Bebe e deja acolo, în pântecul tău, locul cel mai sigur din univers pentru el. Îl știi în siguranță, însă ceea ce te-a determinat să ajungi aici, pe această pagină, citind acest articol, este grija care se naște odată cu iubirea din sufletul tău pentru el. Cu siguranță acum, mai mult ca oricând, realitatea dură în care trăim, bolile grave de care auzi poate frecvent, te afectează cel mai mult. Pentru că îți este imposibil să nu te gândești la viitorul copilului tău.

Ai auzit probabil că există o șansă la sănătate, o șansă la viață, la un viitor împreună, o șansă oferită de celulele stem. Tocmai pentru că știm că ești neliniștită la gândul că vei naște curând, că toată viața ta se va schimba și că responsabilitatea unei noi vieți va fi în mâinile tale, prin acest ghid vrem să te ajutăm să înțelegi ce înseamnă celulele stem, care este rolul lor în organismul uman și cum îl pot ajuta pe bebelușul tău, daca va fi nevoie.  

 

Ce sunt celulele stem?

 

Fiecare celulă din organism, fie că vorbim de celulele pielii, ale organelor sau ale sângelui, are un rol specific. Organismul uman conține sute de celule diferite, în total însumând aproximativ 100 de bilioane de celule. Celulele stem sunt celule care nu au încă un rol specific și pot deveni aproape orice celulă care este necesară în organism. Celulele stem sunt celule nediferențiate care se pot transforma în celule specifice atunci când organismul are nevoie de ele. Celulele stem se reînnoiesc prin diviziune, chiar și după ce au fost inactive pentru o perioadă lungă de timp, așa cum se întâmplă în cazul recoltării celulelor stem la nașterea bebelușului. Atunci când o celulă stem se divizează, noile celule pot deveni fie o altă celulă stem, fie o celulă specifică, cum ar fi o celulă sanguină, o celulă cerebrală sau o celulă musculară.

Oamenii de știință numesc o celulă stem o celulă nediferențiată deoarece poate deveni orice tip de celulă. În schimb, o celulă de sânge, de exemplu, este o celulă „diferențiată”, deoarece prezintă deja caracteristicile unui tip specific de celule.

 

Unde se găsesc celulele stem?

 

Celulele stem provin din două surse (țesuturi și embrioni) și pot fi recoltate din diverse zone ale corpului. Oamenii de știință au găsit celule stem care provin din: măduva osoasă, sânge și vase de sânge, creier, fiicat, piele, dinți, cordonul ombilical și placentă. Sângele ombilicoplacentar este o sursă unică de celule stem tinere ce poate fi colectată doar în momentul nașterii. Dar, de asemenea, au descoperit că blastocistul de 3-5 zile conține celule stem. Celulele stem embrionare provin din embrioni care s-au dezvoltat din ovule fertilizate in vitro, donate în scopuri de cercetare cu acordul donatorului.

 

Ce tipuri de celule stem există?

 

Cercetătorii clasifică celulele stem, în funcție de potențialul lor de a se diferenția în alte tipuri de celule. Clasificarea completă include:

 

  • Celule stem totipotente: Aceste celule stem se pot diferenția în toate tipurile de celule posibile.

 

  • Celule stem pluripotente: Aceste celule se pot transforma în aproape orice celulă. De exemplu, celulele din embrionul timpuriu sunt pluripotente.

 

  • Celule stem multipotente: Aceste celule se pot diferenția într-o familie de celule strâns legate între ele. Celulele stem hematopoietice adulte, de exemplu, pot deveni celule roșii și albe din sânge sau trombocite.

 

  • Celule stem oligopotente: Acestea se pot diferenția în câteva tipuri diferite de celule. Celulele stem limfoide sau mieloide adulte pot face acest lucru.

 

  • Celule stem unipotente: Acestea pot produce numai celule de un singur fel, care este propriul lor tip. Cu toate acestea, ele sunt încă celule stem deoarece se pot reînnoi. Din această categorie fac parte celulele stem musculare adulte.

 

Celulele stem embrionare sunt considerate cele mai puternice, deoarece sunt cele mai longevive, iar sarcina lor este de a deveni fiecare tip de celulă din organism. Celulele stem embrionare au capacitatea de a deveni orice tip de celulă din cele 220 posibile din organism chiar și după luni sau ani de utilizare și creștere în laborator. Fiecare linie de celule stem embrionare este derivată dintr-un embrion uman creat prin fertilizare in-vitro sau clonare, de aici și consecințele etnice, religioase și filozofice care fac din utilizarea celulelor stem o întreagă controversă la nivel mondial.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baby Stem Contact Recoltare Celule Stem

 

Celulele stem adulte sunt prezente în orice ființă umană și se găsesc în diverse organe, precum inima sau creierul, în oase, măduva spinării, dar pot fi recoltate și la nașterea bebelușului din cordonul ombilical. Desi nu se pot transforma în orice celulă din corp, ele au capacitatea de a da naștere anumitor tipuri de celule care se pot dezvolta într-un țesut sau organ specific, fiind cunoscute ca și celule multipotente.

Celulele stem adulte pot fi: celule stem hematopoietice (pot da naștere tuturor tipurilor de celule sangvine), celule stem mezenchimale (pot da naștere unui anumit tip de celule – osteocite, celulele care formează oasele, condrocite care formeaza cartilagiile, adipocite etc), celule stem neuronale, prezente în creier și care dau naștere la 3 tipuri majore de celule (celule nervoase și două categorii de celule non-neuronale – astrocite și oligodendrocite), celule stem epiteliale prezente în mucoasa tubului digestiv, celule stem ale pielii care apar la nivelul epidermei și la baza foliculilor capilari.

 

 

Cum ajută celulele stem în tratarea bolilor grave?

 

Cercetarea celulelor stem îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum se dezvoltă un organism dintr-o singură celulă și cum celulele sănătoase vin să le înlocuiască pe cele bolnave. Până în prezent peste 80 de boli se pot trata grație celulelor stem. Există cazuri de copii din întreaga lume care au beneficiat de tratament cu celule stem și au primit o șansă la viață tocmai datorită transplantelor cu celule stem.

Celulele stem reprezintă o parte importantă a medicinei regenerative cu potențial enorm în prezent, dar mai ales în viitor. Terapii actuale, așa cum este transplantul de măduvă osoasă utilizează celule stem pentru regenerarea țesutului sănătos. De asemenea, în cazul bolnavilor de leucemie, o transfuzie cu celule stem din sângele cordonului ombilical al unui donator compatibil, cum este fratele sau sora, poate ajuta la formarea de celule sangvine noi și a unui sistem imunitar sănătos.

Spre deosebire de celelalte celule stem din organism, celulele din sângele cordonului ombilical sunt imature și nu au învățat încă să atace substanțele străine, tocmai de aceea pacienții care primesc celule stem recoltate la naștere au mai puține șanse de a respinge transfuzia.

 

De ce să recoltăm sânge din cordonul ombilical?

 

La nivel mondial, se estimează că până în prezent s-au realizat peste 20.000 de transplanturi cu celule stem pentru tratarea unora dintre cele mai grave afecțiuni. Stocarea celulelor stem într-o bancă de celule stem sigură este o opțiune în primul rând pentru a profita de oportunitatea de a-i oferi copilului șansa la viață în viitor în cazul nefericit în care acesta s-ar putea naște bolnav sau s-ar îmbolnăvi pe parcursul vieții.

Prelevarea celulelor stem din cordonul ombilical la nașterea bebelușului este o opțiune absolut neinvazivă de care ar trebui să ții cont mai ales dacă în familie există un istoric medical cu boli grave care ar putea fi tratate cu ajutorul transplantului de celule stem autolog sau alogen. Acest potențial al celulelor stem i-ar putea salva sau i-ar putea repara leziuni extrem de grave survenite după o boală sau accident.

Sângele recoltat din cordonul ombilical este folosit cu succes în tratarea celor mai grave maladii de la cancere, boli de sânge sau deficiențe imune, până la boli neurologice precum autismul. Zi de zi, se fac noi studii pentru tratarea și vindecarea unor boli degenerative grave precum Alzheimer, Parkinson, infarct cerebral, scleroza în plăci, afecțiuni ale măduvei spinării cu ajutorul transplantul de celule stem. Oamenii de știință speră ca într-o zi să poată dezvolta celule de inimă sănătoase într-un laborator pe care să le transfere oamenilor care suferă de boli de inimă sau țesuturi pentru a trata bolile cerebrale, cum sunt Parkinson și Alzheimer.

 Voteaza Ghidul mamelor informate: Ce sunt celulele stem și cum funcționează concret?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile