Prima inimă vascularizată, perfect funcțională, a fost realizată cu ajutorul imprimantei 3D, folosindu-se celule stem pluripotente. Oamenii de știință de la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School au crescut cu succes o inimă umană din celulele pielii adulte, iar o echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv a reușit să imprime 3D structura inimii, folosind celule stem și materiale biologice.

 Experimentul oamenilor de știință de la Massachusetts General Hospital a constat inițial în scufundarea a 73 de inimi umane care nu erau viabile pentru transplant într-o soluție de curățare. Scopul a fost acela de a elimina celulele care ar putea să declanșeze organimului o reacție adversă, eliminând astfel riscul incompatibilității între inimă și pacient. Mai precis, aceștia au rămas practic cu un schelet al cordului încărcat cu vase sangvine. 

Ulterior, au luat celulele pielii și le-au transformat în celule stem pluripotente, tipurile de celule stem care pot fi specializate în orice parte a corpului uman, folosind ARN mesager. Apoi, au imitat mediul în care o inimă umană crește și au infuzat celulele cardiace cu o soluție nutritivă care a facilitat dezvoltarea în două tipuri de celule cardiace. Au lăsat celulele acolo timp de două săptămâni.

După cele două săptămâni, au transmis șocuri electrice inimii și aceasta a început să bată. Mai mult decât atât, țesutul din interior părea a fi bine structurat și funcțional.

Procesul de imprimare 3D a durat 3-4 ore

 

Procesul de imprimare a unei inimi complete cu vase de sânge, ventricule și camere a presupus efectuarea unei biopsii de țesut gras de la pacienți, după care s-au separat materialele celulare. În timp ce celulele au fost reprogramate pentru a deveni celule stem pluripotente și diferențiate de celulele cardiace sau endoteliale, matricea extracelulară (ECM), o rețea tridimensională de macromolecule extracelulare, cum ar fi colagenul și glicoproteinele, a fost transformată într-un hidrogel personalizat care a servit ca o „cerneală” de printare.

Această inimă este facută din celule umane și materiale biologice specifice pacientului. În procesul nostru, aceste materiale servesc drept bio-cerneluri, substanțe obținute din zaharuri și proteine, ​​care pot fi utilizate pentru tipărirea 3D a modelelor de țesut complex. Rezultatele demonstrează potențialul abordării noastre pentru ingineria personalizată de înlocuire a țesuturilor și organelor în viitor.” a declarat profesorul Tal Dvir de la Școala de Biologie Celulară Moleculară și Biotehnologie TAU, care a condus studiul de cercetare.

În acest stadiu, inima imprimată 3D produsă la Școala de Biologie Celulară Moleculară și Biotehnologie TAU este dimensionată pentru un iepure și va trebui să treacă printr-un proces de maturare în bioreactoare pentru a menține celulele în viață și pentru a le crește, pentru a se adapta la o inimă de dimensiuni medii. Următorul pas pe care îl urmăresc cercetătorii este să învețe inimile printate să obtină capacitatea de pompare.

Procesul de maturare va dura aproximativ o lună, după care inimile printate 3D vor fi transplantate în animale, cum ar fi iepuri și șobolani, pentru testare. „Speranța este ca în termen de 10 ani să existe imprimante pentru organe 3D în cele mai bune spitale din întreaga lume, iar aceste proceduri să se efectueze în mod obișnuit .” a declarat profesorul Tal Dvir.

Proiectul se află abia la început, însă descoperirea poate să salveze viețile a milioane de oameni care suferă de afecțiuni cardio-vasculare.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Transplantul de inimă, singura șansă la viață pentru bolnavii cu insuficiență cardiacă

 

Bolile cardio-vasculare rămân principala cauză a mortalității din întreaga lume. La nivel mondial oamenii care suferă de afecțiuni ale inimii fie sunt sortiți unor tratamente medicamentoase, pe care le administrează tot restul vieții, fie sunt nevoiți să se înscrie pe listele de așteptare pentru a putea face un transplant de cord. Însă, aici intervine și cea mai mare problemă. 

Șansele ca aceștia să poată căpăta rapid inima compatibilă pentru transplant sunt extrem de mici, pentru că nu există donatori, iar perioadele de așteptare se pot întinde chiar și pe mai mulți ani. Transplantul de inimă este adesea singurul tratament disponibil pentru pacienții cu insuficiență cardiacă în stadiu final. Lista de așteptare este lungă și adesea mulți pacienți mor, așteptând o șansă de supraviețuire. Peste 25 de milioane de oameni suferă de insuficiență cardiacă.

Prima inimă umană vascularizată printată 3D cu ajutorul celulelor stem pluripotente

Celulele stem, miracolul din medicina regenerativă

 

Majoritatea țesuturilor umane au o capacitate proprie de refacere, după ce au fost afectate în urma unor leziuni sau boli, spre exemplu pielea sau ficatul sunt organele cu cel mai mare potențial. Însă, capacitatea de regenerare este autolimitată, existând diferențe între țesuturi și organe.

În prezent, datorită studiilor științifice care evoluează permanent, putem vorbi de un viitor în ceea ce privește regenerarea celulară și ingineria tisulară. Specialistii în domeniu consideră că medicina regenerativă se va concentra în jurul a patru arii principale: terapiile celulare, în care celulele stem au un rol central, terapia genică,  obținerea de țesuturi și organe 3D și terapiile de stimulare a proceselor reparatorii proprii. 

Celulele stem pluripotente și potențialul lor de vindecare sunt un subiect de interes major pentru cercetătorii din bioinginerie din toate colțurile lumii. Tocmai de aceea, medicina regenerativă evoluează permanent, iar studii clinice privind utilizarea celulelor stem au loc în centrele medicale din întreaga lume.

Dacă vrei ca în viitor copilul tău să beneficieze de progresele medicinei regenerative și a celulelor stem pluripotente, alege recoltarea celulelor la naștere cu Baby Stem și îi vei oferi șansa la sănătate.

 Voteaza Baby Stem Cells News: Prima inimă umană vascularizată printată 3D cu ajutorul celulelor stem pluripotente: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile