Îngrijirea buricului la nou-născuți: cum ai grijă de bontul ombilical după naștere

Bebelușii se nasc cu cordonul ombilical atașat de placentă. În cele 9 luni de sarcină, cordonul ombilical face legătura între mamă și făt, transportând substanțele nutritive și oxigenul care îl ajută pe copil să crească și să se dezvolte sănătos.

Pentru a tăia cordonul ombilical, medicii îl prind în două locuri cu două cleme și ulterior îl taie. Acest lucru previne sângerarea prea mare. Cordonul ombilical este o zonă fără nervi, așa că nu doare atunci când cordonul ombilical este tăiat sau ulterior după naștere când îl îngrijești, la fel cum nu te doare nici atunci când îți tai unghiile sau părul. Dar, cu toate acestea, bontul cordonului ombilical este încă atașat la țesutul viu de pe abdomenul bebelușului, de aceea este bine să acorzi atenție zonei.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cum îngrijești corect buricul nou-născutului pentru a nu apărea complicații

Cea mai bună modalitate de a îngriji bontul cordonului ombilical este să-l menții cât mai curat și uscat până când va cădea singur, lucru care se întâmplă în general între 10-14 zile. Ca să eviți o posibilă iritare sau infecție a zonei, iată ce e bine să știi: 

  • Păstrează zona curată. În privința curățării zonei din jurul bontului ombilical, cei mai mulți pediatri recomandă menținerea zonei cât mai uscate pentru a favoriza uscarea și implicit căderea mai rapidă a bontului ombilical. Pentru a preveni infectarea, unii medici recomandă folosirea alcoolului medicinal, prin tamponarea ușoară a zonei cu ajutorul unei comprese sterile, după fiecare schimbare a scutecului. 
  • Menține bontul ombilical uscat. Pentru că este imposibil ca bontul ombilical să fie expus la aer cât mai mult, încearcă să menții zona de la baza bontului ombilical cât mai uscată, pentru a reduce timpul necesar din procesul de vindecare. Așa că încearcă să schimbi scutecul ud cât mai des, pentru a evita scurgerile în zona buricului.
  • Fă-i baie nou-născutului, evitând zona buricului. Nu îi face baie bebelușului în cădiță până când nu a căzut bontul ombilical. Dacă, totuși, vrei să-l speli, clătește ulterior cu apă zona și usuc-o cât mai natural fără să freci cu prosopul, pentru ca se poate irita pielea.
  • Nu încerca să desprinzi tu buricul. Probabil că după câteva zile, vei observa că buricul s-a uscat foarte mult și că mai atârnă puțin. Nu încerca să desprinzi tu buricul crezând că îl incomodează pe bebeluș, cel mai bine este ca procesul de cădere a bontului să se producă natural. Eventual îl poți prinde cu un plasture într-o poziție care să-i permită uscarea la bază. 
  • Ai grijă la scutec. Unele scutece pentru nou-născuți vin cu o bucată mică de protecție, special pentru a împiedica scutecul să se frece de bontul ombilical. Dacă ți se pare că partea de sus a scutecului de freacă de zona buricului, fie îndoaie scutecul, fie acoperă ombilicul cu o compresă sterilă.
  • Folosește haine de bumbac curate. Cea mai bună țesătură pentru pielea sensibilă a unui nou născut este bumbacul. Este o țesătură naturală care lasă pielea să respire și foarte moale și blândă cu pielea sensibilă a oricărui nou-născut.

ingrijire buric nou nascuti

Pentru a ști că procedezi corect în îngrijirea bontului ombilical, este indicat să discuți cu medicul pediatru al nou-născutului, pentru că acesta îți poate da cele mai bune recomandări.

Cât timp durează până când cade bontul ombilical?

Bontul cordonului ombilical cade de obicei după o săptămână până la trei săptămâni după naștere, media fiind între 10-14 zile. Dacă observi însă că bontul ombilical nu s-a uscat și nu a căzut în decurs de trei săptămâni, cel mai bine ar fi să discuți cu medicul pediatru pentru a exclude o problemă medicală.

Între timp, fii atentă la orice semn de infecție sau simptom neobișnuit care te neliniștește. Dacă observi puroi, sânge, umflare sau decolorarea zonei, consultă imediat medicul. Atunci când buricul se vindecă total, bontul va cădea cu ușurință singur, cei mai mulți părinți îl vor găsi desprins în scutecul copilului. Unii părinți salvează bontul ca amintire nostalgică a legăturii dintre mamă și făt.

După ce bontul ombilical a căzut, nu va dura mult timp până când va apărea buricul. S-ar putea să mai existe un pic de sânge uscat în acea zonă, dar nu trebuie să-ți faci probleme deoarece buricul se cicatrizează.

ingrijire bont ombilical

Complicații ale bontului ombilical la nou-născuți

La anumiți copii, hernia ombilicală se diagnostichează adesea la naștere sau imediat după naștere. Este vorba de o proeminență moale, ca o umflătură în jurul buricului. Hernia ombilicală apare atunci când o parte a conținutului abdominal (de regulă intestin) iese prin orificiul ombilical lărgit. Această afecțiune congenitală, inofensivă, este considerată a fi un „defect” de închidere a ombilicului (buricului) și apare la 1 din 6 nou-născuți. De obicei, hernia ombilicală nu este dureroasă sau problematică și de multe ori se auto-corectează în câțiva ani.

O altă complicație potențială a bontului ombilical înainte ca acesta să cadă este omfalita. Aceasta este o infecție rară, dar care poate pune viața în pericol și are nevoie de îngrijiri de urgență. În această situație este important să acorzi atenție simptomelor care apar: puroi, roșeață sau decolorare, febră, sângerare, miros urât, sensibilitate la atingere în zona buricului.

De asemenea, o altă complicație a cordonului ombilical des întâlnită la nou născuți este granulomul ombilical care apare ca o porțiune de țesut roșiatică, lucioasă, ce devine mai evidentă după căderea bontului ombilical. Uneori granulomul ombilical dispare de la sine, însă dacă nu se întâmplă acest lucru este necesar ca bebelușul să fie examinat de un chirurg pediatru care va recomanda tratamentul potrivit.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Rețineți că îngrijirea buricului nu este dureroasă pentru bebeluș, dacă acesta plânge o face cu totul din alt motiv, însă nu legat de bontul cordonului ombilical. Recoltarea sângelul ombilical la naștere este importantă deoarece sângele ombilical reprezintă o sursă valoroasă de celule stem tinere, nașterea fiind momentul unic în care acesta poate fi recoltat.