Incompatibilitate de Rh în sarcină: riscuri pentru bebeluș

Atunci când vrei să rămâi însărcinată, este vital să știi cât mai multe lucruri despre sănătatea ta pentru a putea aduce pe lume un copil sănătos. Dacă grupa de sânge nu prezintă o importanță așa mare, factorul Rh contează în sarcină pentru a nu pune viața bebelușului în pericol. Când o gravidă și fătul au factori Rh diferiți, această afecțiune se numește incompatibilitate de Rh.  

Această incompatibilitate are loc atunci când mama are Rh-ul negativ, iar copilul ei nenăscut are un Rh pozitiv. Factorul Rhesus (Rh) este o proteină specifică ce se găsește pe suprafața eritrocitelor (globulele roșii din sânge). Dacă aceasta proteină există determină Rh pozitiv, însă dacă lipsește înseamnă că persoana are Rh negativ. 85% din populaţie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.

Grupele de sânge și transfuzia

Grupele sanguine determină ce tip de sânge ai. Acest lucru depinde de prezența anumitor antigene care există pe suprafata globulelor roșii din sânge. Grupul sanguin se bazează pe sistemul ABO, adică se referă la cele 4 grupe de sânge 0, A, B și AB. Antigenele sunt proteine care declanșează sistemul imunitar și îl fac să producă anticorpi. 

Aflarea grupei tale de sânge îl ajută pe medic să determine ce tip de donator de sânge este compatibil cu al tău, în cazul în care suferi un accident sau o intervenție medicală în urma cărora ai nevoie de o transfuzie. Transfuzia de sânge poate să-i salveze viața persoanei accidentate, dar este obligatoriu ca aceste grupe să se potrivească. Unele grupe de sânge conțin anticorpi care declanșează reacții ale sistemului imunitar împotriva altor tipuri de sânge.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Conform specialiștilor, dacă ai:

  • grupa sanguină A poți primi sânge doar de la grupele sangvine A sau 0;
  • grupa sanguină B ar trebui să primești sânge doar de la grupele sangvine B sau 0;
  • grupa sanguina AB poti să primești sânge de la toate grupele sangvine (A, B, AB si 0);
  • grupa sanguina 0 ar trebui să primești sânge doar de la grupa de sânge 0.

Dacă ai grupa de sânge AB, ești cunoscut sub denumirea de „primitor universal” și poți primi sânge de la orice grupă de sânge. Dacă ai grupa sanguină 0, ești cunoscut ca „donator universal” astfel,oricine, indiferent de grupa lui, poate primi sânge de la tine.

Așa cum menționam anterior, sângele va fi clasificat și ca având Rh pozitiv (+) sau un Rh negativ (-), în funcție de prezența sau de absența unei anumite proteine pe eritrocite.

Incompatibilitatea de Rh în sarcină: de ce este necesară identificarea factorul Rh

Factorul Rh nu îți afectează în mod direct sănătatea, dar devine important în timpul sarcinii. Dacă o gravidă are Rh negativ, iar fătul are Rh pozitiv, atunci corpul ei va aborda proteina cu Rh pozitiv ca pe un corp sau substanță străină. Indiferent de grupa ta de sânge, dar cu Rh negativ, iar fătul tău are Rh pozitiv, înseamnă că ai mari șanse ca organismul tău să trimită acești anticorpi dincolo de placentă, pentru a ataca eritrocitele din sângele fătului. 

Astfel, dacă globulele sangvine de la bebelușul tău pătrund în fluxul tău sangvin, lucru care se poate întâmpla în sarcină, în timpul travaliului și al nașterii, sistemul tău imunitar va produce anticorpi împotriva eritrocitelor din sângele bebelușului tău. Anticorpii sunt elemente ale sistemului imunitar ale organismului, iar rolul lor este să distrugă substanțele străine. În mod normal, acești anticorpi nu reprezintă un risc la prima sarcină, însă în cazul celei de-a doua sarcini, dacă fatul moștenește Rh-ul pozitiv de la tată, anticorpii anti-Rh produsi anterior vor traversa placenta și vor distruge globulele roșii ale copilului, ceea ce poate duce la apariția anemiei fetale. Dacă anemia este severă, fătul ar putea muri dacă nu se face transfuzie de sânge intrauterină.

Amniocenteza: ce reprezintă și ce riscuri are pentru gravidă și bebeluș

Formele grave de incompatibilitate Rh pot duce la avorturi tardive, deces fetal în ultimele luni de sarcină. După naștere, simptomele variază de la icter moderat și anemie până la hidrops fetal (edeme generalizate inclusiv serozite, manifestări hemoragice cutanate etc) cu evoluție rapidă către deces, dar în cazuri mult mai rare. Icterul nu este prezent însă la naștere, acesta debutează precoce în primele ore de viață ale copilului și se intensifică rapid. Uneori, simptomele pot însemna doar de anemie severă, fără icter. Creșterea nivelului bilirubinei la valori de peste 20 mg/dl pentru nou-născutul la termen se asociază cu neurotoxicitate (icter nuclear).

Diferența dintre incompatibilitate Rh față de incompatibilitate de grup în sarcină

Incompatibilitatea de grup reprezintă cauza cea mai frecventă de apariție a anemiei hemolitice la nou-născut. Conform statisticilor, aproximativ 20-25% din totalul feților prezintă incompatibilitate de grup. Partea bună este că numai o mică parte prezintă anemia hemolitică a nou-nascutului, iar atunci când aceasta există forma este ușoară exprimându-se printr-o anemie ușoară și apariția unui icter neonatal, afecțiuni ce se remit de cele mai multe ori prin simplă fototerapie (expunerea la radiațiile ultraviolete).

Există câteva diferențe importante între incompatibilitatea de grup și cea de Rh:

  • anemia hemolitică cauzată de incompatibilitatea de grup poate apărea și la prima sarcină  și nu necesită o imunizare prealabilă ca în cazul incompatibilității de Rh;
  • chiar dacă apare foarte frecvent, formele clinice de anemie sunt foarte puțin severe față de incompatibilitatea de Rh;
  • incompatibilitatea de grup poate afecta sarcinile ulterioare, însă formele de anemie nu sunt severe.

Diagnostic și tratament în incompatibilitatea de Rh în sarcină

Testul de sânge va determina ce tip de Rh ai, iar cel mai probabil, se va face la primul consult prenatal la medicul tău. Dacă ai Rh negativ, iar tatăl copilului Rh pozitiv, medicul care îți supraveghează sarcina poate urmări anumite semne ale incompatibilitaății de Rh.

Dacă se observă că organismul deja a început să producă anticorpi împotriva fătului și îi atacă sângele, medicul îți va recomanda injectarea unor imunoglobuline cu Rh în timpul primului trimestru de sarcină. Aceste imunoglobuline conțin anticorpii pentru factorul Rh și ajută la echilibrarea situației. Astfel, bebelușul poate fi tratat fie în timp ce se află în pântecul tău, dacă situația este gravă, fie după naștere. 

Șansa puiului tău la sănătate o reprezintă grija pe care o manifești din prima clipă de viață. Alege recoltarea celulelor stem la nașterea bebelușului pentru că sângele din cordonul ombilical al copilului este foarte valoros. Păstrează-l într-o bancă de celule stem de încredere, banca numărul 1 în Marea Britanie!

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?