Fumatul dăunează fătului. Află cum!

Fumatul în timpul sarcinii poate afecta sănătatea bebelușului, nenăscut încă. O echipă formată din cercetători din Marea Britanie, condusă de profesorul Najda Reissland de la Universitatea Durham, a constatat în urma a 80 de ecografii 4D pe 20 de prunci, că aceștia își mișcă gura și își ating fața. Astfel, cercetările au arătat faptul că pruncii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii, nu sunt maturi din punct de vedere al comportamentului.

Fumatul în timpul sarcinii este dăunător, deoarece nicotina, substanța care provoacă dependență, din țigări, provoacă dependență fătului. Responsabilitatea cuplurilor care devin părinți este extrem de mare, astfel că, trebuie să se asigure ca viața celui mic va fi lipsită de probleme. Recoltarea celulelor stem la naștere asigură bebelușului o viață liniștită, fără incidente medicale grave. Părinții pot găsi sprijin în Baby Stem, partener Seracell în România, care oferă servicii de prelucrare și depozitare a celulelor stem.

 De ce este periculos fumatul în timpul sarcinii?

Țigara conține mai mult de 4000 de substanțe chimice, cum ar fi cianură, plumb și cel puțin 60 de componente care pot cauza cancer. Astfel, aceste substanțe toxice ajung în sânge și, implicit, afectează fătul. Dintre toate aceste elemente, monoxidul de nicotină și monoxidul de carbon sunt cele mai nocive, acestea pot conduce la apariția unor complicații în timpul sarcinii. Problemele pot fi foarte grave, iar nașterea unui făt mort poate fi, de asemenea, unul dintre riscurile fumatului în timpul sarcinii. În plus, pot apărea probleme precum o greutate prea mică a fătului la naștere sau probleme ale respirației.

 Cum afectează fumatul în timpul sarcinii fătul?

Un deficit de oxigen poate avea efecte devastatoare asupra creșterii și dezvoltării celui mic, iar șansele ca un copil născut prea devreme sau care să aibă o greutate sub limită sunt destul de mari. Fiecare țigară în parte dăunează fătului, iar cu cât acest obicei este mai des întâlnit, în timpul sarcinii, cu atât dăunează mai mult. Corpul unui fumător este extrem de sensibil la primele doze de nicotină în fiecare zi, iar acest lucru va conduce la strângerea, în mod semnificativ, a vaselor de sânge.

Iată care sunt cele mai importante aspecte ale dezvoltării fătului

 1. Greutatea și dimensiunea

Fumatul a doua pachete pe zi, spre exemplu, ar putea face ca dezvoltarea celui mic, să fie încetinită semnificativ, însă acest fapt poate aduce neplăceri medicale, care ș-ar putea urmări pe cel mic, întreaga viață.

 2. Corpul și plămânii

Bebelușii dezvoltați mai greu din cauza fumatului în timpul sarcinii vor avea plămâni care nu vor putea „face față pe cont propriu”. Majoritatea dintre aceștia sunt ținuți în incubator până pot respira singuri, fără probleme. Chiar și după recuperare, acești copii pot avea probleme de respirație din cauza dezvoltării pulmonare întârziate, însă pot prezenta și alte efecte adverse, din cauza nicotinei. Astfel, copiii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii, sunt extrem de vulnerabili și pot prezenta sindromul de moarte subită a sugarului, astfel că riscurile sunt foarte mari.

 3. Inima

Riscul de a face stop cardiac la naștere este crescut pentru copiii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii. Defectele ascunse ale nicotinei obstrucționează fluxul de sânge din partea dreaptă a inimii în plămâni, dar și deschiderea dintre camerele superioare ale inimii, care poartă numele de „defecte septale atriale”.

 4. Funcțiile cerebrale

Fumatul în timpul sarcinii poate avea efecte de lungă durată, pe tot parcursul vieții, asupra celui mic. Astfel, copilul poate avea tulburări de învățare, tulburări de comportament, dar și un IQ scăzut.

Care este calea corectă, spre o sarcină fără probleme?

Renunțatul la obiceiul nociv este cea mai bună alegere, în cazul femeilor gravide. Cu cât mai repede se produce acest lucru, șansele ca cel mic să se nască sănătos sunt cu atât mai mari. Mai mult decât atât, fumatul scade șansele femeilor de a rămâne gravide, conform studiilor realizate.

În timpul sarcinii, după cea de-a 14 săptămâna, până în cea de-a 16 săptămână, fătul ar trebui să crească în greutate considerabil. Însă, dacă gravidele aleg să fumeze în această perioadă, copilul va avea de suferit, deoarece nu se va dezvolta corespunzător.

Dependența de nicotină determină o mare parte din gravide să fumeze, neputând să renunțe la gestul nociv. Tocmai din acest motiv, este necesar ca femeile în această situație să ceară sfatul medicului, să caute sprijin la membri familiei și să facă tot posibilul să scape de această dependență.

Seracell este banca numărul 1 în Germania din punct de vedere al prelucrării și depozitării celulelor stem și este reprezintă în România prin intermediul partenerului direct, Baby Stem. Baby Stem oferă servicii la calitate germane și transparență totală, susținând astfel proaspeții părinți. Pentru mai multe detalii, vizitează Babystem.ro.

 

Nota pentru Fumatul dăunează fătului. Află cum!: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile