Majoritatea femeilor, fie că sunt deja mame, fie că se pregătesc pentru a deveni, cunosc un lucru despre primul trimestru de sarcină: că este marcat de riscuri. Primele luni de sarcină sunt critice pentru dezvoltarea bebelușului, de aceea multe femei se tem în această perioadă să nu piardă sarcina, alegând de cele mai multe ori să nu dea încă vestea apropiaților. 

Primul trimestru de sarcină sau mai bine zis primele trei luni pot prezenta suficient de multe riscuri pentru fetusul aflat în proces de dezvoltare. Statisticile arată că cele mai multe pierderi de sarcină sau opriri din evoluție au loc în primele 12 săptămâni. De cele mai multe ori nu se poate face nimic. Este pur și simplu natura care face filtrarea a ce merge mai departe spre a se naște și ce nu, în funcție de diversele defecte cromozomiale. Acestea sunt riscuri care nu depind neapărat de comportamentul viitoarei mămici. În alte cazuri, însă, pierderile de sarcină sunt cauzate de comportamentul greșit și lipsa responsabilității din partea femeii gravide.

Cele mai frecvente riscuri de a pierde sarcina în primul trimestru de sarcină sunt: 

Avortul spontan

50% dintre avorturile spontane apărute în primul trimestru sunt cauzate de anomalii cromozomiale. Riscul de avort este corelat cu vârsta sarcinii, conform statisiticilor 80% dintre avorturile spontane se petrec în primele 3 luni de sarcină. Mecanismele exacte implicate în apariția avortului spontan nu pot fi întotdeauna precizate. 

Riscul de avort spontan al fiecărei femei depinde de un cumul de factori, unii dependenți de ea, alții nu, unii controlabili, alții nu. Este imposibil să spui că toate femeile prezintă același risc, acestea având, fiecare, particularități fiziologice proprii. În primul trimestru de sarcină principalul factor responsabil de oprirea în evoluție a sarcinii este cel genetic, urmat de factori anatomici, imunologici și defecte de coagulare, endocrini și infecțioși. S-a demonstrat că în 50-60% dintre cazuri, avortul spontan precoce se asociază cu anomalii cromozomiale, care indică faptul că fătul oricum nu ar fi putut să supraviețuiască în afara uterului.

Dacă este să ne referim doar la criteriul vârstei, se consideră că până la vârsta de 35 de ani, riscul este de aproximativ 15%; între 35 și 45 de ani – 20 – 35%, iar după vârsta de 45 de ani, riscul ajunge la 50%.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină apare atunci când ovulul fertilizat este implantat și se dezvoltă în afara uterului: în trompa uterină (în 90% din cazuri), în colul uterin, ovare sau cavitatea abdominală. În cazul durerilor puternice în zona pelvină și mai ales a sângerărilor vaginale este necesar un consult medical de urgență pentru a exclude o sarcină extrauterină. Aceste simptome pot fi cauzate de o sarcină ectopică, situație în care ovulul fecundat s-a implantat în afara uterului. Pentru a preveni complicațiile care pot pune viața gravidei în pericol, medicul va stabili tratamentul corect. O sarcină extrauterină nu are cum să evolueze, nu poate fi dusă la termen. Tratamentul este chirurgical și se recurge la extragerea embrionului, iar în cazurile mai complicate, când hemoragia este masivă, poate fi necesară chiar extirparea trompei sau a ovarului afectat.

Malformațiile congenitale

Primul trimestru de sarcină este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a embrionului. În această perioadă, fătul poate fi supus riscului de a dezvolta anumite malformații congenitale. Fetusul aflat în dezvoltare are cele mai mari riscuri de a dezvolta defecte la naștere între săptămânile 8 și 13. Acestea pot fi structurale, funcționale, metabolice, comportamentale sau ereditare. 

Se cunosc până în prezent aproximativ 4000 de anomalii la naștere, care variază de la forme minore până la forme grave și foarte grave. În această perioada cele mai sensibile sunt săptămânile 3 și 6 de ontogeneză. Aceasta este a doua perioada critică din primul trimestru de sarcină. Expunerea gravidei și implicit a fătului la substanțe dăunătoare precum toxine, alcool, bacterii din alimente, într-o perioadă importantă în dezvoltarea lui poate cauza defecte la naștere. 

Screeningul din primul trimestru de sarcină – indicii despre starea de sănătate a bebelușului

Screeningul din primul trimestru de sarcină este un test prenatal care oferă informatii despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale încă dintr-o fază incipientă a sarcinii. Astfel, părinții află dacă bebelușul prezintă riscul de a suferi de sindrom Down (trisomia 21) și sindrom Edwards (trisomia 18). Sindromul Down determină afectarea pe toată durata vieții a dezvoltării mentale și sociale, precum și anumite modificări fizice. Sindromul Edwards este o afecțiune foarte severă și este frecvent fatală până la vârsta de 1 an.

Screeningul de prim trimestru se face, de obicei, după 11 și înainte de 14 săptămâni de sarcină. Corelând valorile obținute la analizele de sânge cu rezultatul ecografiei, precum și anumiți parametri ai gravidei (vârsta, înălțimea, greutatea, valoarea tensiunii arteriale, fumat, diabet etc), medicul va putea calcula riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale.

Din păcate, defecte congenitale pot apărea și spontan, cele mai frecvente fiind malformațiile congenitale la inimă, probleme cerebrale sau defecte ale tubului neural. Alte defecte la naștere sunt și cele faciale cum ar fi buza de iepure sau probleme ale boltei palatine.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Celulele stem din cordonul ombilical au un potențial terapeutic uriaș deoarece sunt tinere. Dacă vrei să-i oferi copilului tău, dinainte de a se naște, darul cel mai de preț al vieții – sănătatea – optează pentru recoltare celule stem la naștere alături de Baby Stem, Banca Numărul 1 în Marea Britanie!Voteaza Primul trimestru de sarcină: cele mai frecvente riscuri de a pierde sarcina: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile