5 motive importante pentru recoltare celule stem din cordonul ombilical

Cordonul ombilical este un țesut foarte tânăr, care se formează în săptămâna a șaptea de sarcină. Acesta reprezintă o sursă extraordinară de celule stem tinere, în principal de celule stem mezenchimale. După naștere, celulele stem continuă să existe în organism (celule stem adulte), dar sunt limitate pentru a reproduce acele celule de care este nevoie pentru țesuturile și organele specifice în care există, de exemplu în piele sau oase.

Potențialul celulelor stem tinere este evident în prezent pentru tratarea bolilor de sânge, precum leucemia, terapie care a salvat viețile a mii de copii din întreaga lume. Celulele stem au o promisiune extraordinară pentru a ne ajuta să înțelegem și să tratăm o serie de boli, leziuni severe și alte afecțiuni legate de sănătate. 

Terapia cu celule stem din cordonul ombilical, care folosește celulele stem colectate imediat după naștere, a fost utilizată pentru prima dată în anii 1980 și acum face parte din strategiile de tratament bine stabilite pentru mai mult de 80 de boli grave diferite. Studii clinice importante care implică tratamentul cu celule stem sunt în desfășurare de mulți ani, pentru multe alte afecțiuni, iar cercetătorii continuă să exploreze noi căi în medicină. Având în vedere abilitățile lor unice de regenerare, celulele stem oferă noi posibilități pentru tratarea bolilor precum diabetul și bolile de inimă, despre care se știe că reprezintă cauza numărul 1 a deceselor din întreaga lume. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

De ce este bine să recoltezi celule stem din cordonul ombilical

Așadar, punctual, iată care sunt cele mai importante motive, cunoscute până în prezent, pentru care merită să optezi pentru recoltarea celulelor stem la nașterea copilului tău

1. Celule stem sunt tinere și au potențial terapeutic uriaș

Celulele stem sunt celule imature care, atunci când se divid, au potențialul de a rămâne ca celule stem sau de a se transforma într-un alt tip de celule cu o funcție mai specializată, cum ar fi celulele musculare, globulele roșii sau celulele creierului. Atunci când sunt utilizate în medicina regenerativă, în condiții corecte, celulele stem au capacitatea de a se multiplica și de a se transforma în diferite tipuri de celule pentru a ajuta la înlocuirea celulelor care au fost deteriorate din diverse cauze. Se știe, de asemenea, că celulele stem sunt capabile să producă substanțe proteice care pot ajuta mecanismele proprii de reparație ale organismului în locurile unde țesuturile sunt afectate. 

2. Este o metodă complet neinvazivă

Recoltarea sângelui ombilical este o procedură extrem de simplă, care se poate efectua doar după nașterea copilului. Procesul de recoltare a celulelor stem este complet non-invaziv, durează între 30 de secunde și maxim 3 minute, fără să implice durere sau riscuri pentru mamă sau bebeluș. Colectarea sângelui cu celule stem începe imediat după ultimele pulsații ale cordonului ombilical. Medicul ginecolog clampează cordonul ombilical cu ajutorul unor pense, taie cordonul ombilical al nou-născutului pe care îl predă medicului neonatolog. 

Cadrul medical care efectuează recoltarea de celule stem va deschide punga de recoltare și va dezinfecta partea vizibilă a cordonului ombilical cu o soluție specială, după care va puncționa artera ombilicală cu acul atașat la punga de recoltare și va colecta cât mai mult sânge cu putință.

3. Celulele stem din cordonul ombilical conțin atât celule stem hematopoietice, dar și celule stem mezenchimale

Celulele stem sunt localizate în mai multe locuri din corp și le păstrăm pe parcursul vieții noastre adulte. Cu toate acestea, una dintre cele mai bune surse de celule stem pentru uz terapeutic este sângele cordonului ombilical. Sângele de cordon ombilical este bine acceptat la nivel mondial ca o sursă bogată de celule stem formatoare de sânge deosebit de puternice, cunoscute sub numele de celule stem hematopoietice. Prezența acestora permite utilizarea transplanturilor de sânge din cordonul ombilical pentru a ajuta la tratarea unei game de cancere de sânge și măduvă osoasă. Sângele ombilical conține și alte tipuri de celule, inclusiv celule stem mezenchimale extrem de utile în medicina regenerativă.

4. Compatibilitate în cazul unui transplant cu celule stem

Transplantul cu celule stem este recomandat pentru o gamă vastă de afecțiuni ale sângelui, imunologice, metabolice și maligne, din care fac parte leucemia, talasemia, anemia Fanconi, limfomul Non-Hodking. Transplantul de sânge din cordonul ombilical nu implică necesitatea testului de compatibilitate, deoarece nu există riscul ca sistemul imunitar să respingă celulele, și poate ajuta la diminuarea riscului de apariție a complicațiilor după intervenție.

5. Șansă la tratamente în viitorul copilului

Celulele stem sunt un subiect de interes major pentru savanții din bioinginerie din toate colțurile lumii. De foarte mulți ani, cercetătorii încearcă să găsească noi moduri de studiu a defectelor congenitale şi a bolilor severe care afectează milioane de oameni. Tehnologia celulelor stem pluripotente induse a revoluționat știința medicală, oferind oportunitatea de a descoperi tratamente inovative. 

De exemplu, primul mușchi cardiac uman, perfect funcţional, a fost creat din celule stem în laborator de către cercetători de la Universitatea din Columbia, SUA. Mușchiul funcţionează precum cel al unui adult, reproducând perfect structura țesutului și bătăile inimii. De asemenea, specialiști de la Center for Stem Cell and Organoid Medicine (CuSTOM) din Cincinnati, Statele Unite, au revoluționat lumea medicinei regenerative, creând primul esofag cu ajutorul celulelor stem pluripotente.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cercetarea celulelor stem este una dintre cele mai fascinante domenii ale biologiei contemporane. Medicina regenerativă nu mai este doar un domeniu al viitorului în ceea ce privește tratarea maladiilor dintre cele mai grave. Este deja un domeniul al prezentului care evoluează permanent. Vrei să îi oferi șansa la un viitor sănătos copilului tău, alege recoltare celule stem la naștere și în orice clipă va putea beneficia de progresele medicinei!