereţi sfatul medicului şi el vă va ajuta să vă faceţi un program alimentar cât mai corect şi mai variat.

BabyStem pune la dispoziţia tinerilor părinţi servicii complete de recoltare si stocare celule stem la standarde înalte, prin parteneriatul cu banca numărul unu de celule stem din Germania, Seracell. Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul www.babystem.ro