Update transplant celule stem: Cercetătorii de la Universitatea din Luxemburg au descoperit un model de regenerare a celulelor stem ce poate sta la baza unor viitoare tratamente

Milioane de oameni din întreaga lume pot fi salvați în fiecare an datorită transplantului cu celule stem. Studiile și cercetările din acest domeniu au dat naștere unei paradigme cu totul noi pentru tratarea bolilor grave precum cancerul sau amânarea debutului unor boli degenerative, așa cum sunt Alzheimer și Parkinson. Recent, oamenii de știință de la Centrul de Biomedicină din cadrul Universității din Luxemburg și din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) au reușit să regenereze zone afectate sau bolnave din creierul șoarecilor bătrâni cu ajutorul transplantului de celule stem.

 

Regenerarea celulelor stem din creierul șoarecilor bătrâni, un rezultat cu succes

Abordarea inovativă a specialiștilor a condus către un nou model de calcul dezvoltat de către Dr. Srikanth Ravichandran al Grupului de Biologie Computațională, care a determinat ce proteine sunt responsabile pentru starea unei celule stem specializate, adică dacă se va diviza sau dacă va rămâne într-o stare latentă. Până atunci, nu se cunoștea de ce majoritatea celulelor stem din creierul șoarecilor bătrâni rămân într-o stare de repaus. Din modelul lor computațional, cercetătorii de la LCSB au identificat o moleculă numită sFRP5 care păstrează celulele stem neuronale inactive la șoarecii trecuți de o anumită vârstă.

 

Studiile și experimentele cu celulele stem au fost inițial efectuate în eprubete pentru a observa rezultatele favorabile și ulterior s-au realizat transplanturile la șoareci. Așa s-a ajuns la concluzia că, în urma dezactivării moleculei sFRP5, celulele stem în stare de repaus au început să se prolifereze mai activ, aproape la fel ca la animalele tinere.  

 

Rezultatele obținute în urma cercetărilor constituie un pas important pentru implementarea terapiilor bazate pe celule stem, de exemplu pentru tratarea bolile neurodegenerative. Datorită acestor cercetări s-a putut demonstra, în baza unui model de calcul, faptul că este posibil să se identifice caracteristicile esențiale ale celulor stem. Această abordare nu se limitează doar la studiul creierului, ci poate fi utilizată pentru a modela celulele stem ale altor organe din organism, fiind un prim pas în a deschide căi pentru medicina regenerativă.

Transplant celule stem Studiu Universitatea din Luxemburg
Cercetătorii de la Centrul de Biomedicină din cadrul Universității din Luxemburg și de la Centrul German de Cercetare a Cancerului au reușit să întinerească celule neuronale în cazul șoarecilor de laborator

Toate celulele care alcătuiesc organele noastre provin din celule stem. Ele se divizează, astfel încât celulele rezultate se dezvoltă în celule specializate necesare pentru țesuturi sau organe, formând creierul, plămânii sau măduva osoasă. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, celulele stem adulte își pierd capacitatea de a se multiplica. De aceea, sângele congelat este cea mai accesibilă sursă de celule stem, deoarece este recoltat la nașterea bebelușului și poate fi păstrat la temperaturi scăzute timp de zeci de ani, păstrându-și aceleași calități. Mai mult decât atât, celulele stem recoltate la naștere au un potențial terapeutic uriaș deoarece sunt celule stem tinere care se pot divide cu foarte mare ușurință.   

 

 

Medicina regenerativă cu celule stem, șansa viitorului pentru a învinge bolile grave

 

În ultimii 30 de ani s-au făcut progrese remarcabile în domeniul terapiilor cu celule stem, atât cu celule care provin de la pacient, cât și de la un donator compatibil. S-au dezvoltat tehnici în domeniul medicinei regenerative care își propune să facă inginerie de țesuturi și organe, practic să realizeze în laborator substitute implantabile pentru țesuturile și organele afectate.

 

Doar o parte dintre țesuturile umane au capacitatea de regenerare proprie după ce au fost afectate, de diverse leziuni sau boli, așa cum se întâmplă în cazul pielii sau ficatului. Medicina regenerativă care se bazează în principal pe terapia cu celulele stem vine exact în sprijinul procesului de creare de țesut viabil, reparând sau înlocuind țesutul sau organul afectat de diverși factori, precum bolile grave, leziunile sau defectele congenitale.

Transplant celule stem Baby Stem Cells4Life

În prezent, în mai multe centre medicale din Europa și America, se efectuează transplanturi cu celule stem recoltate la naștere pentru a trata copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului. Ce este important de știut pentru a beneficia de aceste descoperiri și progrese ale medicinei regenerative este ca aceste celule stem să fie recoltate la nașterea copilului, pentru a se asigura prelevarea și depozitarea celor mai tinere și sănătoase celule pe care organismul uman le poate deține.
Celulele stem sunt șansa ca în viitor oamenii să fie tratați cu succes de Alzheimer, cancer sau defecte congenitale grave, perioadă în care transplanturile și intervențiile vor putea fi realizate în orice colț al lumii. Dar, toate aceste progrese ale medicinei vor putea fi posibile în urma unei proceduri simple, rapide, complet non-invazive, la nașterea copilului tău: recoltarea de celule stem din cordonul ombilical.Informatii Despre Celule Stem Baby Stem Cells4Life

Voteaza Update transplant celule stem: Cercetătorii de la Universitatea din Luxemburg au descoperit un model de regenerare a celulelor stem ce poate sta la baza unor viitoare tratamente: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile