Ecografia de morfologie fetală

De ce este nevoie de o ecografie de morfologie fetală?

Ecografia este o metodă foarte utilă, care nu ne expune la iradiere, pentru studierea corpului uman. În cazul de faţă, ecografia de morfologie fetală ne ajută să descoperim informaţii foarte utile despre bebeluş şi face parte dintr-un set complex de analize pentru mămică şi făt. O ecografie de morfologie fetală este o procedură complet nedureroasă, examenul realizându-se prin plasarea unei sonde pe abdomenul gravidei.

O monitorizare completă a sarcinii presupune realizarea a minim trei ecografii morfologie fetală, astfel in trimestrul I, trimestrul al II-lea  si trimestrul al III de sarcina, fiecare avand importanta si rolul ei esential in dezvoltarea optima a fatului. Prin urmare va exista o ecografie morfologie fetală între săptămânile 11-13, o ecografie morfologie fetală între săptămânile 18-22 şi o ecografie morfologie fetală între săptămânile 20-24.

Cu ajutorul acestui tip de test puteţi depista anomalii şi malformaţii fetale, afecţiuni genetice şi sexul copilului. Detecţia anomaliilor fetale este insa limitată de dimensiunile mici ale fatului si de dezvoltarea incompletă a unor structuri fetale.

Morfologia fetală în sarcină vă asigură de fapt că depistaţi bolile şi anomaliile genetice la timp, pentru că un părinte informat este mult mai capabil să ia decizii corecte in momentul potrivit.

Ecografia de morfologie fetală este una dintre metodele prin care medicii pot studia structura fătului intrauterin. Aceasta poate fi realizată 2D, 3D sau 4D, alegerea tipului de ecografie va fii stabilit de medicul care se ocupă de sarcină, fiecare dintre acestea având rolul lor. Este recomandat să se realizeze o ecografie de morfologie fetela în fiecare trimestru al sarcinii pentru că fătul își schimbă poziția, aspectul, dimensiunile în timpul sarcinii.

mamica gravida

Alături de alte analize amănunțite, ce pot fi făcute pe parcursul sarcinii, ecografia mofologie fetală poate ajuta la depistarea unor anomalii ce pun în pericol viața fătului.

Ce preț are o ecografie de morfologie fetală?

Preţurile încep de  la 120 de lei şi variază în dependenţă de unitatea medicală şi varietatea examenului ginecologic. La fiecare ecografie de morfologie fetală se apreciază vitalitatea fătului, se analizează atent organele fetale, ţinându-se cont de etapele de dezvoltare.

Cu toate acestea, viitoarele mămici trebuie să ţină cont că există şi limitări ale ecografiei. Rata de detecţie a anomaliilor fetale este de aproximativ 56%, expresia ecografică a diferitelor anomalii este diferită şi variabilă pe parcursul sarcinii şi mai trebuie să ştiţi că o serie de anomalii fetale nu pot fi depistate prin examen ecografic antenatal.
morfologie fetala

Cu toate acestea merită să efectuaţi o morfologie fetală preţ de câteva minute, o dată pe trimestru pentru că vă oferă infomaţii utile, necesare în sarcină şi liniştea că sunteţi o mămică informată şi că aveţi informaţii cât de poate de complete pentru fiecare etapă de dezvoltare a bebeluşului.

Daca testul iese pozitiv inseamna ca viitorul bebe va avea sindromul Down?

Ecografia de morfologie fetala din semestrul al doilea se realizeaza pe baza unor ultrasunete si arata cum s-au dezvoltat organelor viitorului nou-nascut. Acesta investigatie ajuta si la descoperirea riscurilor ca nou -nascutul sa dezvolte sindromul Down , sindromul Eduards sau a alte anomalii fetale. Testarea se face in saptamanile 15 si 19 de sarcina si este obligatorie pentru gravidele care au peste 35 de ani. Procedura este non invaziva si nu utilizeaza razele x, fiind asadar sigura atat pentru mama cat si pentru viitorul nou-nascut. Procedura de depistarea a posibilelor anomalii fetale cuprinde doua etape : recoltarea de sange si ecografia morfologica fetala. In cazul in care rezultate indica un posibil risc de sindrom Down, medicul va recomanda un al doilea test care se face pana in saptamana a 21-a de sarcina.
A treia ecografie de morfologie fetala se realizeaza la 32 de saptamani si dublează practic sensibilitatea detectarii malformatiilor fetale. Pot fi depistate anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior, precum si o serie de anomalii ale sistemului nervos central si muscular.

Trebuie stiut ca un rezultat pozitiv al unui asemenea test nu inseamna ca viitorul copil va avea boala propiu-zisa , ci ca prezinta un risc crescut sa o dezvolte. Pentru o depistare exacta se recurge la examenul genetic. Amniocenteaza ( prelevarea de lichid amniotic din sacul fetal) este cea mai sigura procedura care indica daca cel mic sufera de o anomalie fetala si are o acuratete de 99%. Este bine de stiut ca riscurile unui avort spontan sunt destul de mari in cazul in care se recurge la amniocenteza, iar medicii recomanda ca procedura sa fie facuta doar daca este neaparat necesar.

De ce e bine sa facem ecografiile de morfologie fetala?

Daca astepti un copil este bine sa iei in serios aceste ecografii, pentru ca problemele descoperite care nu pot corectate prenatal, poti fi monitorizate pana in momentul nasterii, iar nou nascutul poate primi astfel, ajutorul de care are nevoie mai repede.

O clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România, a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.ro.

Nota pentru Ecografia de morfologie fetală: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (14 note, media: 3,57 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile