Săptămâna 30 de Sarcină

În săptămâna 30 de sarcină sau după 28 de săptămâni de la concepție, copilaşul poate reacţiona speriat la zgomotele puternice şi la lumina intensă, întrucât acum îşi ţine ochişorii deschişi. Ochii îi sunt larg deschiși o bună parte din timp și probabil că poate vedea ce este în interiorul uterului și poate urmări o sursă de lumină. În săptămâna 30, bebelușul tău are cam 39 de centimetri și cântărește aproape 1.300 de grame. Creșterea în lungimea va încetini în scurt timp, însă copilul va continua să ia semnificativ în greutate.

Săptămâna 30 de Sarcină

Țesutul adipos s-a acumulat până acum în cantitate suficientă, astfel încât o naştere prematură nu va pune în pericol supravieţuirea copilului dumneavoastră. De asemenea, tot în această săptămână, copilului îi creşte lungimea părului pe căpuşor. Respirația devine profundă și regulată, la ecograf veţi putea vedea cum se mişcă pieptul copilului atunci când acesta respiră. În săptămâna 30 de sarcină, bebelușul poate să exerseze mișcările respiratorii printr-o succesiune regulată a contracțiilor diafragmului. Aceste mișcări succesive îl pot face să sughițe. Nu te speria, sughițul bebelușului este absolut normal și îl poți simți și tu ca mici impulsiuni ritmice, nu foarte puternice. Bebelușul o să continue să sughițe și după naștere.

Aproximativ un litru de lichid amniotic se află în jurul copilului în săptămâna 30 de sarcină, însă volumul lui va continua să scadă, pe măsură ce copilul crește din ce în ce mai mare și va avea un spațiu din ce în ce mai mic în interiorul uterului. Lichidul amniotic protejează bebelușul și ajută la buna dezvoltarea a acestuia. În cadrul unei ecografii la această vârstă a sarcinii, medicul va aprecia cantitatea de lichid amniotic din jurul copilului. O cantitate prea redusă poate însemna că fătul are probleme. De asemenea, tot în această săptămână, celulele roșii ale sângelui se formează la nivelul măduvii hematogene. Plămânii și tractul digestiv sunt aproape complet dezvoltați.

În săptămâna 30, creşte și sensibilitatea copilului, acesta reacţionează acum la orice atingere a burticii. Doarme atunci când își doreste şi cât îşi doreşte, de aceea îşi va forma şi el un fel de regim al zilei. Este perioada când se normalizează bătăile inimii la copil. La băieţei aceasta bate puţin mai rar decât la fetiţe. Activ lucrează şi ficatul, care livrează organismului întregul necesar de fier.

Simptomele resimțite de viitoarele mămici

Mămica va simţi în această perioadă o presiune sporită asupra muşchilor spatelui. De aceea, încercaţi să ţineţi coloana dreaptă, faceţi exerciţii uşoare și nu vă aplecaţi foarte mult în faţă. În plus, burtica a crescut destul de mult şi acum vă influenzeaţă foarte mult toate mişcările. Trebuie să aveţi grijă la felul în care vă ridicaţi din pat, nu o mai puteţi face prea repede. Încercaţi să vă lăsaţi întâi pe o parte şi din această poziţie să vă ridicaţi încet din pat. Muşchii abdomenului sunt în această perioadă întinşi la maxim şi din această cauză sunt şi mai slăbiţi, de aceea trebuie să evitați orice mişcări bruşte.

În săptămâna 30, veți începe să constatați că obosiți mai ușor. Asta va fi cu atât mai frecvent cu cât vă va fi mai dificil să vă odihniți noaptea. Important este să vă dați seama ce anume vă provoacă trezirea sau somnul neodihnitor și să reduceți impactul acelui motiv. Daca suferiți de insomnie care s-a agravat din ce în ce mai mult, mergeți la o consultație la medic.

Este normală creșterea în greutate în această perioadă. Creşterea normală este de 10-11 kg. Trebuie să aveţi grijă de greutatea dumneavoastră, pentru că acumularea kilogramelor în exces poate aduce dificultăţi la naştere. Către finalul celui de-al treilea trimestru, luarea în greutate nu trebuie să depăşească 16-17 kg faţă de începutul sarcinii.

Recomandări

  1. Evitaţi mişcările bruşte! De asemenea, încercați sa nu ridicați nimic greu, deoarece asta va forța și mai mult articulațiile laxe. Tot din cauza articulațiilor laxe este recomandat să nu purtați tocuri înalte. Limitați purtarea acestora doar la ocazii speciale, iar în zile obișnuite purtați încălțăminte cât mai confortabilă!
  2. Plimbaţi-vă cât mai mult la aer curat!
  3. Masaţi-vă tălpile şi spatele!
  4. Purtaţi cu voi cardul medical cu analizele la zi, pentru că nu se ştie niciodată când puteţi avea nevoie de el!
  5. Dacă nu v-ați decis cum veți naște, este timpul să începeți să vă gândiți și să discutați cu medicul obstetrician despre diferitele tipuri de naștere. Mai sunt aproape 10 săptămâni, așa că începeți să vă informați despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de naștere.
  6. Ocupați-vă de asamblarea lucrurilor pentru bebeluș. Pătuțul, coșul pentru nou-născuți și căruciorul pot fi destul de dificil de asamblat așa că puteți începe de pe acum. Această ocupație nu este pentru gravide, care nu trebuie să se forțeze, ci este perfectă pentru partener.
  7. Săptămâna 30 este un moment potrivit să începeți să sterilizați obiectele ce au legatură cu alimentația copilului – elemente ale pompei de muls sau biberoane.
  8. Nu în ultimul rând, informați-vă medicul de orice schimbări ale stării de sănătate!

BabyStem aduce în România experienta si calitatea germană a serviciilor de stocare si mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Unic partener Seracell în România, BabyStem oferă servicii de recoltare si depozitare a celulelor stem la standard înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro